Erhverv

Hovedrengøring i Leo Pharma: 1.000 stillinger nedlægges

Danmarks tredjestørste medicinalselskab, Leo Pharma, tager nu for alvor fat på oprydningen i selskabet, der skal på børsen inden for de næste 4-5 år.

Artiklens øverste billede
Foto: PR

Først røg topchefen, og nu ryger stribevis af medarbejdere i det kriseramte danske medicinalselskab Leo Pharma, som nu går i gang med en stor hovedrengøring.

Leo Pharma vil over de næste to år nedlægge 1.000 stillinger og vel at mærke på et tidspunkt, hvor selskabet end ikke har fundet sin nye topchef, efter Catherine Mazzacco og Leo Pharma kort før årsskiftet gik hver til sit.

Årsagen til de mange ændringer skal findes i, at Leo Pharma skal være mere konkurrencedygtigt og få bedre styr på den kommercielle del af forretningen. Selskabets forsknings- og udviklingsafdeling står også foran en overhaling.

»Det vil påvirke medarbejdere, som har tjent selskabet med loyalitet og dedikation i mange år. Vi vil gøre vores ypperste for at hjælpe vores kolleger, når ændringerne er implementeret,« udtaler Anders Kronborg, finansdirektør og midlertidig adm. direktør i Leo Pharma, i en forberedt kommentar.

Som en del af de forestående planer har Leo Pharma i dag fyret 68 medarbejdere, hvoraf nogle er i Danmark, uden at selskabet ønsker at specificere det nærmere.

Leo Pharma vil også refokusere sin forsknings- og udviklingsstrategi, så der fremover fokuseres langt mere intensivt på området indenfor små molekyler.

Det betyder bl.a., at Leo Pharmas Open Innovation, Regenerative Medicine og Science & Tech Hubs i Asien og USA lukkes ned.

De mange ændringer kommer på et tidspunkt, hvor selskabet på mange måder står ved lidt af en skillevej, efter at Leo Pharma i foråret 2021 fik en større kapitalindsprøjtning fra Nordic Capital.

Kapitalfonden skød 450 mio. euro ind i Leo Pharma mod at få en andel af det kriseramte medicinalselskab på mindre end 25 pct.

Den præcise ejerandel blev ikke oplyst, men tallene indikerede en værdiansættelse af hele Leo Pharma på mindst 13,4 mia. kr.

Opkøb og store investeringer har øget gælden i Leo Pharma betydeligt, mens indtjeningen er udeblevet, og derfor faldt pengeindsprøjtningen også på et tørt sted for selskabet, der lancerede en 2030-strategi i fjor.

Leo Pharma er endnu ikke kommet med tal for 2021, men den nytiltrådte bestyrelsesformand, tidligere koncernfinansdirektør i Novo Nordisk Jesper Brandgaard, fortalte for nylig i et interview med Finans, at de økonomiske resultater ikke ville være gode.

»Det er klart, at når du står i et vadested med store investeringer i nye produkter, så er det ikke befordrende for en god udvikling i din bundlinje,« sagde Jesper Brandgaard.

Den udmelding skal ses i lyset af, at Leo Pharma kom ud af 2020 med en omsætning på 10,1 mia. kr. mod 10,8 mia. kr. i 2019. Underskuddet landede på 951 mio. kr., hvilket var en fremgang fra 2019, hvor minusset lød på lige knap 1,3 mia. kr.

Leo Pharma planlægger fortsat at gå på børsen inden for de kommende fire til fem år, og frem mod 2025 er ambitionen at levere tocifret vækst og en overskudsgrad før af- og nedskrivninger på 25 pct. i 2025.

Industristandarden er typisk en EBIT-margin på 25 pct., altså at der tjenes 25 kr. på driften hver gang der sælges for 100 kr. Novo Nordisk leverede f.eks. i årets første ni måneder en EBIT-margin på lige knap 44 pct.

Leo Pharma forventer i 2021 at levere en omsætning på niveau med 2020 og et driftsresultat på mellem minus 2,7 mia. kr. og 2,9 mia. kr. som følge af øgede investeringer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.