Her er Danmarks største skatteydere
Skattestyrelsen har netop offentliggjort sin årlige liste over, hvilke virksomheder der betaler mest i skat.
Sidste år kunne danske virksomheder bryste sig af at have betalt historisk mange milliarder i selskabsskat. I år ser det ikke helt så gyldent ud.
Flere af Danmarks største skatteydere betalte nemlig i 2020 væsentligt mindre i skat end året forinden, viser nye tal fra Skattestyrelsens åbne skattelister.
Bl.a. Novo Holdings A/S, der længe har toppet listen over skatteydere, betalte 2,5 mia. kr. mindre i selskabsskat i 2020 sammenlignet med 2019.
I en lidt mindre skala, betalte bl.a. Kirkbi, Jyske Bank og Coloplast hhv. ca. 900 mio. kr., 300 mio. kr. og næsten 150 mio. kr. mindre i 2020 end i 2019.
Samlet set har danske virksomheder i 2020 betalt 66 mia. kr. i selskabsskat. Det er knap 6,4 mia. kr. mindre end i 2019.
Og det er højst sandsynligt en effekt af coronakrisen, lyder det fra Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.
»Vores opgave er at sikre, at virksomhederne betaler korrekte skatter og afgifter, og man måtte derfor formode, at når erhvervslivet rammes af et uventet stød, som corona har været, ville det også afspejles i tallene til os,« siger Kenneth Joensen, der er selskabsskattedirektør hos Skattestyrelsen.
EQT-partner Morten Hummelmoses private selskab Frececo er hoppet fra plads nr. 33 til plads nr. 13 på listen med en selskabsskat på næsten 500 mio. kr. i 2020.Men flere er også kravlet op ad listen i løbet af de seneste år.
Skatteministeriets lister bliver fremlagt for offentligheden en gang om året, men selvom skattelisterne er åbne, så møder de alligevel kritik for ikke at være retvisende.
Dansk Erhverv har ad flere omgange forsøgt at skabe opmærksomhed om listens »ubrugelighed«.
»Hvis man slår en bestemt virksomhed op på den åbne skatteliste, så kan man se et tal, der angiver, hvad virksomheden betaler i skat. Problemet er bare, at de åbne skattelister reelt er et troldspejl. Altså et spejl, som godt nok ikke er fortryllet som i eventyrerne, men som også giver et forvrænget billede af det, der spejles,« lyder det bl.a. fra Jacob Ravn, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv, i en kommentar.
Han tilføjer:
»Hvis for eksempel en virksomhed investerer meget i nyt udstyr et år, så betaler virksomheden måske ikke alverdens i skat det pågældende år. Det er ikke det samme som, at virksomheden ikke bidrager til samfundet.«
Da de åbne skattelister blev indført i 2012 var formålet at få flere virksomheder - særligt de multinationale - til at betale selskabsskat.