Kæmpe tilbageslag rammer fiskerne i Nordsøen
De danske fiskere må spænde livremmen ind næste år. Efter forhandlinger med briterne er det besluttet, at kvoterne i Nordsøen skal skæres markant ned.
Et økonomisk uvejr trækker sammen over dansk fiskeri, og det kan blive nødvendigt at ophugge 20 pct. af flåden.
EU og Storbritannien har netop indgået aftale om det kommende års fiskekvoter i Nordsøen, og der er stort set hele vejen rundt tale om markante reduktioner.
Det kommer især til at gøre ondt, at kvoten på industrifisken sperling er reduceret hele 58 pct.
»Det er voldsomt. Vi har haft gode fangster af sperling, som efterhånden er den vigtigste art for flere af vores industrifiskere. De gode fangster af sperling har delvist kompenseret for, at kvoterne på andre industrifisk som tobis har været meget lave. Nu bliver kvoten på sperling også skåret drastisk ned, så det er efterhånden hele vejen rundt, vi er ramt,« siger Alfred Fisker, formand i Thyborøn Fiskeriforening.
Kvoterne efter stort set alle andre fiskearter bliver også reduceret i 2022. Det skyldes først og fremmest, at den biologiske rådgivning har peget i retning af, at det er nødvendigt at reducere fangsterne for at sikre bestande af en passende størrelse. Det har reduceret størrelsen af den kage, som fiskerne omkring Nordsøen skal dele. Samtidig indebærer brexitaftalen, at de britiske fiskere skal have et større stykke af kagen.
For en uge siden blev der indgået en politisk aftale, som indebærer, at fiskerne får direkte økonomisk kompensation for en stor del af de kvoter, de mister som følge af brexit. Samtidig er der afsat 204 mio. kr. til ophugningsstøtte.
»Det er vigtigt at få udmøntet den aftale hurtigt. Fiskeflåden skal reduceres, så den passer til de kvoter, vi har. I Danmarks Fiskeriforening er vurderingen, at vi har brug for at få flåden reduceret med 20 pct.,« fortæller Alfred Fisker, som også er næstformand i Danmarks Fiskeriforening.
De kvoter, der nu er vedtaget for 2022, indebærer, at de danske fiskere skal skære ned på fangsterne af blandt andet mørksej (-25 pct.), kulmule (-25 pct.), tunge (-28 pct.), havtaske (-29 pct.) og hestemakrel (-37 pct.).
»Der er rigtigt mange fiskere, som synes, at nu er bægeret ved at være fyldt. De sidste fem år er vi blevet kørt over, så vi kan ikke ret meget mere. Der vil formentlig være stor interesse for ophugning, hvis ordningen bliver attraktiv nok,« siger Alfred Fisker.
I Danmarks Fiskeriforening oplyser adm. direktør Kenn Skau Fischer, at reduktionen af kvoterne er nogenlunde som forventet.
»Kvoterne er et resultat af den biologiske rådgivning og brexitaftalen. Det er et generelt problem, at vi fra år til år har helt absurde udsving i størrelsen af kvoterne. Det gavner hverken fiskerne eller fiskene. Både for erhvervet og for bestandene ville det være godt med en større stabilititet,« mener Kenn Skau Fischer.
Kvoterne for arterne tobis og brisling bliver altid først fastlagt i løbet af marts. Hvis disse kvoter også bliver lave, begynder det for alvor at se sort ud for de danske industrifiskere og de virksomheder, der producerer fiskemel og fiskeolie.