Jens Petri melder sig ind i kampen: Flere vil have lokale købmænd tilbage
Antallet af landsbyer, hvor borgerne selv må punge ude for at beholde en lokal købmand, vokser stadig, lyder det fra dagligvarekoncernen Dagrofa.
Landsbyerne er lede og kede af, at deres lokale købmænd drejer nøglen om - og nu har flere valgt at tage sagen i egen hånd.
Interessen for at få de lokale indkøbsmuligheder retur er stigende, og allerede nu har ti lokalsamfund i Danmark samlet et tocifret millionbeløb sammen for at åbne flere såkaldte borgerbutikker.
Det skriver dagligvarekoncernen Dagrofa i en pressemeddelelse.
Ifølge koncernen er telefonlinjen til afdelingen, der koordinerer dialogen mellem kommuner og borgergrupper, lige nu rødglødende.
»Interessen har været overvældende, og det er vi naturligvis meget glade for. Vores model er i bund og grund udtryk for en landsbybevægelse, som bygger på et forpligtende samarbejde mellem borgerne og os, hvor vi i fællesskab sikrer grundlaget for en dagligvarebutik med et lokaltilpasset varesortiment i de dele af landet, hvor der er lidt længere mellem husene,« siger Brian Videbæk, direktør for ejendomsudvikling i Dagrofa.
Det er imidlertid ikke så underligt, at det lige præcis er dagligvarebutikker, lokale borgere støtter op om, lyder det fra Landdistrikternes Fællesråd.
»Flere købmænd spiller en stor rolle i den lokale udvikling, som går langt ud over blot at sælge dagligvarer – det har vi set mange stærke eksempler på ikke mindst under coronanedlukningerne. Hos købmanden mødes man i det daglige og vender stort og småt, ligesom landsbykøbmanden ofte er både apotek, posthus og dagligvarebutik på samme tid. Derfor er landsbykøbmanden en helt vital del af landsbyernes fremtid,« siger Steffen Damgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, i pressemeddelelsen.
Ét af de steder, hvor lokalsamfundet har lagt sig i selen for at beholde en dagligvarebutik, er Vejrumbro.
I den lille midtjyske by med små 400 indbyggere har der siden sommeren 2021 ikke været en købmand, men nu har mange af byens borgere postet penge i en ny købmand, som forhåbentlig snart står klar.
»Da den daværende købmand i sommers drejede nøglen om, så var vi en gruppe på fem, der satte os ned for at finde ud af, hvad vi kunne gøre ved det her,« fortæller Jeppe Hartz, der er en af initiativtagerne til den nye købmand, og tilføjer:
»Det første vi gjorde var at holde et borgermøde for at se, hvor stor interessen var for at beholde en købmand i Vejrumbro, og her var interessen altså overvældende.«
En af de borgere, der har investeret i projektet med den nye købmand, er mangemillionæren Jens Petri, der bl.a. ejer vindmøllefirmaet Wind Estate og en række fiskevirksomheder.
Gennem sit holdingselskab, Petri Holding, ejer Jens Petri ca. 15 pct. af købmanden, mens resten er fordelt på mindre anparter blandt byens borgere.
»Vi lavede et anpartsselskab, hvor det kostede 2.500 kr. per anpart og fik rent faktisk solgt 325 anparter i løbet af ret kort tid. Det var noget mere end forventet,« understreger Jeppe Hartz.
Og det var mere end rigeligt til økonomisk at kunne understøtte en ny købmand i den lille by. Købmanden, der skal døbes ”Vores Købmand Vejrumbro”, forventes at stå færdig til april.
»Nu mangler vi så bare en købmand, der har lyst til at drive butikken,« griner Jeppe Hartz afslutningsvist.