Erhverv

Advokater knokler løs: Opgør med usund kultur står i stampe

Trods de store advokatfirmaers løfter om bedre balance mellem arbejde og fritid, er den gennemsnitlige arbejdstid i advokatbranchen stadig tårnhøj for advokater. De får en høj løn for det, men udviklingen er problematisk, mener Djøf.

Artiklens øverste billede
Advokatfirmaerne skal blive bedre til at give plads til et familie- og privatliv ved siden af en advokatkarrriere. Men advokatfirmaer skal også tjene penge, så det handler om at finde en balance, siger Martin Lavesen, formand for Advokatrådet og managing partner i advokatfirmaet DLA Piper. Foto: Gregers Tycho/ERH

Landets største advokathuse fejler stort, når det handler om at tage et opgør med en usund arbejdskultur og sikre deres ansatte en bedre balance mellem job og privatliv. Mange advokater arbejder fortsat alt for meget.

Sådan lyder kritikken fra Rasmus Thingholm, formand for fagforbundet Djøf Advokat, efter at nye tal afslører, at privatansatte advokater i gennemsnit arbejder man 47 timer om ugen.

»Der bliver talt rigtig meget om work-life-balance. Men det er stadig kun et par af de store advokathuse, der har taget konkrete initiativer for at imødekomme dette ønske fra de ansatte,« siger han.

»En gennemsnitlig arbejdstid på 47 timer om ugen viser, at advokatkontorerne ikke har været gode nok til at finde modeller, som kan håndtere de krav, som mange yngre advokater har til fleksibilitet i arbejdstiden gennem en længere karriere,« siger han.

Det er Djøf’s lønstatistik for tredje kvartal 2021, der viser, at gennemsnitsarbejdstiden for advokater ikke har rokket sig ud af flækken, og her trækker store advokatfirmaer tallet op.

Omkring hver tredje advokat og fuldmægtig - en jurist, der endnu ikke har fået en advokatbestalling - angiver, at de arbejder mere end 50 timer om ugen. Men på de største kontorer siger næsten hver anden, at de arbejder mere end 50 timer, selv om stort set alle toneangivende advokathuse længe har talt om behovet for at ændre arbejdskulturen.

En gennemsnitlig arbejdsuge på 47 timer for advokater er for høj. De store firmaer taler meget om at finde en bedre balance mellem arbejdsliv og fritid, men de er langt fra i mål, siger Rasmus Thingholm, formand for Djøf Advokat og desuden advokat i entreprenørkoncernen NCC. Foto: Djøf Advokat

Martin Lavesen er enig i, at den gennemsnitlige arbejdstid er for høj. Han er managing partner og altså topchef i advokatfirmaet DLA Piper og han er formand for Advokatrådet, som regulerer branchen og samtidig er interesseorganisation.

»Vi er nødt til at bevæge os i retning af færre arbejdstimer og mere balance mellem arbejde, familie og fritid, hvis vi som branche skal være et godt sted at arbejde. Og ikke mindst hvis vi som branche skal kunne rekruttere og fastholde de dygtigste. Deri ligger også et ønske om, at vi skal kunne holde på vores dygtige medarbejdere i mange år uden at slide dem op,« siger Martin Lavesen.

Han påpeger dog, at man godt kan arbejde 50 timer om ugen i perioder, og der er der ifølge ham mange ansatte, der gerne vil.

»Men det skal ikke være normen. Et gennemsnit på 47 timer, mener jeg, er for højt, og det skal vi som branche arbejde på at få ned,« siger Martin Lavesen.

Branchens største udfordring i øjeblikket er at tiltrække nok talenter og holde på de dygtige unge medarbejdere. Således mister advokathusene mange medarbejdere til virksomheder uden for branchen, hvor de håber at få lidt mere tid til andet end arbejde.

Et af de store advokatfirmaer, der aktivt arbejder på at skabe denne bedre balance, er Bruun & Hjejle, der bl.a. har indført forlænget barsel for mænd. Kongstanken har ifølge bestyrelsesformand Ole Spiermann været at give plads til forskellige karriereønsker, for ellers kan en moderne virksomhed ikke tiltrække nye medarbejdere.

Men advokatbranchen er på nogle måder ekstrem.

»Som virksomhed bidrager vi til løsning af komplekse forretningsmæssige og juridiske udfordringer, som skal løses, når de opstår, og det skal vores medarbejdere kunne se sig selv i. Det er en form for elitesport. Men så meget desto vigtigere er det, at vi ser hinanden som mennesker med alle de forskelle, som vi kommer med,« siger Ole Spiermann.

Til gengæld ligger lønnen i den høje ende af skalaen. En nyudklækket advokat får godt 70.000 kr. om måneden, hvis hun eller han får plads på et af de store kontorer i København, mens lønnen ligger på små 65.000 kr. med op til et års anciennitet i Aarhus, Odense og Aalborg.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.