Erhverv

Kornprisen hamrer op: Optræk til global fødevarekrise

Kornprisen fortsætter op gennem nye rekordniveauer. Konsekvensen kan blive en fødevarekrise i blandt andet Nordafrika og Mellemøsten.

Artiklens øverste billede
På råvarebørserne har kornpriserne igen i dag sat rekord. Situationen kan blive kritisk i mange udviklingslande, der er fanget på mellemhånd. De har i nogen tid tæret på kornlagrene i håb om, at verdensmarkedspriserne ville falde. Nu sker det modsatte. Foto: Orlin Wagner/AP

Prisen på hvede fortsætter med at brage i vejret og sætter dagligt nye rekorder. Prisstigningerne efterlader de danske forbrugere med en milliardregning, men kan få langt alvorligere konsekvenser i blandt andet Nordafrika og Mellemøsten.

»I vores del af verden kan mange næste år blive nødt til at droppe skiferien og i stedet bruge flere penge på fødevarer. Den mulighed for at prioritere har forbrugerne i Afrika og Mellemøsten ikke. De bruger i forvejen størstedelen af deres indkomst på fødevarer. Der er desværre ikke megen tvivl om, at det her er optakten til en af de værste fødevarekriser i nyere tid,« vurderer markedsanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom.

Pris i euro på 1 ton hvede til levering i maj 2022. Kilde: Barchart

Prisen på hvede, majs og en lang række andre basisfødevarer er steget eksplosivt efter Ruslands invasion af Ukraine. Rusland og Ukraine tegner sig for knap 30 pct. af den globale hvedeeksport og næsten 20 pct. af majseksporten.

Lige nu er al eksport fra de to lande indstillet. Dels fordi de store udskibningshavne langs Sortehavet er lammet af krigshandlinger. Dels fordi Rusland er hegnet inde bag sanktioner og afskåret fra at benytte det internationale betalingssystem Swift.

Ruslands og Ukraines exit fra verdensmarkedet har udløst vild panik på råvarebørserne, hvor priserne på hvede dag efter dag er gået limit up – dvs. de har ramt den maksimalt tilladte stigning.

I Europa har et ton hvede til levering i maj i dag ramt undersiden af 400 euro – et fuldstændig uhørt prisniveau, som aldrig er set før. På en uge er hvedeprisen dermed steget 34 pct. fra et i forvejen ekstremt højt niveau.

Mange af verdens største hvedeimporterende lande er blevet fanget på det forkerte ben af den uventede priseksplosion.

»En række lande i blandt andet Nordafrika og Mellemøsten har den seneste tid reduceret kornimporten og tæret på lagrene, fordi priserne var kommet så højt op. Man har ventet på, at priserne skulle falde. I stedet sker der nu det modsatte: Priserne stiger lodret,« påpeger Palle Jakobsen.

Han oplyser, at landene omkring Sortehavet – Rusland, Ukraine, Rumænien og Bulgarien – har sat sig tungt på eksporten af hvede til hele den arabiske verden.

Derfor slår det aktuelle stop for al eksport ud af Sortehavet ekstra hårdt.


Tabet af eksporten fra Ukraine og Rusland kommer på noget nær det værste tidspunkt, da forsyningssituationen på verdensmarkedet allerede før krigen var særdeles anstrengt. Gennem halvandet år har priserne været stigende, fordi efterspørgslen er vokset hurtigere end den globale kornproduktion.

Spørgsmålet er, om de høje priser nu vil medføre, at landmændene i USA eller Europa skruer op for produktionen for at fylde tomrummet efter Rusland og Ukraine.

»Det spørgsmål retter fokus mod et dilemma, der skjuler sig bag den akutte krise. I Europa er landbrugsproduktionen gennem en årrække blevet begrænset af stadig strammere miljøregler, og store arealer omlægges til vild natur, solcelleparker eller økologi, hvilket alt sammen resulterer i lavere produktion af korn. I USA anvendes en stor del af majshøsten til produktion af bioethanol. Nu bliver tingene sat på spidsen, og vi tvinges til at vælge, om vi vil have grøn omstilling eller sikre forsyningen af fødevarer til verdens fattigste,« siger Palle Jakobsen, Agrocom.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.