Erhverv

25 spørgsmål om markedet i 2022 - test dig selv mod Per Hansen fra Nordnet

Runder Novo kurs 1.000? Fortsætter Tesla opturen? Stiger C25 mere end 10 pct.? Læs Per Hansens forudsigelser her.

Bliver 2022 et lige så godt aktieår som 2021? Eller går det helt galt. Per Hansen stiller 25 spørgsmål og besvarer dem selv. Foto: Finn Frandsen

Det er svært at spå. Især om fremtiden.

Men her giver investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet sine bud med 25 svar på lige så mange spørgsmål om udviklingen på markederne og hos virksomhederne næste år.

»De generelt høje afkast kommer desværre formentlig ikke til at gentage sig næste år. Men aktier forbliver interessante for dem, som spreder risikoen og tænker langsigtet, men to-cifrede afkastprocenter bliver svære at opnå gennemsnitligt,« siger Per Hansen.

Her er hans nedslag for det kommende år:

1. Stiger Novo Nordisk op mod 1.000 kr. og passerer markedsværdien mere end 2.000 mia. kr.?

Jeg tror det trods alt ikke, men mindre kan også gøre det.

2. Vil Ambus udsigter vise sig at være konservative efter flere negative præciseringer har gjort selskabet meget mere forsigtige med hensyn til at stille investorerne noget i udsigt, som de ikke efterfølgende kan indfri og må gå den tunge bodsgang og nedjustere?

Jeg tror det.

3. Bliver 2022 for alvor året, hvor Jacob Aarup-Andersen dokumenterer, at ISS er tilbage i en 4-5 pct. margin gænge?

Muligheden er tilstede med forbehold for at der ikke kommer større Covid nedlukninger igen.

4. Vil investorerne tilgive Vestas og tro på, at 2023 kan byde på 7+ pct. ebit-margin?

Nok ikke helt, men der kræves nok også mindre for at give et fornuftigt afkast.

5. Byder 2022 generelt på et comeback til de grønne aktier?

Tjah – både og. 2021 har været et udskilningens år, hvor nogle af de store nok har skuffet på grund af indtjeningssvigt og meget høje forventninger og prisfastsættelse; de store er sluppet ”billigere” end nogle af de mindre selskaber, som har fået en brat opvågning efter 2020-himmelflugten. Selskaberne har i mange tilfældet brugt 2020-udgangspunktet til at kapitalisere på stigningerne og sikre sin fremtidige kapitalbase igennem nyemissioner. For specifikt Vestas-aktionærerne er det dog en lille trøst, at andre trods alt har det værre.

6. Bliver 2022 året, hvor Lundbeck vågner til dåd?

De skal have meget mere ud af deres pipeline. Ledelse/bestyrelse skal træffe et valg og ud af trædemøllen. 4. skuffende aktieår i træk viser svagheden i at have en meget stor ejer, som ikke udøver aktivt ejerskab. Prisfastsættelsen er meget lav, og kombinationen af netop lav prisfastsættelse, stigende USD (hvor Lundbeck er den C25 aktie med største USD- eksponering) og fokus på valueaktier kan måske gøre en god forskel. Spørgsmålet er, om investorerne tør købe ind på, at der nu skal til at ske noget nyt?

7. Lancerer Sampo et købstilbud på Topdanmark for de 53 pct., som den aktuelt ikke ejer, og er tilbuddet tilstrækkelig attraktivt for investorerne?

Der er gode muligheder for at tilbuddet kommer. Spørgsmålet er om det er tilstrækkelig attraktivt til at investorerne vil sælge?

8. Tør investorerne at købe ind på FLS’ transformation med købet af ThyssenKrupp?

Ja, jeg tror det.

9. Får GN Store Nord lanceret de produkter, som de udskød i forbindelse med Q3 og vil den igen få de computerchips, som den har brug for til tiden?

Ja, jeg tror det, men investorerne starter med at være skeptiske.

10. Bliver 2022 året, hvor containerraterne ”kollapser” tilbage til det rette niveau på 1.000-2.000 USD per 20-40 fods container?

Jeg tror raterne begynder tilbageturen til mere normale langsigtede rater i 2. halvdel af 2022, men jeg tror raterne forbliver meget højere end det langsigtede gennemsnit igennem hele året.

11. Laver SAS endnu en kapitaludvidelse?

Tjah, Det er 50/50. Er Omikron den gode smitte (spreder sig hurtigt med få og små symptomer) kan 2022 blive bedre end frygtet. En større nedlukning vil øge risikoen.

12. Bliver der børsnoteret flere (mere end 1) større danske selskaber med markedsværdi større end 10 mia. kr.?

Nej, jeg tror det ikke.

13. Hæver den amerikanske centralbank FED sin (FED-funds) rente i 2022 3 gange, som dens ”rentevejviser” tilsiger?

Jeg tror det.

14. Stiger den amerikanske 10-årige rente til mindst 2 pct.?

Ja, jeg tror det.

15. Fortsætter Tesla opturen og passerer aktien kurs 1.500 i 2022?

Med Elon Musk er alt muligt. Prisfastsættelsen er astronomisk, men det har den været længe og er blevet højere. Stigende renter vil gøre det sværere for investorerne at kursdrømme.

16. Skubber de kinesiske elbiler så tilpas meget til markedet og Tesla, at de får et betydende fodfæste og ”made in China” bliver helt elektrisk også hos europæiske forbrugere?

Kineserne er klar til at levere. Er vestlige forbrugere det også? Ting tager sommetider lidt ekstra tid. Mon ikke gennembruddet kommer “lidt senere” for kineserne?

17. Stiger C25 mere end 10 pct.?

Nej, jeg tror det ikke.

18. Vil renteforskellen mellem USD og EUR udvides og give mulighed for, at USD rammer 7,00 kr. i dansk regning, som er godt for danske selskaber?

7,00 er nok lidt til den gode side, men mindre stigning er meget mulig.

19. Får biotekselskaber et risikomæssigt comeback efter et forfærdeligt 2021?

Tjah – stigende renter og ditto risikoaversion får ikke den udvikling til at ligge lige til det naturlige højreben, men i biotek er alt muligt/umuligt og i hovedsagen dataafhængig med hensyn til udviklingen i deres forskningspipeline.

20. Udvikler S&P 500 sig bedre end Nasdaq?

Ja, jeg tror det.

21. Giver Emerging Markets et bedre afkast end Developed World?

Ja, jeg tror det.

22. Giver 2022 et comeback til First North-debutanterne efter et meget svært 2021?

Det afhænger helt og holdent af, om selskaberne har lært noget af, hvorfor 2021 har været noget nær en katastrofe for mange af de nye selskaber, hvor høj prisfastsættelse og manglende viden om, hvad der venter som børsnoteret selskab har overrasket (for) mange.

23. Får Danske Bank sin amerikanske sanktion, og vil investorerne bruge det som den risikomæssige forløsning?

Igen en 50/50. Investorerne håber på det.

24. Kommer det store opioid-forlig Teva aktionærerne i møde?

Forliget kommer givetvis. Spørgsmålet er, hvor dyrt det bliver? For nærværende er en større økonomisk sanktion på flere mia. USD indpriset i den nedtrykkede aktiekurs, men man skal og bør aldrig undervurdere det amerikanske juridiske system.

25. Vil omikron vise sig at være den ”gode covid-19-variant”, som åbner verden og får oliepriserne til at nærme sig 100 USD?

Tjah, 100 USD synes langt væk, men yderligere stigning over niveauet 75 er bestemt ikke urealistisk.

Læs også
Top job