Erhverv

Bitcoinmilliardær trækker sig fra formandspost: »Der er ikke længere brug for sådan en bitcoin-pirat som mig«

Den danske bitcoin-milliardær, Niklas Nikolajsen von Karlshof, stopper som bestyrelsesformand i kryptobanken Bitcoin Suisse, som han selv har grundlagt. Det er godt for både ham og selskabet, forklarer han.

Bitcoinmilliardæren Nikolajsen, stifter af Bitcoin Suisse, går nu af som bestyrelsesformand for selskabet. Foto: Bitcoin Suisse.

»Det er blevet tid til at være far og skrive julekort.«

Sådan lyder det fra den danske bitcoin-milliardær, Niklas Nikolajsen von Karlshof, der nu går af som bestyrelsesformand i kryptobanken Bitcoin Suisse, som han selv var med til at grundlægge i 2013.

Jeg tænker, pioner-æraen er forbi. Bitcoin er blevet mere corporate business, og så er der ikke længere brug for sådan en bitcoin-pirat som mig.

Niklas Nikolajsen von Karlshof, stifter af Bitcoin Suisse og afgående bestyrelsesformand.

Efter ni år, ni »hårde år«, har han meddelt den øvrige bestyrelse sin afgang, og posten vil pr. 1 januar 2022 overgå til schweiziske Luzius Meisser.

»De seneste ni år har jeg arbejdet over 10 timer om dagen, hver dag, og det er blevet alt for meget. Nu er det tid til andre ting,« siger han.

Om Niklas Nikolajsen
 • Født i Danmark i 1975
 • Uddannet i computervidenskab.
 • Arbejdede som softwarearkitekt i Danmark.
 • Flyttede i 2012 til Schweiz for at starte sit eget selskab, der arbejdede med kryptovaluta.
 • Arbejdede for Credit Suisse for at tjene penge til at starte sin virksomhed.
 • Åbnede Bitcoin Suisse i 2013, hvor man i dag arbejder med både kryptovalutaer og kryptoassets.
 • Han købte bitcoins privat i 2011, da prisen var under 50 cent per styk. Så da prisen nogle år senere steg til 15.-20.000 dollars, kunne Niklas Nikolajsen pludselig kalde sig mangemillionær.
 • I 2019 fik Niklas Nikolajsen en 61. plads på top-100 listen over de vigtigste finansfolk i Schweiz ifølge det kendte erhvervsmedie Bilanz.
Niklas Nikolajsen efterlader formandsposten hos Bitcoin Suisse i et forventet rekordår. Virksomheden har kryptoaktiver for mere end 7 mia. Schweiziske Franc (CHF), svarende til 50 mia. danske kr., i direkte depot og leverede i det første halvår af 2021 et overskud på 70,3 mio. CHF, svarende til 500 mio. danske kr. Det fremgår af selskabets egne tal.

Niklas Nikolajsen erkender, at hans afgang vil være en god ting for både ham og Bitcoin Suisse.

»Jeg tænker, pioner-æraen er forbi. Bitcoin er blevet mere corporate business, og så er der ikke længere brug for sådan en bitcoin-pirat som mig. Firmaet fra brug for mere professionelle administrative kræfter end de mere farverige og visionære ledelse, som jeg har stået for,« siger han.

Om Bitcoin Suisse
 • Bitcoin Suisse blev stiftet i 2013 af Niklas Nikolajsen og to andre.
 • I dag hjælper Bitcoin Suisse bl.a. velhavere med at investere i kryptovalutaer, veksle og opbevare de digitale mønter.
 • Selskabets i dag over 290 medarbejdere er fordelt på tre afdelinger i Schweiz, Liechtenstein og Danmark.
 • Bitcoin Suisse er baseret i schweiziske Zug, der er kendt for at være den kanton, som har den laveste skatteprocent i det ellers skattelempelige land.
 • I 2017 blev Bitcoin Suisse sponsor i ishockeyklubben Rungsted Seier Capitals. I den forbindels blev hjemmebanen omdøbt til Bitcoin Arena, og én af spillerne skulle aflønnes i bitcoins – hvilket var første gang i verden.
Niklas Nikolajsen forlader ikke Bitcoin Suisse fuldstændigt. Han ejer fortsat ca. 25 pct. af virksomheden, oplyser han til Finans. Derudover vil han fortsætte som æresbestyrelsesformand, såkaldt honorary chairman, i selskabet.

Det betyder, at han fremadrettet vil have en rådgivende rolle, men at han rent formelt ikke længere har stemmeret i bestyrelsen. Han vil have to arbejdsdage om ugen, hvor han vil tale med kunder og »holde kulturen i live,« fortæller han.

Niklas Nikolajsen nominerede selv schweiziske Luzius Meisser til at blive sin efterfølger på formandsposten, og Luzius Meisser blev valgt af en enig bestyrelse på et møde fredag d. 17. december.

Luzius Meisser har været medlem af bestyrelsen for Bitcoin Suisse siden 2017. Han har selv en baggrund inden for krypto, hvor han bla. var med til at stifte Bitcoin Association Switzerland i 2013. Derudover er han medlem af ekspertrådet Swiss Blockchain Federation. Han har en kandidatgrad i både datalogi og økonomi.

Læs også
Top job