Erhverv

Her har historisk store prisstigninger ramt: »Priserne går fuldstændig gennem loftet«

De såkaldte producent- og importpriser i erhvervslivet er steget med den største takst nogensinde registreret.

Både producent- og importpriserne er braget op i november. Foto: Finn Frandsen Arkivfoto: Finn Frandsen

Det danske erhvervsliv er ramt af massive prisstigninger. Det står igen klart, efter at Danmarks Statistik har offentliggjort nye tal de såkaldte producent- og importpriser.

»Det er blevet markant dyrere at producere varer over det seneste år. Priserne på råstoffer og energi er skudt i vejret, og det har ført til en historisk stor stigning i virksomhedernes omkostninger,« skriver Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar.

I november steg producentprisindekset med 29,1 pct. i forhold til samme måned i fjor, mens importprisindekset steg med 14,3 pct. For begge indeks er der tale om den højeste stigningstakts, der nogensinde er registreret. Begge indeks går tilbage til 2005.

»Producentpriserne går fuldstændig gennem loftet med de her tal. Virksomheders hverdag er ganske enkelt blevet markant dyrere,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Importprisindekset viser prisudviklingen for varer, der bliver hentet til Danmark, mens producentprisindekset viser prisudviklingen på varer, der bliver produceret i Danmark.

Dagens tal kommer, efter at tal fra Danmarks Statistik allerede har vist, at forbrugerpriserne steg med 3,4 pct. i november, hvilket er den største stigning i 13 år. Blandt økonomerne er der delte meninger om, hvorvidt de stigende priser i erhvervslivet vil smitte af på de prisstigninger, som forbrugerne oplever.

»Det her er et udtryk for, at der kan være bredere prisstigninger på vej til danskerne, hvor en større del af forbruget kan blive ramt. Det er vores klare forventning,« skriver Jeppe Juul Borre.

Denne vurdering deler man i Dansk Erhverv.

»Gennemslaget vil dog typisk ske med en vis forsinkelse afhængigt af om stigningen i virksomhedernes omkostninger bider sig fast,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

I Sydbank ser man dog lidt anderledes på tingene.

»Vi forventer ikke, at forbrugerpriserne herhjemme vil komme meget højere op, end vi ser nu. Det skyldes, at vi nok har overstået de største stigninger i priserne på energi og fragtrater. Men omvendt forventer vi at se, at priserne på en lang række af varer vil kravle yderligere op i de kommende måneder. Derfor er der heller ikke udsigt til, at inflationen bliver lav lige foreløbig,« skriver Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.

Læs også
Top job