Erhverv

Trods historisk krise: Masser af nye flyselskaber åbner i pandemiens skygge

132 nye flyselskaber er åbnet under pandemien, fordi det aldrig har været billigere at etablere sig. Nye aktører og aggressive lavprisselskaber vil presse billetpriserne og gøre det svært at tjene penge. Ikke mindst for et selskab som SAS.

Artiklens øverste billede
Coronakrisen har gjort det meget billigere at starte et nyt flyselskab.

Luftfarten er i sin største krise nogensinde. Alligevel er der under coronakrisen åbnet ikke færre end 132 nye flyselskaber globalt. Det er langt flere, end der er gået konkurs eller lukket. Samtidig er snesevis af nationale selskaber blevet holdt i live med milliardstore statslige lån og garantier. 

De mange nye aktører og kunstigt åndedræt til de eksisterende kan skabe en betydelig overkapacitet i markedet, så en hårdt såret luftfartsbranche kan have svært ved at tjene penge, når pandemien ebber ud. 

Allerede nu kan forbrugerne købe flybilletter til rekordlave priser, og det ventes at fortsætte, selvom mange operatører har et tvingende behov for at tjene penge. 

»Mit bedste bud er, at vi vil se en overkapacitet i markedet, og at det vil presse priserne og konkurrencen,« siger aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank. 

Også i Norden har der været stor appetit på at etablere nye selskaber. En håndfuld nye operatører er i luften eller kommer det snart. Det vil lægge massivt pres på bl.a. SAS, som er markedsleder og har påtaget sig store lån og forpligtelser for at overleve.

Det er den internationale konsulentvirksomhed Cirium, der har registreret 132 nye flyselskaber fra januar 2020 til udgangen af november i fjor. De fleste er lavprisselskaber med en enkel forretningsmodel målrettet til fritidsrejsende. Netop lavprisselskaberne har kapret markedsandele under coronakrisen.

Det kan virke paradoksalt, at der åbnes masser af nye flyselskaber på et tidspunkt, hvor flytrafikken i store dele af verden er lammet. Men i virkeligheden giver det god mening. 

»Der har aldrig været bedre vilkår for at starte et flyselskab, og derfor er der mange, som udnytter mulighederne for at komme ind på markedet,« konstaterer den norske luftfartsanalytiker Hans Jørgen Elnæs, der har fulgt branchen i årtier. 

Der en række årsager til, at adgangen er blevet nemmere. 

De store leasingselskaber har hundredvis af kostbare fly på lager, som står uvirksomme parkeret på landjorden. Det er dyrt, og derfor kan nye aktører købe eller leje fly på særdeles favorable vilkår.

Det indiske flyselskab Flypop, der netop har påbegyndt flyvninger mellem Indien og Storbritannien, har oplyst, at man har leaset fly til en fjerdedel af den normale pris. Ikke alle får så gode aftaler, men der gives meget store rabatter.

Vi fik aftaler og priser, som man aldrig ville kunne få under normale markedsforhold.

Bjarke Hansen, adm. direktør i Primo Tours

Det er også nemt at hyre piloter til konkurrencedygtige lønninger, fordi arbejdsløsheden er høj. Cateringselskaber og andre leverandører giver også rabat, fordi de er sultne efter arbejde. 

Samtidig er der ledige landingstider i store og travle lufthavne, som tidligere var overfyldte. 

Desuden er det billigt at låne penge, og der er mange investorer, som er parate til at skyde penge i nye projekter i forventning om, at det vil give et solidt afkast, når rejselysten for alvor kommer tilbage. 

»Investorerne tror på, at nye selskaber kan have en strukturel fordel. De begynder med et blankt stykke papir og kan operere med en effektiv forretningsmodel, mens mange af konkurrenterne slås med høje omkostninger, en kompleks organisation eller besværlige fagforeninger,« siger Jacob Pedersen.

Mit bedste bud er, at vi vil se en overkapacitet i markedet, og at det vil presse priserne og konkurrencen.

Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank

Også på det nordiske marked har der været stor interesse for at investere i nye flyselskaber. 

I Danmark har rejsekoncernen Primo Tours åbnet charterflyselskabet Airseven, som opererer to Boeing 737-fly og har et på vej. 

»For os var tidspunktet optimalt, for det har aldrig været billigere at etablere flyselskab. Vi fik aftaler og priser, som man aldrig ville kunne få under normale markedsforhold. Samtidig betød det, at vi fik sikkerhed for, at vi kunne flyve vores rejsegæster sydpå efter pandemien,« siger Bjarke Hansen, adm. direktør i Primo Tours.

For os var tidspunktet optimalt, for det har aldrig været billigere at etablere flyselskab, siger Bjarke Hansen, adm. direktør i Primo Tours. Foto: Morten Lau-nielsen

I Norge har flyselskabet Norse hentet 1,4 mia. norske kr. i en emission. Blandt stifterne er Bjørn Kjos, som etablerede og var chef for Norwegian. Norse vil kopiere Norwegians model for langdistanceflyvninger til Nordamerika og Asien til lavpris. 

Selskabet har leaset en række af de Boeing 767 Dreamliner-fly, som var til overs, da Norwegian droppede de oversøiske flyvninger, som det aldrig lykkedes at tjene penge på. Norse planlægger at sende de første fly på vingerne, når der igen kommer fart i den interkontinentale trafik.

Flyr er et andet norsk flyselskab, som gik i luften den 30. juni sidste år med indenrigsruter i Norge og internationale ruter primært til feriedestinationer. 

Selskabet hentede 600 mio. kr. på børsen, men starten har været hård. Flyr har siden etableringen tabt 50 mio. norske kr. om måneden og har været nødt til at hente mere end 200 mio. norske kr. i ny kapital. 

»Det understreger, hvor vigtigt det er at have en balanceret vækst, for hvis man træder for hårdt på speederen, så løber omkostningerne op, selvom de er lave,« siger Hans Jørgen Elnæs. 

I Island har et nyt flyselskab med navnet Play hentet mere end 500 mio. kr. i en emission, og selskabet flyver til en lang række destinationer i Europa og et par stykker i Nordamerika.

Der har aldrig været bedre vilkår for at starte et flyselskab.

Hans Jørgen Elnæs, luftfartsanalytiker

Jacob Pedersen peger på, at luftfarten er en industri, som ofte er præget af eufori frem for realisme. 

»Investorer skal være opmærksomme på, at luftfarten efter corona vil være voldsomt forandret. Der vil være betydeligt færre forretningsrejsende, og rejselysten kan også blive påvirket af, at bekymringen for klimaet er kommet højere op på dagsordenen,« siger Jacob Pedersen. 

Han forventer, at de nye aktører kombineret med aggressive lavprisselskaber vil blive en udfordring for et etableret flyselskab som SAS. 

»Presset på SAS er intensiveret ganske meget, og det kræver, at SAS nedbringer omkostningerne og kompleksiteten markant,« siger Jacob Pedersen.

SAS får stigende konkurrence fra nye flyselskaber og aggressive lavprisselskaber. Foto: Jens Dresling

Anko van der Werff, der tiltrådte som koncernchef i SAS i juli i fjor, har erkendt, at luftfarten ikke vil være den samme efter pandemien. Han har varslet forandringer i hele organisationen, så SAS kan tilpasse sig til en ny virkelighed.

Selskabet er dog ikke overrasket over, at nye operatører kommer ind på det skandinaviske marked. 

»Vi har allerede konkurrence på forskellige markeder, så det er ikke en ny situation. Vi har dog noteret, at der er stigende interesse fra lavprisselskaber for at etablere sig i Skandinavien. Men SAS har mange loyale kunder, og vi har i sinde at fastholde vores position som det ledende flyselskab i Skandinavien,« siger Alexandra Kaoukji, pressechef i SAS. 

Hun tilføjer, at SAS har haft forhandlinger med de fleste af selskabets store leverandører for at dele noget af den byrde, som man står med. Det har i nogle tilfælde ført til nye vilkår med lavere omkostninger. 

»SAS behøver fuldt ud konkurrencedygtige aftalevilkår indenfor alle områder internt såvel som eksternt,« siger Alexandra Kaoukji.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.