Erhverv

Donald Trump spolerede samarbejde med kinesere - nu har Bill Gates i stedet fundet japansk hjælp

Bill Gates' Terrapower skal sammen med japanske atomkraftsaktører bygge et eksperimentelt anlæg i Wyoming.

Bill Gates har fundet kammerarter i Japan, efter Trump-administrationen spolerede kinesisk samarbejde. Arkivfoto: Leon Neal/Pool Photo via AP

Det var egentligt planen, at Bill Gates’ Terrapower ville bygge et eksperimentelt atomkraftsanlæg sammen med et kinesisk, statsejet atomkraftsselskab.

Men det, mente Trump-administrationen imidlertid ikke, var en god idé.

I al fald nedlagde administrationen under den forgangne præsident så stramme restriktioner for atomkraftssamarbejde med Kina, at det blev umuligt. Og nu har Bill Gates og Terrapower derfor i stedet fundet hjælpende hænder et andet sted i Asien - Japan.

Det skriver Reuters.

Terrapower er et udviklingsorienteret atomreaktorsselskab, som blev startet i 2006 af bl.a. Microsoft-grundlæggeren Bill Gates. Firmaet har som vision at skabe grøn energi via atomkraft, hvilket det agter at gøre ved at nytænke og udvikle forskellige former for anlæg til at producere energi.

I dag er Bill Gates bestyrelsesformand for foretagendet.

Ifølge Reuters har The Japan Atomic Energy Agency og Mitsubishi Heavy Industries Ltd. nu indvilliget i et samarbejde med amerikanske Terrapower. Parter går sammen om at bygge en topmoderne test-reaktor i den amerikanske stat Wyoming i 2028.

Anlægget skal udvikle en særlig reaktor, der ifølge Terrapower er særlig effektiv grundet en blanding af en teknologi med flydende natrium til køling i stedet for vand og en teknologi med energiopbevaring i smeltet salt.

Fire mia. dollars - eller hvad der svarer til over 26 mia. danske kr. - kommer projektet ifølge Reuters til at koste. Den amerikanske regeringen har indvilliget i at dække det halve.

Ifølge CNBC vil anlægget komme til at producere 345 megawatt, mens det enddog er muligt at skrue endnu højere op og producere 500 af slagsen.

Læs også
Top job