Erhverv

Biotekvirksomheden Meabco er gået konkurs

Meabco specialiserede sig i kræftmedicin til bryst- og bugspytkirtelkræft. Pengene slap op, og nu er selskabet erklæret konkurs.

Meabco A/S forskede i kræftmedicin inden konkursen. Foto: Michael Rosenfeld/picture-alliance/dpa/AP Images

Den danske biotekvirksomhed Meabco A/S er gået konkurs.

Det fremgår af Statstidende lørdag.

Meabco udvikler ifølge deres egen hjemmeside »banebrydende produkter til kræftbehandling, der forbedrer patienternes liv markant.« Senest landede Meabco et samarbejde med amerikanske National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID - et center under USA’s sundhedsministerium.

Meabco fik en bevilling på 40 mio. kr over tre år, og skulle samarbejde med NIAID om at udvikle Meabcos lægemiddel BP-C2 som er en behandling for utilsigtede strålingsskader i huden efter et kræftforløb.

Biotekvirksomheden Meabco har eksisteret siden 2001, hvor det blev stiftet af direktør Stig Løfberg. Selskabet har aldrig bogført et overskud på bundlinjen, men har levet af kapitalindsprøjninger, primært fra hovedinvestoren Lauritzen Fonden, der blandt andet ejer halvdelen af rederigiganten DFDS. Den seneste kapitalforhøjelse skete i 2016, hvor Meabco fik skudt 116,8 mio. kr. ind i et allerede dengang økonomisk skrantende biotekselskab.

De penge er imidlertid brændt af, og i det seneste regnskab gjorde ledelsen rede for, at der igen var brug for frisk kapital for at holde selskabet ovenvande. I regnskabet var der da også flere alvorlige påtegninger fra revisoren. Her om ’going concern’:

»Usikkerheden kan henføres til, at der ikke er opnået endeligt tilsagn om tilførsel af yderligere kapital. Indtil aftalerne er på plads er der væsentlig usikkerhed, som kan skabe betydelig tvivl om selskabets evne til at fortsætte driften. Ledelsen vurderer, at selskabet får tilført likviditet til finansiering af sine aktiviteter for 2021 og 2022,« skriver revisoren i regnskabet.

Selvom ledelsen havde regnet med at få tilført yderligere kapital, så skete dette som bekendt ikke. Det senest offentliggjorte regnskab endte med et underskud på 24,2 mio. kr, hvilket sendte egenkapitalen ned på minus 4 mio. kr.

Selskabet specialiserede sig i forskning på kræft-området. Lægemidlet BP-C1 var selskabets hovedprodukt, og kunne ifølge selskabet selv benyttes til kræftbehandling af patienter med bugspytkirtelkræft og brystkræft med stor effektivitet - og uden alvorlige bivirkninger. Lægemidlet er dog stadig under testfasen.

Meabco var ligeledes inden konkursen i gang med anden fase-studier af lægemidlet BP-C2, som kunne hjælpe stråleskadede kræftpatienter.

I forbindelse med konkursen har Meabco A/S ændret navn til Selskabet af 23. december 2021 A/S.

Finans arbejder på at få en kommentar fra kurator og ledelsen i det konkursramte selskab.

Læs også
Top job