Lise Kaae passer på Anders Holch Povlsens milliarder: Her er masterplanen
Mangemilliardær Anders Holch Povlsen har de seneste år vist aggressiv investeringslyst. Bag opkøbsstrategien står den diskrete adm. direktør Lise Kaae, som for første gang løfter lidt af sløret for, hvordan investeringerne hænger sammen.
Anders Holch Povlsen har frit udsyn fra sit kontor på 10. etage i Bestseller-koncernens domicil på havnen i Aarhus. Fra sit skrivebord kan Danmarks rigeste privatperson gennem gulv til loft-vinduer skue hen over byens tage og videre ud i verden. Billeder af familien pryder en hylde bag ham.
Indretningen er nærmest symbolsk: En forretningsmand med globalt udsyn og familien i ryggen.
Direktøren for det hele gør sin entre, smider sin taske på skrivebordet ved siden af en stak coffee table books og hilser høfligt.
»Jeg skal lige ordne noget, så kommer jeg,« lyder det fra Anders Holch Povlsen i vanlig fortravlet stil.
Men han forsvinder ind i et møde og vender ikke tilbage. I stedet overlader han til sin højre hånd, Lise Kaae, at tegne stregerne op og fortælle om tankerne bag de seneste investeringer i blandt andet logistik.
Hun er adm. direktør for Bestseller-koncernens moderselskab, Heartland, og Holch Povlsens mest betroede medarbejder. Situationen er et godt billede på, at Lise Kaaes rolle, ansvar og indflydelse i familiedynastiet vokser i takt med milliardformuen.
I et sjældent interview med Finans giver hun for første gang et overblik over sammenhængen mellem de mange investeringer, som er forankret i Heartland, og tankerne bag, når en af Danmarks største private pengekasser bliver åbnet for opkøb.
Set udefra har den offensive investeringsstrategi i Heartland nærmest haft et element af opportunisme over sig. Det er bestemt ikke tilfældet, understreger hun. De mange investeringer hænger langt tættere sammen og er for langt størstedelen kendetegnet ved at kunne bidrage direkte til værdiforøgelsen af Heartlands samlede portefølje.
»Det har været en rejse, vi har været på i forhold til, hvordan vi med vores investeringer kan understøtte en større del af virksomheden,« siger Lise Kaae.
»Mange af de senere investeringer, vi har lavet, er virksomheder, vi selv i en eller anden form anvender i koncernen. Vi har ikke så mange rene finansielle investeringer,« forklarer hun.
Med kontor på 9. etage sidder hun lige under Anders Holch Povlsen med »en lille hård kerne« af medarbejdere. Hvor mange vil hun ikke sige, men hun vil godt sætte ord på de sammenhænge og synergier, Holch Povlsen får ud af Heartlands investeringer.
»Vi vil selvfølgelig gerne hjælpe de partnere, vi har, og sikre, at vi også har glæde af et givent partnerskab i vores andre selskaber,« siger Lise Kaae.
»Vi håber på tætte samarbejder. Vi overholder selvfølgelig altid regulering, konkurrenceret, osv. Men på mange andre områder kan man have almindelig vidensdeling og sikre, at man får en god infrastruktur i de enkelte virksomheder,« lyder det videre fra Lise Kaae.
Hun er langtfra så corporate klædt, som man kunne forvente af en revisoruddannet adm. direktør for et holdingselskab med en fortid i revisionsselskabet PwC. Iført jeans, en råhvid cardigan og silketørklæde anlægger hun stort set samme afslappede kontorstil som sin chef.
Til gengæld er der ikke så meget afslapning over tempoet i Heartland.
Indtil 2017 lå Anders Holch Povlsens ejerandele i selskaber som de webshop-baserede modegiganter Zalando og Asos og betalingsvirksomheden Klarna under Bestseller, men knopskydningerne blev for omfattende, hvorfor holdingselskabet Heartland blev etableret. Bestsellers finansdirektør i skikkelse af Lise Kaae blev sat i spidsen som adm. direktør.
I bestyrelsen har hun ejeren selv som formand, mens de øvrige medlemmer udgøres af hans nærmeste familie i skikkelse af mor, far og hustru.
Holch Povlsen-familiens formue beløber sig ifølge erhvervsmediet Bloomberg til 9,5 mia. dollars, svarende til ca. 62,5 mia. kr., mens det seneste overskud i Heartland lød på 7 mia. kr. Familien er landets absolut rigeste, og Anders Holch Povlsen har over de seneste mange år vist sig som en mand, der gerne sender sine penge i arbejde.
Heartland er på knap fem år vokset fra en omsætning på godt 26 mia. kr. i 2016/2017 til godt 39 mia. kr. i det seneste årsregnskab. Samtidig er indtjeningen i samme periode steget fra 2,6 mia. kr. til godt 7 mia. kr., endda med en markant nedtur i regnskabsåret 2019/2020, hvor indtjeningen dykkede til 413 mio. kr.
Tallene taler for sig selv, men Anders Holch Povlsen er ikke typen, der hviler på laurbærrene. Han holder sig selv og sine omgivelser på tæerne med sin evige stræben.
Et eksempel på en nylig investering i retning af en virksomhed, som både er familieejet, og som kan understøtte Heartlands øvrige portefølje, er virksomheden Solitwork.
Virksomheden er specialiseret i softwareløsninger, der digitaliserer virksomheders finansfunktion, og efter et tæt samarbejde over en årrække købte Heartland sig i januar ind i Solitwork.
»Vi har valgt at lave en investering, fordi vi har haft stor glæde af samarbejdet, og fordi de som familieejet virksomhed har ønsket at understøtte os endnu mere,« lyder det fra Lise Kaae.
En anden investering med potentiale til at løfte Heartlands øvrige investeringer er det svenske fintech-selskab Klarna, som står bag betalingsløsninger i onlinebutikker.
»Vores investering i Klarna har været ud fra den betragtning, at det er en væsentlig del af den værdikæde, der har været og er superrelevant for rigtig mange af vores virksomheder,« siger Lise Kaae, som selv sidder i bestyrelsen i det svenske selskab.
Investeringen i Klarna er i sin egen ret lidt af et pletskud. Efter en investeringsrunde sidste sommer blev Klarna værdisat til svimlende 45,6 mia. dollars, svarende til 298,5 mia. kr., og med en ejerandel på 10 pct. er Klarna blevet beskrevet som Heartlands største enkeltaktiv af Bloomberg. Det har ellers tidligere været Bestsellers plads i Heartlands portefølje.
Vi vil selvfølgelig gerne hjælpe de partnere, vi har, og sikre, at vi også har glæde af et givent partnerskab i vores andre selskaber.
Senest har både Bestseller og Heartland investeret milliarder af kroner i logistik, hvor der ligeledes er tænkt synergier ind.
Investeringerne er fremskyndet i kølvandet på logistikkaos og problemer med flaskehalse i globale forsyningskæder, som Anders Holch Povlsen tidligere over for Finans har kaldt »frustrerende.«
Forsinkelser sætter sig i værdikæderne, og det har blandt andet betydet, at Bestsellers inflow af varer kommer i større klumper, og det har ifølge Holch Povlsen skabt »kapacitetsudfordringer.«
Det bliver der nu forsøgt rådet bod på.
Bestseller vil investere over 1 mia. kr. i opførelsen af et 100.000 kvadratmeter højteknologisk logistikcenter vest for Amsterdam i Holland, som skal sikre større robusthed i forsyningskæderne.
Samtidig er der i regi af butikskæden Normal og onlinesupermarkedet Nemlig.com, som Heartland har kontrollerende aktieposter i, igangsat byggeri af store logistikcentre i henholdsvis Hedensted ved Horsens og Aarhus. Også Coolshop, som Heartland ejer 25 pct. af, har netop bygget nyt kæmpelager i Aalborg.
De tre logistikcentre udgør 117.000 kvadratmeter, hvilket svarer til godt 146 parcelhusgrunde.
»Meget af den logistik, vi har investeret direkte hardcore i i Heartland, er logistikcentre til vores virksomheder, som har haft et behov, og hvor vi har valgt at sige, at den del af infrastrukturen vil vi gerne understøtte,« siger Lise Kaae.
Man ser derfor næppe Heartland investere i opførelsen af et logistikcenter for andre end selskabets egne virksomheder, men man kan omvendt godt forestille sig, at forskellige virksomheder kan bruge et af selskabets logistikcentre, lyder rationalet fra Lise Kaae.
Mens investeringer i logistik, fintech og digitalisering understøtter driften i Heartlands selskaber, tager investeringerne i den grønne agenda en lidt anden form.
Men også her er der synergier at hente, mener Lise Kaae. Hun fremhæver fordelen i, at investeringerne i Heartland kan være af mere langsigtet karakter, fordi ejerfamilien har ambitioner om at gøre en forskel i den grønne omstilling på den lange bane.
»Vi er i en situation, hvor vi har en familie, som ejer virksomheden. De har store visioner og tanker, som vi kan få lov at arbejde med på en anden måde, end hvis du sidder i et børsnoteret selskab, hvor aktionærerne kræver et hurtigere økonomisk afkast,« siger Lise Kaae.
Heartland har blandt andet investeret i Seaborg, der udvikler små atomreaktorer, ligesom Lise Kaae har stået i spidsen for Heartlands solcellepark ved Holstebro. Projektet var som udgangspunkt »ikke stort nok til chefen«, men det blev det.
»Så måtte vi jo arbejde på at få det gjort dobbelt så stort. Det fik vi løst, og det er vi stolte af,« siger Lise Kaae om det, der med en kapacitet på 207 megawatt endte med at blive Nordeuropas største solcellepark.
Investeringer i den grønne omstilling er dog separat forankret i selskabet Invest Forward under Heartland.
Invest Forward er målrettet Bestsellers sustainability-strategi, og det er medarbejderne i Bestsellers sustainability-afdeling, som spotter mange af investeringerne. Heartland understøtter og hjælper med alt i forhold til corporate finance.
For en koncern, der tjener de fleste af sine penge på at producere og sælge tøj, handler den grønne omstilling primært om at finde det nye bæredygtige produkt, der kan slå polyester.
Det er nærliggende at spørge, om det ikke er muligt med milliarder i ryggen at være endnu mere ambitiøs i bestræbelserne på at skabe en grønnere modeindustri, der i dag udleder en ikke ubetydelig mængde CO2.
»Man kan altid være mere ambitiøs. Men økonomien skal også følge med. Hvis du ikke har indtjening, kan du ikke gøre en forskel. Er hele vores virksomhed grøn? Nej, det er den ikke. Men vi arbejder hver dag på at gøre den grønnere,« siger Lise Kaae.
»Vi kom ud med et godt regnskab sidste gang. Det er positivt. For hvis man både kan pushe den grønne agenda og tjene penge samtidig, så tror jeg, man kan komme til at gøre en endnu større forskel,« lyder det fra direktøren.