DI: Krigen i Ukraine kan udløse rekordhøj gasregning til danske virksomheder på 20 mia. kr.
Danske industrivirksomheder risikerer i 2022 at få mangedoblet energiregningen på grund af krisen i Ukraine og udsigten til høje gaspriser, viser en beregning fra DI.
Ruslands invasion af Ukraine kan få alvorlige økonomiske konsekvenser for danske industrivirksomheder. Det viser en beregning fra landets største erhvervsorganisation, DI.
Industrivirksomhederne kan således se frem til en samlet gasregning på 20 mia. kr., hvis de nuværende høje gaspriser varer ved som følge af krisen i Ukraine. Det er næsten en femdobling i forhold til niveauet i perioden 2014-2020.
»Vi er havnet i en situation, hvor vi må forvente høje gaspriser i længere tid. Gaspriserne har været høje siden sidste år, og nu er der noget, der tyder på, at priserne bliver hængende deroppe,« siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.
»Når vi regner på det, taler det for en udgift i 2022 på op mod 20 mia. kr. for dansk industri. Og det er jo helt vildt,« siger han.
Troels Ranis påpeger, at der er tale om en simpel konsekvensberegning, hvor DI har ganget industriens gasforbrug i 2019 sammen med den gennemsnitlige spotpris for hvert af årene 2014 til 2022. Gasprisen for 2022 er beregnet som den gennemsnitlige spotpris for årets første 55 dage.
Når krisen i Ukraine kan få så stor indflydelse på de danske energipriser, hænger det sammen med, at gas fra Rusland dækker ca. 40 pct. af gasforbruget i EU. Især Tysklands forsyning med gas er helt afhængig af Rusland, og da Danmark er en del af samme gasmarked som Tyskland, bliver vi ramt af samme problemer som tyskerne.
DI anser det som en ny markedssituation, som alle virksomheder er nødt til at forholde sig til.
For mange virksomheder vil der ifølge Troels Ranis være muligheder for at minimere prisstigningerne. Det kan man f.eks. gøre ved at udnytte alle tænkelige muligheder for energieffektiviseringer. En anden løsning kan være at skifte fra gas til el, hvor der er mulighed for at slippe billigere.
Helt galt kan det gå for ca. 60 store industrivirksomheder, heriblandt fødevarevirksomheder og materialeproducenter, som ikke er blandt de såkaldte beskyttede kunder, som har førsteret til gas, hvis der bliver lukket for leverancerne fra Rusland.
»Det følger vi med meget stor opmærksomhed. Hvis det værst tænkelige scenarie indfinder sig med en hurtig og total nedlukning af russiske gasleverancer til Europa, så vil det også påvirke forsyning af gas til kunderne i Danmark. Der bliver vi nødt til at sikre os, at der er et beredskab,« siger Troels Ranis.
Den bekymring deler Jeppe Christiansen, adm. direktør i kapitalforvalteren Maj Invest, næstformand i Novo Nordisk og bestyrelsesformand for industrikoncernen Haldor Topsøe.
»Det, man kan være lidt nervøs for, er, at der kan komme en egentlig energimangel. Altså, at der kan være virksomheder, som ikke kan køre 100 pct. for fuld kraft. Det kan give noget bøvl helt generelt på industrisiden, især for energitunge virksomheder,« siger Jeppe Christiansen.
Generelt mener han ikke, at situationen i Ukraine vil slå hverken den globale økonomi eller de danske virksomheder ud af kurs. Men krisens effekter på energipriserne vil æde noget af virksomhedernes indtjening.
»Med Tyskland i spidsen er i Europa i en energikrise. Det er helt klart, at der kommer masser af sanktioner, og der har Putin mulighed for at svare igen ved at lukke for naturgassen. Derfor er der ingen tvivl om, at energimarkedet i Europa er i en slags krise med stigende priser og stigende omkostninger,« siger Jeppe Christiansen.
Ifølge adm. direktør og hovedaktionær Jens Poulsen i modekoncernen DK Company er situationen bekymrende.
»Vi er i en tid med høj inflation. Derfor er det da bekymrende, at der er udsigt til en periode med høje energipriser og omkostninger, som vil påvirke både os i erhvervslivet og forbrugerne. Heldigvis har vi jo en stærk samfundsøkonomi, men det er en alvorlig tid på mange måder,« siger Jens Poulsen.
På et pressemøde torsdag eftermiddag brugte statsminister Mette Frederiksen en del af sin taletid på at forberede danskerne på, at krigen i Ukraine vil få mærkbare og langvarige økonomiske konsekvenser for virksomheder, arbejdspladser og borgere.
Hun henviste til, at råvarepriser allerede torsdag steg mærkbart, ligesom hun sagde, at de i forvejen høje energipriser må forventes at stige endnu mere.
»Vi træder ind i en mere usikker tid, og det kommer med en pris for os alle,« sagde Mette Frederiksen, der kaldte dagen for »en af de mørkeste dage i vores tid«.