Erhverv

Tiltalt for mere end 1.200 tilfælde af ulovlig cabotagekørsel: Vognmand risikerer kæmpe bøde

Transportfirmaet H. P. Therkelsens topchef oplyser, at han tager afstand fra lovovertrædelser, efter at virksomheden er blevet tiltalt i en stor sag om ulovlig cabotagekørsel.

Adm. direktør Peter Therkelsen (th.) er ked af sagen, hvor H. P. Therkelsen er tiltalt for mere end 1.200 tilfælde af cabotagekørsel. Her er han fotograferet med bestyrelsesformand Mogens Therkelsen. Arkivfoto: Lene Esthave.

En kommende retssag mod et transportfirma kan udløse Danmarkshistoriens største bøde for cabotagekørsel.

Det fastslår fagbladet 3F, som oplyser, at transportfirmaet H. P. Therkelsen i et anklageskrift på 118 sider er tiltalt for mere end 1.200 tilfælde af ulovlig cabotagekørsel.

Et tilfælde kan udløse en bøde på 35.000 kr., og den kan fordobles eller tredobles, hvis der foreligger skærpede omstændigheder.

Det fremgår ikke af anklageskriftet, hvilken bøde anklagemyndigheden går efter, skriver 3F.

Udenlandske lastbiler må køre varer indenrigs tre gange på syv dage, hvorefter de skal forlade Danmark. Gør de ikke det, er der tale om ulovlig cabotagekørsel.

Ifølge anklagemyndigheden har H. P. Therkelsen GmbH og H. P. Therkelsen A/S foretaget de ulovlige køreture med udenlandske lastbiler fra august til oktober 2019.

»Det er en træls sag, som vi er kede af, da vi tager afstand fra enhver overtrædelse af reglerne. Men ellers har jeg ikke rigtig nogen kommentarer, så længe sagen verserer,« siger Peter Therkelsen, adm. direktør i H.P. Therkelsen, til Fagbladet 3F.

Han er stærkt uenig i antallet af ulovlige cabotagekørsler i anklageskriftet og har indbragt sagen for EU-Kommissionen, som skal tage stilling til, om cabotagereglerne er overtrådt.

Formanden for 3F Transport, Jan Villadsen, siger, at han ikke før har set svindel i så stort et omfang.

»Det virker, som om snyderiet er sat i system. Godt, at det blev afsløret, for den slags svindel ødelægger branchen. Unfair konkurrence med lavt lønnede udenlandske chauffører har kostet livet for mange små vognmænd, der overholder landets love,« siger han til Fagbladet 3F.

Anklagemyndigheden kræver bødestraf under skærpende omstændigheder og tager forbehold for konfiskation af fortjeneste.

I 2019 var H. P. Therkelsen også i offentlighedens søgelys, da dokumentfalsk med fragtbreve blev afsløret i den sønderjyske transportvirksomhed. Den sag udløste flere straksdomme.

Læs også
Top job