Erhverv

Lille byhus i Rom med vægmaleri af Caravaggio til salg for 3,5 mia. kr. - nu er prisen sat ned til 2,8 mia. kr.

Selvom en byder vinder auktionen over det spektakulære hus, er det ikke sikkert, at vedkommende faktisk får lov at købe huset.

Den 2.800 kvm store Villa Aurora i Rom har en startpris på 3,5 mia. kr. Det svarer til Jysks samlede salg i Danmark i 2021. Foto: Laurent Emmanuel/AFP

Selvom huspriserne i mange af verdens hovedstæder er høje og til tider meget høje, så har et bestemt ”til salg”-skilt alligevel vakt opmærksomhed i Rom den seneste tid.

Villa Aurora ligger i det centrale Rom og har med sin helt specielle forhistorie, haft en vurdering på den voldsomme pris af 3,5 mia. kr., skriver The Guardian.

I mandags skulle Byhuset så sælges på auktion, men, ifølge BBC, var der ingen, der bød det ønskede beløb.

Villa Aurora er ellers en ganske unik perle - ikke mindst hvis man er kunstinteresseret. Byhuset, som ligger tæt på en af de mest ekslusive gader i det centrale Rom, Via Veneto, blev opført af kardinal Francesco Maria Del Monte i 1500-tallet som en del af kardinalens refugium.

Nu står kun Villa Aurora tilbage - som til gengæld indeholder et skatkammer af kunst.

Kardinal Del Monte fik nemlig nogle af datidens mest berømte kunstnere til at pryde det huset. Således blev den verdenskendte barokmaler Caravaggio bestilt til at male et 2,75 m. bredt vægmaleri i Kardinalens guldsmedeværksted. Det er Carvaggios eneste kendte vægmaleri, og alene maleriet, der forestiller guderne Jupiter, Neptun og Pluto, er ifølge The Guardian vurderet til 2,7 mia. kr.

»Det er et ekstraordinært værk, som var svært at vurdere, da det er det eneste vægmaleri af Caravaggio - så vi havde ikke noget at sammenligne med,« har professor i historie ved Sapienza Universitet i Rom, Alessandro Zuccari, udtalt ifølge The Guardian.

Zuccari var med til at vurdere vægmaleriet.

Caravaggios værk er dog ikke det eneste, der får prisen i vejret på Villa Aurora. Også den kendte barokmaler Guercino fik lov at vise sine talenter og har malet en række fresker (kalkmalerier, red.) i huset, som, ifølge BBC, også indeholder breve af Marie Anotinette og en statue i haven af Michelangelo.

Derudover har huset også indeholdt en lang række andre antikviteter, hvoraf en del i dag er overgået til Nationalmuseet i Rom.

Villa Aurora var sat på auktion efter en længerevarende arvestrid, hvor enken efter den tidligere ejer, prins Nicolò Boncompagni Ludovisi, har været i strid med prinsens børn. Men auktionen, som løb af stabelen mandag eftermiddag endte altså uden en køber, skriver BBC. Derfor forsøger man nu med en ny dato i april, hvor vurderingsprisen sænkes med 20 pct. Det betyder reelt, at man ”kun” køber Carravaggios vægmaleri - resten får man stort set ”gratis”.

Der pålægger dog den kommende ejer en større ekstraudgift udover købet, idet den gamle bygning, ifølge The Guardian, kræver en større renovering for knap 100 mio. kr.

Og som om det ikke er nok, så kan en kommende køber ikke engang være sikker på at få huset, selvom vedkommende vinder auktionen. Villa Aurora er nemlig fredet af Kulturministeriet, og derfor har den italienske stat ret til at købe huset for den pris, vinderen af auktionen har budt, skriver The Guardian.

Spørgsmålet er så, om den forgældede stat har så mange penge, at man kan eller vil matche den høje pris.

Læs også
Top job