Tårnhøje oliepriser kan sende milliardregning til SAS
Mange flyselskaber har ikke prissikret deres forbrug af brændstof, og det vil gøre ondt. SAS får svært ved at hæve priserne i konkurrence med Ryanair, Easyjet og Lufthansa, som har adgang til billigere jetbenzin.
Stigende priser på flybrændstof forårsaget af krigen i Ukraine kan gøre rigtig ondt på mange flyselskaber. SAS risikerer således ekstra omkostninger i milliardstørrelsen, hvis de nuværende priser fortsætter eller øges i de kommende måneder.
Det vil skærpe det økonomiske pres på det skandinaviske flyselskab, som i øjeblikket arbejder med høj intensitet på en omfattende spare- og effektiviseringsplan.
»De høje oliepriser rammer SAS som en forhammer på et kritisk tidspunkt, da SAS er tvunget til at hente flere fritidsrejsende passagerer, som bedst kan lokkes med billige billetter. Det gør en i forvejen vanskelig situation endnu sværere,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.
I løbet af foråret skal der findes besparelser i SAS på 7,5 mia. svenske kr. Det er en forudsætning for at rejse livsnødvendig kapital til SAS, der har haft underskud ni kvartaler i træk. Selskabet har i løbet af krisen ifølge den norske bank DNB haft tab på knap 18 mia. svenske kr., og det seneste regnskab viser, at pengene fortsat fosser ud af kassen.
Det gør en i forvejen vanskelig situation endnu sværere.
Ruslands angreb på Ukraine har presset oliepriserne til det højeste niveau i syv år. For de fleste flyselskaber er brændstof den største enkeltomkostning, så prisstigninger gør ondt.
Men det vil gøre mere ondt på nogle end på andre.
Under normale omstændigheder har langt de fleste flyselskaber forsikret sig mod prisstigninger ved at aftale, at de kan købe bestemte mængder brændstof til fastsatte priser frem i tiden. Det kaldes hedging indenfor luftfarten.
Men under coronakrisen har en del flyselskaber undladt at prissikre deres forventede brændstofforbrug. Det gælder også SAS, så prisstigninger vil slå direkte igennem i omkostningerne.
»Det er en dobbelt dukkert til SAS, at man ikke har forsikret sig mod prisstigninger,« siger Jacob Pedersen.
Det er en dobbelt dukkert til SAS, at man ikke har forsikret sig mod prisstigninger.
SAS har en politik om at forsikre mellem 40 og 80 pct. af brændstofforbruget for at afbøde prisstigninger. Det er imidlertid ikke sket under pandemien.
»Gennem pandemien har et flertal af sammenlignelige flyselskaber stoppet med at hedge, og SAS har fulgt samme linje. Desuden har der været usikkerhed om den fremtidige efterspørgsel efter rejser og dermed usikkerhed om behovet for brændstof,« oplyser Alexandra Kaoukji, pressechef i SAS.
Hun tilføjer, at kreditsituationen i luftfarten har været under pres, så der har været mindre villighed til at indgå aftaler om hedging.
Ifølge egne beregninger fra SAS vil brændstofregningen for selskabet stige med 600 mio. svenske kr. årligt, når brændstofprisen stiger med 100 dollars pr. ton.
I løbet af de seneste uger er brændstofpriserne steget med mere end 200 dollars. Dermed kan ekstraregningen til SAS ende på et milliardbeløb, hvis det nuværende prisniveau fortsætter eller stiger yderligere i løbet af året.
Det er ifølge Jacob Pedersen ikke urealistisk.
»Så længe der er krig i Ukraine og skrappe restriktioner mod Rusland, ventes olieprisen at være høj,« konstaterer Jacob Pedersen.
Han tilføjer, at det er særlig kritisk for SAS, at de ekstra udgifter til brændstof kommer på et tidspunkt, hvor SAS skal tiltrække flere fritidsrejsende, fordi forretningsfolk rejser mindre.
»Fritidsrejsende ser mere på prisen, så det er vanskeligt at sende regningen videre i form af højere billetpriser,» siger Jacob Pedersen.
Vi ser her og nu ingen tegn på, at bookingerne er faldet, som kan knyttes til den nuværende situation.
Problemet understreges af, at flere af de store konkurrenter har forsikret sig mod prisstigninger, så de vil få en markant mindre ekstraregning. Selskaber som Ryanair, Easyjet, British Airways, Air France KLM og Lufthansa har prissikret mellem 50 og 75 pct. af deres brændstofforbrug. Ærkerivalen Norwegian har derimod ikke forsikret sig mod prisstigninger.
»Flyselskaber med gode prisaftaler vil kunne vinde passagerer i et stærkt konkurrencepræget marked, mens de øvrige kan tabe kunder,« konstaterer Jacob Pedersen.
Ryanair er blandt de flyselskaber, som har prissikret mest. Ifølge koncernchef Michael O’Leary har selskabet frem til marts 2023 prissikret 80 pct. af brændstoffet til 63 dollars pr. tønde, mens den aktuelle markedspris er mere end 100 dollars. Ryanair forventer, at selskabet dermed har en fordel, fordi man kan fastholde lave priser.
En anden udfordring er, hvordan efterspørgslen efter flybilletter vil udvikle sig.
Ryanair havde i dagene efter Ruslands invasion i Ukraine op mod 20 pct. fald i billetsalget, men det har siden rettet sig.
SAS oplyser, at det er for tidligt at vurdere konsekvenserne.
»Vi ser her og nu ingen tegn på, at bookingerne er faldet, som kan knyttes til den nuværende situation,« siger Alexandra Kaoukji.