Erhverv

Novo Nordisk kan miste milliarder på rabat-slagsmål i USA

Novo Nordisk har tabt første runde i et opgør med de amerikanske myndigheder om medicin til udsatte borgere. Sagen kan koste den danske medicinalkoncern i omegnen af 2 mia. kr. om året i tabt omsætning.

Artiklens øverste billede
Amerikanske apoteker, bl.a. CVS-kæden, har via samarbejder med offentlige hospitaler mulighed for at købe medicin med store rabatter fra medicinalselskaberne. Novo Nordisk og andre medicinalselskaber vil nu begrænse ordningen for at forhindre misbrug, men selskaberne har tabt første runde i opgøret med amerikanske myndigheder. Foto: Reuters/Andrew Kelly

Et slagsmål om medicin til udsatte amerikanere risikerer at give det danske medicinalflagskib Novo Nordisk en lussing i milliardklassen.

Novo Nordisk begyndte i 2021 at begrænse sit salg gennem et særligt rabatprogram i USA, men nu har en amerikansk domstol slået fast, at manøvren er i strid med reglerne. Falder appelsagen ikke ud til Novo Nordisks fordel, kan det koste medicinalselskabet i omegnen af 2 mia. kr. om året i tabt omsætning.

»Dette har ramt hele industrien, og det er mest tydeligt for de grupper, inklusive insulin, hvor rabatterne er meget høje. Det er noget både Novo og andre er ramt af,« siger Rune Majlund Dahl, analytiker i DNB Markets.

Baggrunden for det juridiske slagsmål skal findes i, at USA i mange år har haft et særligt program, kaldet 340B. Det forpligter medicinproducenter til at sælge medicin til udsatte amerikanske borgere, f.eks. lavindkomstgrupper og personer uden sundhedssikring, med store rabatter.

Det er offentlige hospitaler og sundhedscentre, der kan købe medicinen til rabatpris, men købet foregår i høj grad gennem tilknyttede, private apoteker.

Ifølge Novo Nordisk udnytter nogle apoteker dog programmet til at købe medicin til rabatpris for så at sælge det til fuld pris til personer, der ikke er udsat. Samtidig er der risiko for, at medicin købes med dobbelt rabat fra flere sundhedsprogrammer.

»Vi støtter stadigvæk 340B-programmet i USA, så uforsikrede og sårbare patienter har adgang til behandling. Men programmet er efter vores mening blevet genstand for misbrug, hvor mellemmænd udnytter programmet på bekostning af patienterne,« oplyser Mette Kruse Danielsen, pressechef i Novo Nordisk, i en e-mail til Finans.

Novo Nordisk (...) bryder amerikansk lovgivning og skader hospitaler, som tager sig af lavindkomst-patienter med behov behandling.

Maureen Testoni, adm. direktør, 340B Health

Novo Nordisk og en stribe andre medicinalkæmper, bl.a. franske Sanofi, amerikanske Eli Lilly og britisk-svenske AstraZeneca, begyndte derfor sidste år at begrænse salget gennem 340B-programmet.

Medicin bliver stadig solgt med rabat, men til et begrænset antal apoteker, og nogle selskaber kræver også dokumentation for, hvilke patienter medicinen bliver solgt til.

Den nye praksis har ifølge analytikere medført, at Novo Nordisk har kunnet reducere sine rabatter med, hvad der svarer til 3 pct. af salget i USA, svarende til 1,9 mia. kr. i 2021.

Den manøvre boostede derfor i 2021 Novo Nordisks omsætning i USA med de 1,9 mia. kr. til i alt 63 mia. kr., svarende til knap 45 pct. af koncernens samlede omsætning på i alt 141 mia. kr.

Men i en nylig afgørelse slår retten i New Jersey i USA fast, at medicinalselskaberne ikke må begrænse salget af medicin gennem 340B.

Dermed skal Novo Nordisk og andre selskaber rulle deres seneste tiltag tilbage, og gevinsten ved de sparede rabatter forsvinder igen.

»Hvis det bliver kørt tilbage igen, får man et slag i omegnen af 3 pct. af det amerikanske salg. Hvis man ser på Novos forventninger til indeværende år, så skal de så sænkes med 1,5 pct. på salget. Det er ikke noget, der sender dem langt ned, men det er selvfølgelig noget, de vil slås for,« siger Rune Majlund Dahl, aktieanalytiker i DNB Markets.

Programmet er efter vores mening blevet genstand for misbrug.

Mette Kruse Danielsen, pressechef i Novo Nordisk

Det er en betingelse for at kunne sælge medicin gennem to af USA’s største offentlige sundhedsforsikringsordninger, Medicaid og Medicare, at producenterne også sælger medicin med rabatter under 340B-programmet.

I en ny rapport konkluderer organisationen 340B Health, der repræsenterer 1.400 hospitaler, at større hospitaler i gennemsnit har tabt 6,5 mio. kr. som følge af medicinalselskabernes begrænsninger, og at 10 pct. af hospitalerne har mistet 60 mio. kr. eller mere.

340B Healths adm. direktør, Maureen Testoni, frygter lukning af hospitaler, der ofte er eneste behandlingsmulighed for mennesker i tyndt besatte områder, og betegner de økonomiske tab for hospitalerne som »toppen af et meget farligt isbjerg«.

»Novo Nordisk og andre producenter, der indfører begrænsninger på 340B-rabatter, bryder amerikansk lovgivning og skader hospitaler, som tager sig af lavindkomst-patienter med behov behandling. Denne praksis gør medicinalselskaberne rigere og svækker det sociale sikkerhedsnet i vores land,« skriver Maureen Testoni i en e-mail til Finans.

Allerede sidste år skrev det amerikanske sundhedsministerium i et brev til Novo Nordisk, at »Novo Nordisks handlinger har resulteret i overpriser og er i direkte strid med 340B’s vedtægter«.

Det danske selskab har dog appelleret den seneste afgørelse fra retten i New Jersey, og der kommer ikke en afgørelse i sagen før i slutningen af 2022.

»Vi står fuldt ud bag den politik, vi har indført for at løse misbruget af 340B-programmet, som resulterer i, at mellemmænd, herunder såkaldte for profit contract pharmacies, profiterer på bekostning af patienterne,« lyder det fra Mette Kruse Danielsen.

I 2018 deltog 743 producenter og næsten 13.000 hospitaler og sundhedsklinikker i ordningen, og der blev der indkøbt medicin for 24 mia. dollars, ca. 157 mia. kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.