Serier

Restauranter lukker frivilligt ned efter nye restriktioner

En række af landets spisesteder og restauranter vælger selv at låse dørene i en periode og sende medarbejderne hjem. Det efter afbud fra gæster, dyk i omsætningen og smitteramte ansatte.

Corona rammer verden
Den nye smittebølge i pandemien skaber tomme borde og nedlukkede restauranter. Det både her i landet og som eksemplevis her i London. Foto: Peter Nicholls/Reuters - Ritzau Scanpix.

Restauratører rundt om i hele landet sidder netop nu i overvejelser om at lave en frivillig nedlukning af forretningen. Flere har allerede truffet beslutningen og åbner først igen, når de gældende coronarestriktioner afblæses.

I den aktuelle smittebølge er bl.a. natklubber, diskoteker, biografer og andre tvangslukkede og dermed direkte omfattet af statslige kompensationsordninger.

I weekenden vedtog et flertal i Folketinget, at andre, som er ramt af coronabølgen og ikke ser base for at drive forretningen, kan indgå i en frivillig ordning. Den betyder, at de virksomheder er sikret kompensation for 90 pct. af de faste udgifter under nedlukningen.

Aftalen:

Aftale 18. december 2021 mellem regeringen og et flertal i Folketinget om bl.a. ”frivillig lukning af virksomheder pga. restriktioner”:

  • Aftalepartierne noterer sig, at virksomheder, der fortsat har mulighed for at drive forretning, men som bliver ramt af begrænsninger på dele af deres åbningstid, mulighed for salg af alkohol eller arealkrav, kan vælge at lukke frivilligt ned.
  • Når nedlukningen skyldes begrænsninger som følge af coronarestriktioner, kan disse virksomheder søge om at få dækket op til 90 pct. af virksomhedens faste omkostninger og omsætningstab som selvstændig (op til loftet) samt benytte lønkompensationsordningen for hjemsendte medarbejdere.

Kilde: Aftaletekst fra Erhvervsministeriet.

Den ordning vælger restaurant-selskabet Pluto Group, der omfatter syv restauranter i København. De lukkes nu og genåbner først, når restriktionerne ophæves. I øjeblikket er de sat til 17. januar.

»Der ligger mange overvejelser bag, men vi ser at kundestrømmen falder, da danskerne nu holder sig mere hjemme i kraft af smitten. På samme tid har vi forholdsvist store restauranter og vil være bekymret for kundernes sundhed i en tid, smitten spreder sig så hastigt som nu. Derfor har vi lukket ned nu,« siger adm. direktør Jesper Madirazza-Marcussen, Pluto Group.

Ifølge politisk direktør Kristian Nørgaard i erhvervsorganisationen Horesta er der hektisk aktivitet med at rådgive medlemsvirksomhederne inden for hotel og restaurant om netop lukning eller ej.

»Mange virksomheder i vores sektorer er og vil blive ramt hårdt af de nye restriktioner. For en del så hårdt, at det kan være økonomisk uansvarligt at holde virksomheden åben i den kommende periode. Virksomhederne kan få kompensation men ikke fuld dækning, men alternativet kan være med tab for virksomhederne i kraft af lav omsætning,« siger Kristian Nørgaard.

Restriktionerne:

For erhvervslivet gælder disse nye corona-tiltag fra søndag 19. december 2021 kl. 8 frem til 16. januar 2022:

  • Selskabslokaler, spillehaller, kasinoer, lege- og badelande, forlystelsesparker, tivolier, messer, forsamlingshuse samt lokaler og lokaliteter, hvor der afvikles konferencer og foredrag skal holde lukket.
  • Serveringssteder herunder restauranter og barer skal lukke kl. 23 med sidste udskænkning kl. 22, ligesom der vil være et indendørs arealkrav på 2 kvm per siddende kunde og 4 kvm for stående gæster.
  • Private arrangementer uden for eget hjem, herunder bryllupper, sølv- og guldbryllupper, konfirmations-, studenter- og fødselsdagsfester og lignende arrangementer skal holdes inden for rammerne af reglerne for serveringsstederne, herunder lukketid kl. 23.
  • Der indføres indendørs arealkrav i detailhandlen med afsæt i butikkernes størrelse.
  • Der indføres et generelt krav om mundbind eller visir på erhvervsområdet, herunder i take-awaysteder, liberale personrelaterede serviceerhverv og fællesområder på hoteller, vandrehjem og lignende. Dog gælder der fortsat undtagelse, hvis ansatte kan forevise coronapas. For serveringssteder og i detailhandlen skal ansatte, der har kundekontakt, have mundbind eller visir på, uanset om de har gyldigt coronapas.
  • Krav om opsætning af informationsmateriale fra Sundhedsstyrelsen samt krav om håndsprit mv. i detailhandlen og på serveringssteder.

Kilde: Erhvervsministeriet

Hverken Horesta eller Danmarks Restauranter & Cafeer – DRC har aktuelt præcise bud på, hvor mange der i restaurationsbranchen laver en frivillig nedlukning de næste uger.

En helt aktuel medlemsundersøgelse fra DRC viser dog, at ud af 139 virksomheder, som har svaret, overvejer de 65 pct. lige nu at lukke.

»Bekendtgørelsen for den kompensationsordning er først nu ved at være plads, så der har indtil nu været en vis usikkerhed. Vi ved dog, at en række virksomheder allerede har truffet beslutning om at nedlukke nu eller lige efter nytår, mens andre overvejer det,,« siger politisk chef Freja Brandhøj, DRC.

Ud over restriktioner og faldende omsætning i kraft af færre kunder, spiller det i branchen også hårdt ind, at der er pres på med coronasmittede medarbejdere og dermed mangel på arbejdskraft.

Som konsekvens af alle faktorer har ejer og adm. direktør Peter Emil Nielsen i Palæo-kæden valgt at lukke to af de syv restauranter i hovedstaden.

»Det er en meget uforudsigelig tid, og vi må tage tingene lidt fra dag til dag. Vi har allerede lukket vores afdeling i shoppingcentret Waterfront og nu også den i Pilestræde i det indre København. Det er lidt svært at overskue, hvordan de næste uger vil forløbe, men vi forsøger at håndtere bedst muligt,« siger Peter Emil Nielsen, Palæo.

Læs også
Top job