Erhverv

Gruppesøgsmål kan koste Facebook et milliardbeløb

44 mio. brugere har ifølge et kommende gruppesøgsmål ret til at få erstatning fra Facebook, som beskyldes for at sætte en uretfærdig pris på brugernes data.

Facebooks moderselskab, Meta, beskyldes for at have pålagt almindelige briter urimelige vilkår og betingelser. Foto: Eric Risberg/AP/Ritzau Scanpix

Facebook bliver beskyldt for at have misbrugt sin markedsdominans, og bliver derfor mødt af et erstatningskrav på 21 mia. kr.

Det rapporterer bl.a. nyhedsbureauet Reuters og BBC.

Liza Lovdahl Gormsen er på vej med gruppesøgsmålet i Storbritannien, som ifølge hende kan ende med at omfatte op til 44 mio. brugere.

Hun er seniorrådgiver for Storbritanniens Financial Conduct Authority og ekspert i konkurrencelovgivning.

Ifølge hende bunder sagen mod Facebook - eller rettere mod moderselskabet Meta - i, at Facebook fra 2015 til 2019 har udnyttet brugerne ved at sætte en uretfærdig pris på deres personlige data. Dem har Facebook nemlig brugt gratis.

»Facebook misbrugte sin markedsdominans til at pålægge almindelige briter urimelige vilkår og betingelser, hvilket gav det magten til at udnytte deres personlige data«, siger Liza Lovdahl Gormsen til BBC.

Ifølge hende har det givet Facebook en overdreven fortjeneste.

Advokatfirmaet Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan har på vegne af Liza Lovdahl Gormsen underrettet Facebook om erstatningskravet.

Meta afviser beskyldningerne, og oplyser til Reuters, at folk bruger dets tjenester, fordi det giver dem værdi, og at de har »meningsfuld kontrol over hvilke information de deler på Metas platform og med hvem«.

Den britiske sag kommer få dage efter, at USA's myndigheder har fået lov til at gå videre med en sag, der i yderste konsekvens kan ende med at splitte Meta op i tre dele, hvis myndighederne vinder.

Den sag kalder Reuters for en af de største angreb fra den amerikanske regering mod en teknologivirksomhed i årtier i forsøget på at tackle de store tech-virksomheders omfattende markedsstyrke.

Læs også
Top job