Rejseselskaber har så travlt, at de må sige nej til kunder
Rejselysten er sluppet løs hos danskerne. Nogle rejseselskaber har svært ved at følge med, fordi de mangler medarbejdere.
Rejselysten gløder hos danskerne, og interessen for at komme ud og opleve verden er tilbage. Telefonerne kimer hos rejsebureauerne, og flere af dem har så travlt, at de er nødt til at sige nej til kunder. Selskaberne kan ikke følge med, fordi de ikke kan nå at ansætte tilstrækkeligt med personale.
»To års indestængt rejselyst er sluppet løs på få måneder, og det er dejligt. Vi har så mange forespørgsler, at nogle kunder desværre ringer forgæves. Vi hyrer på livet løs, men vi har simpelthen ikke kunnet nå at ansætte og uddanne medarbejdere i samme takt, som efterspørgslen stiger,« siger Niels Amstrup, direktør i Jysk Rejsebureau.
Selskabet sælger primært oversøiske rejser, som har været hårdest ramt af coronakrisen. Nu vil kunderne igen til fjerne kontinenter.
»De unge er sultne efter igen at tage på dannelsesrejse, og de eventyrlystne længes efter at komme afsted. Der er stor interesse for de lande, som er åbne,« siger Niels Amstrup.
To års indestængt rejselyst er sluppet løs på få måneder.
Også FDM Travel har så travlt, at man ikke kan betjene alle kunder.
»Lige nu sælger vi flere rejser end før pandemien. Folk vil ud at rejse, og de har råd til det. Vi kan ikke følge med og må skuffe nogle kunder. Det er nødvendigt at prioritere for at passe på vores medarbejdere, så de ikke går ned med stress,« siger Jesper Ewald, direktør i FDM Travel.
Selskabets mærker stor interesse for rejser både til Europa og og mere fjerne destinationer. Den største aktivitet er rejser til USA, og netop disse rejser sælger rigtigt godt, efter at landet i en lang periode var lukket for turister.
»Der er et stort og opsparet behov, og som det ser ud nu, så kommer vil til at sælge lige så mange rejser til landet som før covid-19,« siger Jesper Ewald.
FDM Travel har fokus på kør-selv-ferie, og den rejseform har klaret sig forholdsvis godt under coronakrisen, fordi det føles trygt at rejse i egen bil.
Lige nu sælger vi flere rejser end før pandemien.
Også Aller Leisure, som ejer seks danske rejsebureauer, er der i øjeblikket stor travlhed. Det er især Nyhavn Rejser og Stjernegaard Rejser, som sælger individuelle rejser til oversøiske rejsemål, der oplever stor interesse.
»De kæmper for at følge med, og der er i perioder længere svartider end normalt,« siger Morten Krüger, adm. direktør i Aller Leisure. Han tilføjer at de øvrige grupperejsebureauer; Kulturrejser Europa, Gislev Rejser samt Nilles Rejser, også oplever travlhed og stor rejselyst blandt deres kunder.
I en anden stor rejsekoncern, Sunway Group med 13 mindre og mellemstore selskaber, melder man også om høj aktivitet, efter at restriktionerne er udfaset, og store dele af verden igen er lukket op. Sunway Group sælger flest rejser til Europa, og efterspørgslen er høj.
»Interessen tog et kæmpehop i midten af januar, og siden har vi i perioder været monsterpressede. Medarbejderne knokler virkelig for at følge med,« siger Mads Bygballe, adm. direktør i Sunway Group.
Travlheden skyldes også, at der er mere arbejde med at planlægge rejserne, fordi der er mange spørgsmål, ligesom flyselskaberne ændrer flytider oftere end normalt.
Hos rejsebureauerne er der ikke kun tilfredshed med, at kunderne er på vej tilbage. De glæder sig også over, at danskerne bruger flere penge, når de køber en rejse.
»Forbruget er lidt højere i forhold til tidligere. De køber lidt længere rejser og vil bo godt,« siger Niels Amstrup.
Sunway Group ser større efterspørgsel efter de lidt dyrere produkter.
»Hotellet må gerne have en ekstra stjerne, og der er en del, som vil betale for ekstra benplads, når de flyver,« siger Mads Bygballe.
Hotellet må gerne have en ekstra stjerne, og der er en del, som vil betale for ekstra benplads, når de flyver.
En lang række rejsebureauer ansætter i disse uger flere medarbejdere, så de kan følge med efterspørgslen.
»Vi rekrutterer i øjeblikket 10-12 medarbejdere, og salgsstyrken øges med omkring 50 pct. Flere af de nye ansatte vil få plads på kontoret i Århus, der genåbnes inden længe,« siger Jesper Ewald, direktør i FDM Travel.
Jysk Rejsebureau måtte halvere medarbejderstaben, da coronakrisen ramte rejsemulighederne hårdest. Nu ansætter man igen og nærmer sig niveauet fra tidligere.
»I marts når vi op på 92 ansatte, mens vi før pandemien var 100,« siger Niels Amstrup.
Selvom optimismen er tilbage efter to særdeles hårde år, så er der også en vis forsigtighed at spore i rejsebranchen.
»De seneste to år har lært mig, at man ikke skal spå om fremtiden. Lige nu er rejselysten der, men vi ved ikke, om det er en ketchup effekt, men vi håber, at niveauet fortsætter. Der er stadig store lande i Asien, som ikke er åbne, og de skal med, før vi kommer tilbage til det tidligere niveau,« siger Morten Krüger.
Lige nu er rejselysten der, men vi ved ikke, om det er en ketchup effekt, så den falder tilbage igen.
Danmarks Rejsebureau Forening, DRF, peger på, at første kvartal for mange bliver en svag periode. Omikronvarianten trækker spor i begyndelsen af året, og det har påvirket salget negativt.
»Jeg forventer, at 2. kvartal bliver ok, og jeg tror på, at 3. kvartal med højsæsonen bliver godt,« siger Lars Thykier, direktør i DRF.
Til gengæld er der usikkerhed om 4. kvartal, som normalt er lavsæson. Hvis der kommer nye varianter af virus og smittetrykket tager til, så vil færre rejse.
»Vi kan håbe på, at der ikke kommer et tilbageslag, og at folk vil rejse mere i efteråret, fordi de har noget at indhente,« siger Lars Thykier.
Han konstaterer, at de fleste lande har genåbnet grænserne for turister, og flere er på vej. Australien tager imod færdigvaccinerede turister fra næste uge, og Canada har meddelt, at landet åbner med udgangen af februar. New Zealand ventes at følge efter til maj.
Store rejselande som Kina og Japan er dog fortsat lukkede, ligesom der er restriktioner for besøgende til Thailand og Indonesien.
»Europa er åbent, og salget til de europæiske feriedestinationer går godt,« siger Lars Thykier.