Erhverv

Juletiden kan være noget ret så særligt på aktiemarkedet, forklarer investeringsøkonom

Juletiden giver mulighed for øget volatilitet og »for at gøre et godt køb« på aktiemarkederne, mens man også med fordel kan overveje at skatteoptimere sine realiserede gevinster, fortæller Per Hansen.

Professionelle investorers specielle adfærd op mod jul kan give muligheder for private investorer. Arkivfoto: Finn Frandsen Per Hansen. Nordnet.

Året går på held, og vi nærmer os juletiden. Også på aktiemarkederne.

Og netop juletiden og det efterfølgende nytår er lidt speciel, når det kommer til aktier, hvis man spørger investeringsøkonom fra Nordnet, Per Hansen. Flere særlige ting gør sig gældende, og det kan være en god idé af have sig for øje som privatinvestor.

Først og fremmest peger investeringsøkonomen på, at der i juletiden ikke er megen aktivitet og villighed til at gå ind i nye, risikobetonede investeringer for de store, professionelle investorer.

»I juletiden vil det være sådan, at mange af de professionelle investorer sådan set har lukket deres investeringsbøger ned. Det betyder i alt væsentlighed, at hovedparten af den aktivitet, der er på aktiemarkedet, er en vedligeholdelsesaktivitet, og at der ikke bliver åbnet noget stort i de kommende dage,« siger Per Hansen og uddyber, hvad det kan betyde for volatiliteten på aktiemarkedet, og for hvordan man skal forholde sig som privat investor:

»Det betyder, at mindre ting i den enkelte aktie godt kan bevæge markedet eller aktien mere, end det ville kunne under normale omstændigheder. Simpelthen fordi man skal forestille sig, at en del af aktiemarkedet holder juleferie, og at de, der ikke gør, så kan bevæge markedet mere i den enkelte aktie mere end normalt.«

Foruden dette forklarer investeringsøkonomen, at en anden adfærd fra særligt udenlandske, professionelle investorer i julemåneden ses ved, at de ofte udfører, hvad han kalder en »porteføljerengøring«, hvor nogle af de aktier, der ikke ser pæne ud på den ultimoopgørelse, de skal levere ved årsskiftet, bliver smidt ud af porteføljerne.

»Det er som rødvinspletter på en hvid dug - de ødelægger helhedsindtrykket,« forklarer investeringsøkonomen og uddyber:

»Det betyder konkret, at når vi når frem til november og december måned, så vil du ikke sjældent se, at nogle af de selskaber, som er faldet meget i år, falder yderligere. Simpelthen fordi folk siger, det er en skuffelse, de ikke vil have længere. En porteføjlerengøring som betyder, at nogle af de aktier, som har klaret det dårligt, får et yderligere skub nedad i december måned - og det kan jo sommetider være en mulighed for at gøre et godt køb.«

Ifølge Per Hansen må eventuelle muligheder for »et godt køb« på den korte bane dog ikke skygge for den langsigtede strategi, og derfor foreslår han, at man særligt kigger på aktier, man i forvejen havde overvejet på det lange sigt.

»Man kan ikke sikre et helt års afkast på at være aktiv på et ophørsudsalg i december, men sommetider kan det være en mulighed for at købe noget, man har på radaren,« siger han.

Foruden opmærksomhed på markederne, der kan opføre sig lidt anderledes end normalt, forklarer investeringsøkonomen også, at december er tiden, hvor man kan overveje at realisere tab på aktier, man ikke længere tror på. Særligt kan det være gunstigt, hvis man i forvejen har realiserede gevinster for over 56.500 kr. for året.

Det hænger sammen med, at man beskattes med 27 pct. af den realiserede aktieindkomst under 56.500 kr., mens man skal betale 42 pct. i skat for den aktiegevinst, der ligger over det beløb.

»Hvis man sidder med aktier, hvor man ikke længere tænker, det er det, der er det mest realistiske, så kunne det godt være, at det var en idé at sælge de her aktier inden nytår for at slå to fluer med et smæk - også skattemæssigt,« siger Per Hansen.

Læs også
Top job