Erhverv

Erhvervsorganisationer: Politisk aftale er for uambitiøs og løser ikke virksomhedernes problemer med arbejdskraft

Et flertal i Folketinget har fredag aften indgået to smalle, politiske aftaler om arbejdskraft. Flere af erhvervslivets organisationer er skuffede, mens der er opbakning i dele af fagbevægelsen.

Mangel på arbejdskraft er et brandvarmt emne i dele af erhvervslivet. Foto: Casper Dalhoff.

En skuffende aftale. Sådan lyder meldingen fredag aften fra flere erhvervsorganisationer til de aftaler om arbejdskraft, som regeringen og et smalt flertal har indgået.

Adm. direktør Brian Mikkelsen i Dansk Erhverv er kontant i en kommentar:

»På virksomhedernes vegne må vi desværre konstatere, at aftalen er både skuffende og utilstrækkelig i forhold til at modsvare den historiske mangel på arbejdskraft. Der er ikke tale om en reformaftale. Den medfører stort set alene status quo i forhold til arbejdsudbud.«

S-regeringen har fredag aften efter forhandlinger mellem alle partier gennem dagen indgået en politisk aftale - kaldet ”en reformpakke for dansk økonomi” - med de radikale, SF, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne om en række punkter.

Samtidig er der indgået en anden aftale mellem regeringen og partierne - bortset fra DF - om international arbejdskraft. Den skal dog nu behandles i Folketinget, da der ikke er flertal bag denne.

Hverken regeringens støtteparti Enhedslisten, eller de borgerlige partier, V, K og LA, ville under forhandlingerne være med på de to aftaler.

Ifølge finansminister Nicolai Wammen vil reformaftalen kunne øge arbejdsudbuddet med 12.000, og hvis det internationale kommer med i Folketinget yderligere 10.000.

Netop det mødes dog med skuffelse hos erhvervsorganisationen Lederne, som mener, at det ikke er nok til at løse den allerstørste udfordring - nemlig at skaffe tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft.

»Det betyder i praksis, at ledere må sige nej til nye ordrer, patienter på landets hospitaler må spejde endnu længere efter en sygeplejerske, og forbrugerne ikke kan få deres varer. Derfor er det stærkt skuffende, at den nye politiske aftale kun giver et meget beskedent bidrag til at løse den udfordring. Vi havde håbet på langt større ambitioner i aftalen,« udtaler adm. direktør Bodil Nordestgaard Ismiris, Lederne.

Brian Mikkelsen i Dansk Erhverv peger på en skuffelse over, at der ikke er tale om en bred aftale i Folketinget for at skaffe flere ansatte til virksomhederne. Han siger samtidig:

»Det er eksempelvis skuffende, at beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft ikke er med i aftalen.«

Omvendt er der fuld opbakning fra dele af fagbevægelsen til fredagens budskaber fra regeringen og aftalepartierne.

I en kommentar fastslår Dansk Metals formand Claus Jensen, at han er glad for, at dagpengene i aftalen bliver forhøjet de første tre måneder ved ledighed.

»Dagpengene er blevet udhulet gennem mange år, og det har ligget som en bombe under den danske arbejdsmarkedsmodel. Men nu bliver det igen mere attraktivt at være medlem af en a-kasse,« udtaler Claus Jensen.

Læs også
Top job