Erhverv

Superrige i opråb: »Få nu sat vores skat i vejret«

Flere end 100 medlemmer af de super-riges klub opfordrer regeringer over hele verden til at beskatte dem hårdere.

De superrige er bare blevet endnu rigere i de senere år. Nu opfordrer en gruppe af millionærer og millardærer til, at de bliver beskattet hårdere for at bekæmpe uligheden. Foto: Colourbox Foto: Colourbox

En gruppe på 102 ”medlemmer” af de superriges klub i verden har i et åbent brev opfordret regeringer over hele verden til at beskatte dem langt hårdere.

De mener, at uligheden er stigende, og at de bør betale langt mere i en tid, hvor coronapandemien øger gabet mellem rig og fattig.

Vi taler her om multi millionærer og milliardærer - i dollars forstås - der mener, at de betaler alt for lidt i skat. Blandt andet foreslår de at bruge de øgede skatteindtægter på sundhedsvæsenerne rundt om på kloden.

De 102 underskrivere i gruppen kalder sig selv Patriotiske Millionærer, og de opfordrer til indførelse af ”permanente formueskatter på de rigeste for at hjælpe med at reducere ekstrem ulighed og øge indtægterne til vedvarende, langsigtede stigninger i offentlige tjenester som sundhedspleje”.

Brevet er skrevet til ”andre millionærer og milliardærer” som optakt til det årlige World Economic Forum møde i Davos i Schweiz som i år afholdes som en online begivenhed.

»Som millionærer ved vi, at det nuværende skattesystem ikke er retfærdigt. De fleste af os kan sige, at selvom verden har gennemgået en enorm mængde af lidelse i de sidste to år, så har vi faktisk set vores velstand stige under pandemien - alligevel kan få, hvis nogen, ærligt sige, at vi betaler vores rimelige andel i skatter,« lyder det blandt andet i brevet.

Blandt underskriverne er eksempelvis Disney-arvingen Abigail Disney, venturekapitalisten Nick Hanauer, der har tjent en formue på at satse på Amazon-aktier og iværksætteren Gemma McGough, der er medstifter af Patriotic Millionaires UK.

Gruppen har beregnet, at en ”rigmandsskat” på formuer over 5 mio. dollars i hele verden (ca. 33 mio. kr.) kunne øge skatteindtægterne med 2,5 billioner dollars, skriver The Guardian.

Den foreslåede skat ville betyde, at dem med mere end 5 mio. dollars skal betale en skat på 2 pct., dem med en formue på over 50 mio. dollar skal betale 3 pct. i rigmandsskat stigende til 5 pct. for dollarmilliardærer.

Under pandemien har de ti rigeste mænd i verden mere end fordoblet deres formuer til 9.700 mia. kr., har Oxfam beregnet.

Ifølge rapporten ”Inequality Kills”, som Oxfam offentliggjorde i denne uge er milliardærernes formuer steget mere, siden pandemien begyndte, end de har gjort de seneste 14 år tilsammen.

»Pandemien har gjort det tydeligt, at verden befinder sig i en voldsom ulighedskrise. Verdens rigeste har forøget deres formuer helt vanvittigt, mens millioner af mennesker kæmper med arbejdsløshed, sygdom, uddannelsestab og sult. Derfor er det afgørende, at verdens ressourcer fordeles mere ligeligt. Her er beskatning af formuer på globalt plan en oplagt måde at omdirigere pengene derhen, hvor de gør en forskel,« siger Trine Pertou Mach, fungerende generalsekretær og politisk chef i Oxfam IBIS.

Læs også
Top job