Erhverv

Opkøbte konkurs- og skandaleramte Act.Global: Nu er selskabet selv begæret konkurs efter et år

Bestyrelsen i Leitha Clean Technologies har begæret selskabet konkurs, blot ét år efter at selskabet overtog aktiverne - og en tocifret milliongæld - fra skandaleselskabet Act.Global.

Teknologivirksomheden Act.Global gik konkurs og blev opkøbt af et selskab, som nu selv er gået konkurs. Foto: Act Global

For godt et år siden opkøbte danske Leitha Clean Technologies aktiverne i det skandale- og konkursramte nanoselskab Act.Global. Men med håndslaget fulgte en tocifret milliongæld.

Investorerne gik ind i det her med åbne øjne, men jeg tror, det er kommet bag på bestyrelsen, hvor svær casen viste sig at være. De gældsforpligtelser, man har overtaget, har været en stor opgave at løfte. En for stor opgave.

Preben Jakobsen, kurator på sagen og partner i Gorrisen Federspiel.

Nu er Leitha Clean Technologies, der tidligere hed Cleancoat, selv taget under konkursbehandling.

Det fremgår af en meddelelse fra Statstidende.

Ved opkøbet af Act.Global-aktiverne overtog Leitha Clean Technologies rettighederne til cleancoat-produktet, som er et specielt nanoteknologisk rengøringsmiddel. Planen var at lave produktet salgbart i store dele af verden, men nu har bestyrelsen kastet håndklædet i ringen og indgivet en konkursbegæring. Det oplyser kurator på sagen, Preben Jakobsen, der er partner i Gorrissen Federspiel.

»Investorerne gik ind i det her med åbne øjne, men opgaven med at færdigudvikle teknologien og skalere teknologien til et større salg viste sig at være væsentlig mere kompleks og likviditetskrævende end forudset,« siger kuratoren.

Han oplyser, at Leitha Clean Technologies overtog en gæld på ca. 10 mio. kr. med opkøbet af Act.Global-aktiverne. Den overtagede gæld udgør den markant største gældspost i konkursboet, oplyser Preben Jakobsen, som indtil videre har opgjort den samlede gæld i selskabet til ca. 12 mio. kr.

I følge kuratoren har det samtidig påvirket selskabets mulighed for success, at det har købt produktet fra skandaleramte Act.Global - som sammen med selskabets ejerleder Carsten Jensen i 2020 kom i offentlighedens søgelys for misvisende regnskabstal og kritik fra både myndigheder og investorer.

»Dårlig omtale af Act.Global har fulgt med produktet. Det betød, at Leitha Clean Technologies startede med minuspoint, når det skulle ud at sælge det. Det tog investorerne med i casen fra start, men det er nok kommet bag på de fleste, hvor store omkostninger det ville kræve at overbevise markedet,« siger Preben Jakobsen.

Nu er målet at finde en større virksomhed, der kan overtage aktiverne og gøre cleancoat til et salgbart produkt, fortæller han.

Det har man forsøgt én gang. Er det realistisk at finde en køber?

»Det tror jeg. Vi har identificeret flere potentielle købere, og det er blevet taget positivt imod. Vi har aftalt en række møder,« siger kuratoren.

Leitha Clean Technologies blev stiftet 24. september 2020 og nåede ikke at indgive noget årsregnskab, før det nu drejer nøglen om.

Flere investorer er gengangere mellem det skandaleramte Act.Global og Leitha Clean Technologies.

Af cvr-registret fremgår det, at investor Jan Giovanni Ghisalberti går igen. Han ejede 15-19,99 pct. af Act.Global og ejer nu 5-9,99 pct. af Leitha Clean Technologies. Han ønsker ikke at kommentere på konkursbegæringen, siger han til Finans.

Derudover bekræfter kurator Preben Jakobsen, at bla. Mohammad Asaf Fazal og Morten Rix-Møller også har investeret begge steder. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de to.

Læs også
Top job