Erhverv

Russisk domstol har givet Google kæmpebøde

Amerikanske Google har fået en stor bøde i Rusland for ikke at fjerne indhold, som russiske myndigheder har gjort ulovligt.

Google har fået en kæmpebøde i Moskva. Foto: Charles Platiau/Reuters / X00217

7,2 mia. rubler - eller hvad der svarer til knap 650 mio. danske kroner. Så stor er bøden, som en russisk domstol har dømt den amerikanske techgigant Google til at betale.

Det skriver Reuters.

Ifølge mediet har Google endnu ikke taget stilling til, hvordan de vil reagere på bøden, hvis udstedelse skyldes, at Google - eller Alphabet, som er moderselskabet bag søgemaskinen - ifølge russiske myndigheder gentagende gange ikke har fjernet indhold, som de har gjort ulovligt i forbindelse med, at de har forsøgt at opnå mere kontrol med, hvad der forefindes på internettet.

I forbindelse med en række mindre bøder til både Google og andre selskaber har det f.eks. været indgreb mod indhold, der fremhæver stofmisbrug, farlige aktiviteter, information om hjemmelavede våben og grupper, der defineres som ekstremistiske, skriver mediet.

Ekstremistiske grupperinger dækker over bl.a. den fængslede oppositionsleder Aleksej Navalnyjs organisationer.

Ifølge The Washington Post er det langt fra sjældent, at store techselskaber som Google, Facebook og lignende får bøder i Rusland. Det plejer dog at være på et langt lavere beløb. Mediet skriver, at den russiske præsident, Vladimir Putin, under en pressekonference torsdag sagde, at Rusland »vil fortsætte med at insistere på, at samarbejde med globale netværksplatforme skal følge russisk lovgivning.«

Alphabet er et af verdens helt store selskaber. Det beskæftiger 150.000 medarbejdere og havde ved indrapporteringen af regnskabet for tredje kvartal i 2021 en markedsværdi på omkring 12.000 mia. kr.

Læs også
Top job