Erhverv

Investorerne tror på ny Mærsk-formand: »Her kan vi sætte hak i alle boksene«

Hos både AkademikerPension og ATP er der tiltro til Robert Uggla som ny bestyrelsesformand i A.P. Møller-Mærsk. Det, der kunne have bekymret, er ikke et problem, når der er tale om Mærsk, mener investeringsdirektør.

Artiklens øverste billede
43-årige Robert Mærsk Uggla er ventet ny bestyrelsesformand i A.P Møller-Mærsk. Han er barnebarn af Mærsk Mc-Kinney Møller og første medlem af Mærsk-familien på formandsposten siden Mærsk Mc-Kinney Møller fratrådte bestyrelsesposten i 2003. Foto: Gregers Tycho

Den nye bestyrelsesformand i Mærsk bliver med al sandsynlighed 43-årige Robert Uggla. Søn af Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla og barnebarn af Mærsk Mc-Kinney Møller.

Dermed sætter et familiemedlem sig igen på formandsposten i A.P Møller-Mærsk efter 15 år med formænd uden Mærsk-blod i årerne. Og det er et godt valg, som rederigiganten tirsdag annoncerede. Det mener Anders Schelde, investeringsdirektør i AkademikerPension.

»Vores indtryk er, at Robert Uggla langt hen ad vejen har været med til at forme den nye strategi og transformationen af Mærsk, som vi er 100 pct. bag Så vi er helt trygge ved den her udmelding, og vi er trygge ved, at Robert Uggla tager over. Det er mit indtryk, at Robert Uggla sætter bæredygtighed og den grønne omstilling meget højt. Det er noget, der er vigtigt for os,« siger han.

Den afgående formand Jim Hagemann Snabe, der ikke genopstiller til formandsposten og dermed stopper som formand 15. marts, har overset frasalget af Maersk Tankers og Maersk Oil og har dermed afviklet den mere sorte profil samtidig med, at virksomheden, har skærpet sine sine klimaambitioner med et mål om CO2-neutralitet i 2040.

Fra et governance-perspektiv, men mere generelt, kan vi jo godt lide, at der er en vis separation mellem ledelsen og en eventuel betydende ejer, så vi ved, at bestyrelsesformanden tegner alle ejeres interesse. Men det er ikke sådan, at det skal være sådan i alle selskaber til alle tider.

Anders Schelde, investeringsdirektør, AkademikerPension

Den udvikling tror Anders Schelde, at investorerne vil se mere af fremadrettet, når han ser på Robert Uggla som afløser.

»Først og fremmest ser vi jo på om vedkommende har de rette kompetencer og kan fortsætte den transformation, der har været i gang. Og så har vi jo en interesse i bæredygtighed. Her kan vi sætte hak i alle boksene.«

Transformationen fra en virksomhed med sorte elementer til en virksomhed med skarpe klimamål har den afgående formand haft en stor rolle i, ifølge Claus Wiinblad, chef for Danske Aktier i ATP.

»Jim Hagemann Snabe har været en god formand for A.P. Møller-Mærsk. Han har spillet en væsentlig rolle i at sætte gang i transformationen af selskabet. Frasalg af blandt andet de olierelaterede divisioner har skabt en ren fokuseret logistik- og transportvirksomhed med højere kvalitet i driften. Mærsk har desuden fokuseret på et væsentligt løft af virksomhedens digitalisering, samtidig med at der skabes et grønt transportselskab,« skriver han i et skriftligt svar til Finans og fortsætter:

»Vi har sat stor pris på vores løbende dialog med Jim Hagemann Snabe og ser frem til kunne fortsætte dialogen med Robert Uggla som ny formand for selskabet.«

Der har ikke været et familiemedlem på formandsposten for bestyrelsen siden, at Mærsk Mc-Kinney Møller i 2003 overdrog formandstøjlerne til Michael Pram Rasmussen, som sad på posten frem til 2017, hvor nu afgående bestyrelsesformand Jim Hagemann Snabe overtog, som blot anden bestyrelsesformand uden for familien, i koncernens dengang 114 år lange historie.

Robert Ugglas mor, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, har dog i samme periode siddet på næstformandsposten i koncernen og har dermed sikret familien en tung stemme i bestyrelsen.

Mere generelt er det dog ikke altid en god idé, at have en bestyrelse med tætte forbindelser til de betydelige ejere, fortæller Anders Schelde, som dog mener, at situationen er en anden, når der er tale om rederigiganten.

»Fra et governance-perspektiv, men mere generelt, kan vi jo godt lide, at der er en vis separation mellem ledelsen og en eventuel betydende ejer, så vi ved, at bestyrelsesformanden tegner alle ejeres interesse. Men det er ikke sådan, at det skal være sådan i alle selskaber til alle tider. Hvert selskab er unikt. I det her tilfælde mener jeg ikke, at det er et problem. Vi har supermeget tillid til Mærsk-familien og den måde, de har kørt virksomheden på i over 100 år,« siger han.

Formandsposten i A.P Møller-Mærsk er den bedst betalte bestyrelsespost i Danmark. Ifølge Mærsks aflønningsrapport har Jim Hagemann Snabe modtaget et årligt honorar på 7 mio. kr. for at varetage formandsposten, og det rekordbeløb har tidligere vakt kritik fra ATP.

Anders Schelde fra AkademikerPension fortæller, at der ikke er bekymringer til bestyrelsessammensætningen i A.P. Møller-Mærsk, men minder om den tidligere kritik af formandshonoraret.

»Der har jo tidligere været lidt kritik af bestyrelsesformandens honorar. Men igen er Mærsk jo en særlig konstruktion, hvor bestyrelsesformanden er mere involveret, end man ellers ser. Det tror jeg godt, man kan tillade sig at antage, også kommer til at være tilfældet med den nye bestyrelsesformand eller endda i endnu højere grad,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.