Tican truet af leverandørflugt: Rasende landmænd udvandrede fra møde
Tican afviser at betale en konkurrencedygtig pris for landmændenes leverancer af grise. Vrede landmænd forbereder retssager mod selskabet, som risikerer at miste sine leverandører.
Konflikten mellem slagterikoncernen Tican og de danske landmænd optrappes nu yderligere.
Torsdag aften udvandrede omkring 80 rasende landmænd fra et møde med Ticans ledelse, som afviser at betale en konkurrencedygtig pris for landmændenes leverancer af grise.
Tican, som er det næststørste slagteriselskab i Danmark, har siden 2016 været ejet af den tyske slagterikoncern, Tönnies.
Hidtil har Tican / Tönnies hvert år betalt landmændene en svineafregning, som har skygget afregningen fra markedslederen Danish Crown. Landmændene, som leverer grise til Tican, hævder, at selskabet udtrykkeligt har lovet dem altid at levere en konkurrencedygtig afregning, som matcher betalingen fra markedslederen.
Derfor kom det som et chok for landmændene, da Tican for en uge siden meddelte, at selskabets såkaldte markedstillæg for alle de grise landmændene har leveret i 2021, kommer til at ligge 25 øre pr. kilo under Danish Crowns afregning.
Samlet set koster den beslutning Ticans leverandører 90-100 mio. kr.
Torsdag aften havde Tican inviteret leverandørerne til informationsmøde med deltagelse af direktør Frank Duffe fra Tönnies. På mødet afviste Tönnies-direktøren at imødekomme landmændenes krav om en svineafregning, der matcher betalingen fra Danish Crown.
Det fik 80-90 landmænd, som årligt leverer omkring 1 mio. grise, til at udvandre fra mødet i Kongrescenter Herning og i stedet samle sig til et alternativt møde arrangeret af Landsforeningen af Danske Svineproducenter.
»Det sidste ord er ikke sagt i denne sag,« fastslår Landsforeningens formand Jeppe Bloch Nielsen, der betegner Tican / Tönnies adfærd, som »et kæmpe tillidsbrud og en svinestreg uden lige.«
»Vi er opfordret af medlemmerne til at køre en retssag mod TIcan, og vi har massiv opbakning. Nu får vi vores advokat til at udarbejde en legal opinion, der skal gennemgå vores muligheder for at vinde en sag mod Tican,« oplyser Jeppe Bloch Nielsen.
Foreløbig bakkes retssagen op af 80 landmænd, som samlet set leverer en fjerdedel af de grise, Tican slagter på fabrikkerne i Thisted og Brørup.
Utilfredsheden i leverandørkredsen er dog langt bredere og omfatter også de 170 Tican-leverandører, der er organiseret i selskabet Dangris.
»Vi skal selvfølgelig have en konkurrencedygtig pris – også for de grise, vi har leveret Tican i 2021,« fastslår Søren Overgaard, bestyrelsesformand i Dangris, som årligt leverer 1,5 mio. grise til Tican.
Søren Overgaard oplyser, at man foreløbig satser på dialog frem for retssager.
»Vi har solid dokumentation for vores krav om en konkurrencedygtig afregning, så vi håber fortsat, at det vil være muligt at tale dem (Tican / Tönnies) til fornuft. Det, der er sket den seneste uge, er et kæmpe brud på den tillid, vi har haft til selskabet,« siger Søren Overgaard.
Han medgiver, at der ikke var nogen imødekommenhed fra Tönnies-ledelsen på mødet i Herning. Tværtimod blev der sendt signaler, som er foruroligende for de danske landmænd, der leverer til selskabet.
»Tidligere omfattede Tican også forædlingsselskaber, men de er frasolgt til andre Tönnies-selskaber, så der nu kun er to slagterier tilbage i det danske selskab. Tönnies tænker åbenbart i retning af, at det fremadrettet skal være indtjeningen i de to slagterier, der er udgangspunkt for afregningen til selskabets danske leverandører.«
Det lyder ikke godt? Det er jo velkendt, at det er vanskeligt at tjene penge på slagteridrift i Danmark. Det er forædlingsselskaber, der sikrer Danish Crowns høje indtjening.
»Det er korrekt. Ren slagteridrift er en håbløs forretningsmodel Danmark. I 100 år har det været nødvendigt at have forædlingsaktiviteter med for at få økonomien til at hænge sammen. Uden forædlingen har man ingen fremtid i Danmark,« siger Søren Overgaard. De grise, som Tican slagter i Danmark, sendes videre til forædling i Tönnies tyske selskaber.
Søren Overgaard understreger, at han i bund og grund er ligeglad med, hvordan Tican, Tönnies og Danish Crown tjener deres penge.
»Jeg vil bare have en konkurrencedygtig afregning. Det er prisen på grisen, der afgør, om lastbilen med mine slagtesvin skal køre til højre mod Randers (Danish Crown) eller venstre mod Thisted (Tican), når den kommer op for enden af min grusvej,« understreger Søren Overgaard.
Lige nu er det dog ikke en mulighed at lade lastbilen blinke til højre, for Danish Crown er ved at drukne i grise og har lukket for tilgang af nye andelshavere.
»Det er rigtigt, og det er måske derfor Tönnies tager dette opgør lige nu,« vurderer Søren Overgaard.
Ticans adm. direktør Niels Jørgen Villesen har over for Finans afvist at kommentere den retssag, der er på vej fra leverandørerne.
Niels Jørgen Villesen fastslår, at: »Leverandørerne skal forholde sig til deres kontrakter, hvor der ikke står noget om, at vi vil matche Danish Crowns afregning.«