Erhverv

Efter store it-problemer: Copenhagen Medical kan igen udføre kviktest

Copenhagen Medical var dagen før jul i flere timer lagt ned af store it-problemer. Det betød, at samtlige af selskabets testcentre ikke kunne foretage hurtigtests. Også Carelink har haft problemer.

Flere testudbydere er dagen før jul ramt af it-problemer. Arkivfoto

Lyntestudbyderen Copenhagen Medical har store dele af lillejuleaftensdag været ramt af store it-problemer, der lagde samtlige af selskabets testcentre ned.

Ifølge Trine Baadsgaard, presseansvarlig hos Copenhagen Medical, er alle testcentre dog oppe at køre igen.

»Vi sætter alle sejl ind for, at alle får deres testsvar inden jul, men der er selvfølgelig et efterslæb. Normalt garanterer vi svar inden for 30 minutter, men det kan vi ikke i øjeblikket. Vi arbejder på højtryk og sender løbende svarene ud,« siger hun til Finans.

Præcis hvor længe der går, er uvist, men Trine Baadsgaard understreger, at Copenhagen Medical »satser på, at alle har svar inden jul«.

Hun fortæller, at torsdagens nedbrud skyldtes en ekstern fejl til datacentre rundtom i landet. Det betød, at de mange danskere, som ventede på at få en kviktest inden jul, i flere timer måtte vente på at blive testet. I flere timer var samtlige af Copenhagen Medicals testcentre nemlig ude af drift.

»Det er helt fantastisk dårlig timing, og vi beklager selvfølgelig meget. Vi er i fuld gang med at forsøge at løse problemet, men lige nu er der ikke meget at gøre. Om det er et kabel, der er gravet over, eller andet, ved vi ikke. Men lige nu kan man ikke blive testet,« sagde Trine Baadsgaard, mens problemerne stod på.

Også testudbyderen Carelink, der udbyder kviktests i Region Syddanmark, har torsdag haft tekniske problemer. Det gav i en periode længere svar tid end normalt. Ifølge adm. direktør Brian Rosenberg er problemerne nu løst.

»Vi har kunnet teste hele tiden, fordi vi igangsatte vores nødberedskab. Men nu er alt oppe at køre igen,« siger direktøren.

I Jylland er det primært Falck, der udbyder kviktest. Ifølge selskabets presseafdeling har Falck torsdag ikke haft problemer med længere svartider eller nedbrud.

It-problemerne hos Copenhagen Medical stod på fra omkring kl. 11.30 til 14.30.

Copenhagen Medical har udelukkende testcentre på Sjælland samt et enkelt på Bornholm. Selskabet har gennem hele pandemien testet danskerne og tjent store summer på det. Ifølge Berlingske Business modtager selskabet mellem 100 og 200 kr. fra staten for hver gennemført test.

It-problemerne kunne nærmest ikke komme på et dårligere tidspunkt for testudbyderen, idet mange danskere gerne vil testes forud for juleaften.

Onsdag udtalte Trine Baadsgaard, at selskabet foretog 105.000 lyntest, og at det forventer stor travlhed op mod jul, hvor planen var at skalere antallet af test til 185.000.

Bag Copenhagen Medical står erhvervsmanden Jeppe Handwerk, der tidligere har udtalt, at selskabets vision er at »højne danskernes sundhed med fokus på forebyggelse«.

Udover kviktest driver Copenhagen Medical også flere vaccinationscentre og andre sundhedsydelser.

Læs også
Top job