Erhverv

Teva har medansvar i amerikansk opioidkrise, siger domstol

Det israelske medicinalselskab agter at anke dommen.

Danske Kåre Schultz har siden 2017 været adm. direktør i Teva. Arkivfoto: Lars Krabbe

Det israelske medicinalfirma Teva, der har danske Kåre Schultz siddende på direktørstolen, har tidligere på ugen modtaget dom for at være medansvarlig til den amerikanske opioidkrise.

Det skriver BBC m.fl.

Ifølge BBC har en domstol i New York dømt medicinalfirmaet skyldig i at have markedsført smertestillende produkter - eller nærmere bestemt opioider - til amerikanske forbrugere, mens selskabet ifølge domstolen ikke samtidigt har gjort noget for at forhindre, at brugerne opbyggede afhængighed af stofferne.

»Teva Pharmaceuticals USA og andre misleddede det amerikanske folk omkring de sande farer ved opioider,« sagde statsadvokat Laetitia James ifølge BBC.

Teva er blot et af firmaerne i rækken, som er blevet sagsøgt i USA for dets medvirken i landets såkaldt opioidkrise. Mange har valgt at indgå forlig og i den forbindelse betalt store millionsummer.

Teva har reageret på dommen ved at sende en meddelelse ud, hvori selskabet bl.a. fortæller, at det har tænkt sig at anke.

Det er langt fra første gang, medicinalselskabet er i retten. Tidligere er det i Californien blevet bestemt af retten, at Teva ikke var »en plage for samfundet eller lavede hverken falske eller misledende udsagn om opioider.« I den forbindelse skrev Teva desuden, at selskabet ville kæmpe videre for et bredt, nationalt forlig.

Opioider er stærke smertestillende lægemidler, som især blev aggressivt markedsført i USA i begyndelsen af 2000’erne.

Siden 1999 vurderes det, at omkring 900.000 amerikanere er døde af overdoser, hvor ca. 500.000 af disse dødsfald på den ene eller anden måde kan henføres til opioider. Over de senere år er der blevet indført restriktioner mod dem, men mange afhængige misbrugere har i stedet kastet sig over farlige alternativer som heroin og fentanyl.

Danske Kåre Schultz har være direktør for israelske Teva siden slutningen af 2017.

Før det stod han i spidsen for det danske medicinalselskab Lundbeck, mens han tidligere bl.a. har været vice adm. direktør i Novo Nordisk.

Læs også
Top job