Erhverv

EU indfører sanktioner mod yderligere 26 russiske oligarker og forretningsfolk

En lang række personer med forbindelse til den russiske præsident, Vladimir Putin, er blevet underlagt sanktioner fra EU.

Artiklens øverste billede
Igor Sechin. adm. direktør for Rosneft, et russisk statsligt olieselskab, er ifølge EU en af Vladimir Putins mest betroede og nærmeste rådgivere samt hans personlige ven. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin

EU har mandag indført sanktioner mod en lang række russiske erhvervsmænd, milliardærer og ministre med tæt tilknytning til den russiske præsident, Vladimir Putin.

I alt er der tale om yderligere 26 russiske forretningsfolk og det russiske selskab Gas Industry Insurance Company SOGAZ, som var med til at støtte Ruslands annektering af Krim-halvøen i 2014 gennem en omfattende jernbanestruktur.

Den russiske oligark Alisher Usmanov er blevet underlagt sanktioner fra EU, fordi han støtter Kreml og har særligt tætte forbindelser til den russiske præsident Vladimir Putin. Foto:Sergei Karpukhin/Reuters/Ritzau Scanpix

Sanktioner betyder, at de berørte personer får indefrosset aktiver, og samtidig er det forbudt at stille midler til rådighed for de 26 forretningsfolk, der nu optræder på EU’s sanktionsliste. Udover de finansielle sanktioner forhindrer EU også de anførte personer i at rejse ind eller gennem unionens område.

Blandt de sanktionsramte russere er bl.a. oligarken og mangemilliardæren Alisher Usmanov. Han har tidligere ejet over 30 pct. af den engelske fodboldklub Arsenal FC og er ifølge Bloomberg god for 131 mia. kr. Han er flere gange blevet beskrevet som en af Putins yndlingsoligarker og har ifølge EU’s sanktionsliste angiveligt været stråmand for den russiske præsident, så han på den måde kunne undgå sanktioner og få løst sine forretningsproblemer.

Også Igor Sechin, der står i spidsen for det statsejede, russiske olieselskab Rosneft, og ifølge EU er en af Vladimir Putins mest betroede og nærmeste rådgivere er blevet en del af EU’s sanktionsliste.

Derudover har flere russiske journalister, chefredaktører, filminstruktører og tv-værter nu også fået låst deres midler og forbud mod at rejse i EU. Det sker, fordi flere af dem ifølge EU har været med til at sprede antiukrainsk propaganda i offentligheden og samtidig støttet den russiske invasion i Ukraine.

»Med disse yderligere sanktioner retter vi os mod alle, der spiller en væsentlig økonomisk rolle i at støtte Putins regime og drager økonomiske fordele af systemet. Sanktionerne vil afsløre velstanden hos Putins elite. De, der muliggør invasionen af Ukraine, skal betale en pris for deres handling,« udtaler Josep Borrell, der er EU’s udenrigschef.

Dmitry Peskov, pressesekretær for den russiske præsident Vladimir Putin. Ifølge EU bliver han underlagt sanktioner, fordi han bl.a. har formidlet budskabet om, at vestlige sanktioner ikke har nogen reel indvirkning på Rusland. Han også truet med, at Rusland ville udstede modsanktioner mod EU. Foto: Sputnik/Reuters/Ritzau Scanpix

Udover rækken af russiske forretningsfolk og mangemillionærer er også flere af Putins embedsfolk nu underlagt sanktioner.

Mikhail Fridman er stifter af og en af hovedaktionærerne i Alfa Group, som omfatter den største russiske bank, Alfa Bank. Han er blandt de russiske forretningsfolk, som EU har underlagt sanktioner. Foto: Sergei Karpukhin/Reuters/Ritzau Scanpix

I alt optræder 680 personer og 53 selskaber i øjeblikket på EU’s sanktionslise.

Her er de 26 oligarker, forretningsfolk og selskaber, der per 28. februar 2022 er underlagt EU’s sanktioner:

Igor Ivanovich Sechin

Adm. direktør for Rosneft, et russisk statsligt olieselskab og en af verdensstørste producenter af råolie. Han er en af Vladimir Putins mest betroede og nærmeste rådgivere samt hans personlige ven.

Nikolay Petrovich Tokarev

Adm. direktør for Transneft, et stort russisk olie- og gasselskab. Han har i lang tid kendt Vladimir Putin og er nært knyttet til ham.

Alisher Usmanov

Oligark, der støtter Kreml og har særligt tætte forbindelser til den russiske præsident Vladimir Putin. Han er blevet omtalt som en af Vladimir Putins yndlings oligarker.

Petr Olegovich Aven

En af Vladimir Putins nærmeste oligarker. Han er en vigtig aktionær i Alfa Group, som omfatter en af de største russiske banker, Alfa Bank. Han er en af ca. 50 velhavende russiske forretningsmænd, som regelmæssigt mødes med Vladimir Putin i Kreml.

Mikhail Maratovich Fridman

Stifter af og en af hovedaktionærerne i Alfa Group, som omfatter den største russiske bank, Alfa Bank. Han har formået at skabe stærke bånd til Vladimir Putins administration og er blevet kaldt en stor russisk finansieringspartner og katalysator for Putins inderkreds

Sergei Pavlovich Roldugin

Forretningsmand med tætte forbindelser til Vladimir Putin. Han er en del af Putins finansielle netværksordning. Han ejer mindst fem offshoreenheder, og han har sine aktiver i Bank Rossiya (sanktioneret af Unionen), der i Moskva kendes som »Putins tegnebog«.

Dmitry Sergeyevich Peskov

Præsident Vladimir Putins pressesekretær. Han har offentligt forsvaret Ruslands aggressive politik over for Ukraine, herunder Den Russiske Føderations ulovlige annektering af Krim og Sevastopol.

Dmitry Nikolaevich Chernyshenko

Ruslands vicepremierminister for turisme, sport, kultur og kommunikation og medlem af bestyrelsen for de russiske jernbaner, en stilling som Den Russiske Føderations regering har udnævnt ham til.

Irek Envarovich Faizullin

Ruslands minister for byggeri og boliger og medlem af bestyrelsen for de russiske jernbaner, en stilling som Den Russiske Føderations regering har udnævnt ham til.

Vitaly Gennadyevich Savelyev

Den Russiske Føderations transportminister og medlem af bestyrelsen for de russiske jernbaner, en stilling som Den Russiske Føderations regering har udnævnt ham til. Han er tidligere administrerende direktør for Aeroflot.

Andrey Anatolyevich Turchak

Sekretær for det almindelige råd i partiet United Russia og første næstformand for Føderationsrådet. Hans politiske succes er forbundet med hans far, Anatoly Turchak, som trænede judo med Vladimir Putin og Rotenbergbrødrene.

Tigran Edmondovich Keosayan

Filminstruktør og journalist, som har udbredt antiukrainsk propaganda i de russiske medier. I sit statsfinansierede TV-show »International Sawmill with Tigran Keosayan« beskrev han konsekvent Ukraine som et svagt og korrupt land, der udelukkende var blevet opretholdt takketvære den vestlige hjælp.

Olga Vladimirovna Skabeyeva

Journalist på den statsejede TV-station Rossiya-1. Sammen med sin mand, Yevgeniy Popov, har hun det mest populære politiske talkshow i Rusland, »60 minutter«, hvor hun har spredt antiukrainsk propaganda og fremmer en positiv holdning til annekteringen af Krim og separatisternes handlinger i Donbass.

Alexander Ponomarenko

Russisk oligark og formand for bestyrelsen i Sheremetyevo International Airport. Alexander Ponomarenko har tætte forbindelser til andre oligarker medtilknytning til Vladimir Putin og Sergey Aksyonov, leder af den såkaldte »Republikken Krim« på den ulovligt annekterede Krimhalvøs område.

Modest Alexeyevich Kolerov

Medstifter af og chefredaktør for REGNUM-portalen, som han har anvendt til at sprede aggressiv og partisk propaganda mod Ukraine og til at fremme en positiv holdning til annekteringen af Krim og til de handlinger, som separatisterne i Donbass har udført.

Roman Georgievich Babayan

Journalist og medlem af Dumaen i Moskva. Han er vært på TV-showet »One Truth«på NTV-kanalen og »Right of Voice« på TV Cent. Han er også chefredaktør på radiostationen »Moscow Speaks«. Han har spredt antiukrainsk propaganda og fremmet en positiv holdning til de handlinger,som separatisterne i Donbass har udført.

Yevgeniy Nikolaevich Prilepin

Russisk aktivist, journalist, forfatter og medformand af partiet A Just Russia —Patriots — For Truth. Han har udtrykt sin offentlige støtte til de russiske separatister i Krim og Donbass. Han har sendt støtte til Donetsk og rådgivet separatistlederne.

Anton Vyacheslavovich Krasovsky

Journalist og vært på talkshowet »The Antonyms« på RT, en russisk statsfinansieret TV-kanal. Han har spredt antiukrainsk propaganda. Han har kaldt Ukraine for russisk land og nedgjort ukrainere som nation. Han har også truet Ukraine med russisk invasion, hvis Ukraine kommer tættere på at tilslutte sig NATO.

Arkady Viktorovich Mamontov

Vært på TV-showet »Author’s Program of Arkady Mamontov« og står bag dokumentarfilm til russisk TV. Han har spredt antiukrainsk propaganda.

Sergei Mikhailovich Pinchuk

Viceadmiral og første stedfortrædende øverstbefalende for Sortehavsflåden, som er underlagt de russiske væbnede styrkers sydlige militærdistrikt, og har deltaget i militære handlinger mod Ukraine.

Alexey Yurevich Avdeev

Næstkommanderende i Ruslands sydlige militærdistrikt, som har været involveret i militære handlinger mod Ukraine.

Rustam Usmanovich Muradov

Generalløjtnant og næstkommanderende i det sydlige militærdistrikt, som har været involveret i militære handlinger mod Ukraine.

Andrey Ivanovich Sychevoy

Generalløjtnant og næstkommanderende i det sydlige militærdistrikts 8. Guards Combined Arms Army, som har været involveret i militære handlinger mod Ukraine.

Gennady Nikolayevich Timchenko

Grundlægger og aktionær i Volga Group, en investeringsgruppe med en portefølje af investeringer i den russiske økonomis nøglesektorer. Gennady Timchenko har i lang tid kendt præsidenten for Den Russiske Føderation, Vladimir Putin, og beskrives generelt som en af hans fortrolige.

Alexey Alexandrovits Mordaschov

Formand for selskabet Severgroup. Dette selskab er aktionær i Bank Rossiya, som han ejede omkring 5,4 pct. af i 2017, og som anses for at være personlig bank for de øverste embedsmænd i Den Russiske Føderation.

Peter Mikhaylovich Fradkov

Formand for PJSC Promsvyazbank og bankens eneste forvaltningsorgan. Promsvyazbank er en bank, der er ejet af den russiske stat og yder finansiel støtte til den russiske forsvarssektor og det russiske militær, som er ansvarligt for den massive deployering af russiske tropper langs grænsen til Ukraine og for tilstedeværelsen af russiske tropper på Krimhalvøen.

Selskabet ”Gas Industry InsuranceCompany SOGAZ”

Aktieselskabet »Gas Industry Insurance Company SOGAZ« forsikrede opførelsen af den jernbaneinfrastruktur, der forbinder broen over Kertjstrædet og havnen i Taman, og genforsikrede opførelsen af broen over Kertjstrædet.

Kilde: EU’s sanktionsliste

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.