Erhverv

Salgstiden på sommerhuse styrtdykkede i 2021 – her var faldet størst

Salgstiden på sommerhuse er i løbet af et år dalet med gennemsnitligt to måneder, og i flere kommuner er den endda mere end halveret.

Der er solgt usædvanligt mange sommerhuse i årene, efter corona ramte. Jyllands-Posten har tidligere besøgt Danmarks største sommerhuskommune, Odsherred, hvor Marianne, Michael og børnene Emil og Magnus Elkjær købte sommerhus i august 2020. Foto: Gregers Tycho

Sommerhuse har været enormt populære investeringer for danskere siden coronapandemiens store udbrud i foråret 2020, og det ses nu også i salgstiden.

I løbet af 2021 er salgstiden således faldet med to måneder i gennemsnit, hvor der særligt i det første halvår blev sat tryk på kedlerne. Fra sommeren 2020 til sommeren 2021 blev salgstiden halveret, før den mod slutningen af 2021 steg lidt igen.

Samlet set faldt salgstiden på sommerhuse fra 183 til 123 dage i 2021 – svarende til to måneder. Det er et fald på 33 pct. Det skriver branchens boligportal Boligsiden.dk på baggrund dens markedsindeks.

Det har været nemt for de fleste at sælge sommerhus i coronatiden.

Birgit Daetz, kommunikationsdirektør på Boligsiden

Størst er faldet for kommunerne Lolland, Bornholm og Tønder, hvor salgstiden er reduceret med henholdsvis 73 pct, 59 pct. og 56 pct.

»Det har været nemt for de fleste at sælge sommerhus i coronatiden, for havde man først besluttet sig for at sælge, gik der oftest ikke længe, før salget var en realitet. Når salgstiden alligevel er steget mod slutningen af året, er det et udtryk for, at sommerhussalget faldt i efteråret og hen mod slutningen af året. Det er en tendens, vi også så før corona, og som nu er vendt tilbage, efter vi sidste år havde en ualmindeligt høj vinteraktivitet,« siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør på Boligsiden.

Hun uddyber, corona tilsyneladende har medført en ændring på manges syn på beliggenheden for et sommerhus.

Tal fra Boligsiden viser dog, at sommerhussalget langsomt er ved at normalisere sig, og Birgit Daetz understreger derfor, at man som sælger må væbne sig med tålmodighed, hvis man pønser på at sælge.

Også sommerhusudlejning var populært i 2021, hvor danskerne strømmede til de danske sommerhusområder i så stor stil, at det førte til en ny rekord. Det viser den nyeste opgørelse fra Danmarks Statistik.

I de første 11 måneder af 2021 er der blevet registreret 21,1 mio. overnatninger i danske sommerhuse, som bliver udlejet. Den tidligere rekord blev sat i 2019, hvor der i alt blev registreret 20,7 mio. overnatninger.

Se udviklingen i kommunale salgstider for sommerhuse herunder:

Læs også
Top job