Erhverv

Ny sanktionsliste: Russiske oligarker og kendt racerkører er ramt

Den russiske Formel 1-kører Nikita Mazepin blev lørdag fyret fra Haas-teamet. EU's sanktionsliste viser, at racerkøreren og hans far er underlagt nye sanktioner fra EU.

Artiklens øverste billede
Nikita Mazepin kommer ikke til at køre flere Formel 1-løb i denne omgang. Foto: CACACE / AFP

Listen over russiske forretningsfolk, der er underlagt sanktioner fra EU, bliver længere og længere.

De økonomiske sanktioner hagler fortsat ned over alt fra russiske oligarker, milliardærer, sportsfolk og andre med forbindelse til Ruslands præsident, Vladimir Putin, og hans administration. To uger efter Rusland invaderede nabolandet Ukraine er yderligere 14 fremtrædende forretningsfolk føjet til listen over sanktionsramte personer.

Blandt de sanktionerede personer er bl.a. racerkøreren Nikita Mazepin og hans far, Dmitry Mazepin.

Lørdag blev Nikita Mazepin kasseret som Formel 1-kører og fyret fra Haas-teamet pg.a. sine russiske forbindelser. Samtidig blev Dmitry Mazepins selskab, Uralchem, fjernet som hovedsponsor for sønnens aktiviteter i Haas.

Den tidligere Formel 1-kører Nikita Mazepin (th) og hans far Dmitry Mazepin. Foto: Hoch Zwei/AP/Ritzau Scanpix

Ifølge EU udgør både Nikita Mazepin og Dmitry Mazepin en »betydelig indtægtskilde« for Ruslands regering gennem Uralchem.

Selskabet producerer mineralsk gødning og er ifølge Uralchem selv den største producent af ammoniumnitrat og den næststørste producent af ammoniak- og nitrogengødningsstoffer i Rusland.

EU oplyser desuden, at Dmitry Mazepin sammen med 36 andre erhvervsfolk mødtes med Vladimir Putin og hans folk den 24. februar, hvor Rusland gik ind i Ukraine. Her blev der ifølge EU drøftet »virkningen af den kurs, der skulle følges i kølvandet på de vestlige sanktioner«, hvilket ses som et klart tegn på, at Dmitry Mazepin og sønnen er en del af Putins inderkreds.

»Vi udvider i dag (onsdag red.) vores sanktionsliste med yderligere nøglepersoner, som spiller en betydelig økonomisk rolle i støtten til Putins regime og drager økonomisk fordel af systemet, og deres familiemedlemmer. De er nu omfattet af indefrysning af aktiver og rejseforbud. Vores budskab er klart: De, der muliggør invasionen af Ukraine, vil betale en pris for deres handlinger,« udtaler EU’s udenrigschef Josep Borrell i en pressemeddelelse.

På listen over sanktionerede russere er bl.a. også mangemilliardæren Andrey Melnichenko. Han ejer bl.a. kulvirksomheden SUEK og gødningsproducenten EuroChem Group, der er en verdens største på sit felt og ifølge Bloomberg har luret på en børsnotering.

Miliardæren Andrej Melnitjenko vakte i 2016 opsigt med sin 142 meter lange superyacht ”Sailing Yacht A”. Foto: Wikimedia/Feliz.

Selskabet er tilstede globalt og opererer også på det europæiske marked. Ifølge EuroChems hjemmeside er producenten bl.a. til stede i Frankrig, Grækenland, Ungarn, Italien og Spanien.

Andrey Melnichenko er ifølge Bloomberg god for 142 mia. kr.

Han har tidligere skabt overskrifter, fordi hans 142 meter lange superyacht ”Sailing Yacht A” bl.a. riskierede at genere flytrafikken i Københavns Lufthavn, da det skulle fragtes fra Nordtyskland, hvor det blev bygget. Skibet blev i 2016 omtalt som verdens største og var for stort til at sejle under både Storebælts- og Øresundsbroen.

Den russiske oligark Alexander Dmitrievich Pumpyansky er ejer og formand for OAO TMK, der er en russisk global producent af stålrør til olie- og gasindustrien. Foto: Maxim Shemetov/Reuters/Ritzau Scanpix

Også Alexander Pumpyansky, der er bestyrelsesformand for en russisk global producent af stålrør til olie- og gasindustrien, og hans kone Galina Pumpyansky, er underlagt sanktioner.

Ruslands udenrigsministers svigersøn er straffet med sanktioner. Han hedder Alexander Vinokurov og er gift med Ekaterina Sergeevna Vinokurova, der er datter af den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov.

Her er de 14 oligarker og fremtrædende forretningsfolk, der den 9. marts 2022 blev underlagt EU’s sanktioner:

Alexander Dmitrievich Pumpyansky

Søn af Dmitry Alexandrovich Pumpyansky, en russisk formand for bestyrelsen for PJSC Pipe Metallurgical Company, en russisk global producent af stålrør til olie- og gasindustrien. Han er også formand for og bestyrelsesmedlem i Group Sinara. Begge virksomheder støtter og drager fordel af samarbejdet med Den Russiske Føderationsmyndigheder og statsejede virksomheder, herunder de russiske jernbaner, Gazprom og Rosneft.

Alexander Semenovich Vinokuroc

Russisk forretningsmand med forretningsinteresser inden for fødevaredetailhandel, lægemidler, landbrug og infrastruktur. Han har en ledende stilling i Maraton Group, et investeringsselskab, og i Magnit, den største russiske fødevaredetailhandel. Alexander Vinokurov er gift med Ekaterina Sergeevna Vinokurova, datter af Sergej Lavrov, Den Russiske Føderations udenrigsminister.

Andrey Igorevich Melnichenko

Russisk producent, der ejer den store gødningsproducent EuroChem Group og kulvirksomheden SUEK. Andrey Melnichenko tilhører den mest indflydelsesrige kreds af russiske erhvervsfolk med tætte forbindelser til den russiske regering.Han er derfor involveret i økonomiske sektorer, der udgør en betydelig indtægtskilde for Den Russiske Føderations regering, der er ansvarlig for annekteringen af Krim og destabiliseringen af Ukraine.

Dmitry Alexandrovich Pumpyansky

Formand for bestyrelsen for PJSC Pipe Metallurgic Company og formand og bestyrelsesmedlem for Group Sinara. Han støtter og drager dermed fordel af samarbejdet med Den Russiske Føderations myndigheder og statsejede virksomheder,herunder russiske jernbaner, Gazprom og Rosneft.

Dmitry Arkadievich Mazepin

Ejer af og administrerende direktør for selskabet Uralchem, der producerer mineralsk gødning. Uralchem Group er en russisk producent af en lang række afkemiske produkter, herunder mineralske gødningsstoffer og ammoniaksalpeter.

Galina Evgenyevna Pumpyansky

Formand for bestyrelsen for BF »Sinara«, en fond, der fungerer som iværksætter af velgørende aktiviteter i store virksomheder, herunder PJSC Pipe Metallurgical Company. Hun er gift med Dmitry Alexandrovich Pumpyansky, formand for bestyrelsen for PJSC Pipe Metallurgical Company, en russisk global producent af stålrør til olie- oggasindustrien.

Mikhail Eduardovich Oseevsky

Formand for PJSC Rostelecom. PJSC Rostelecom er Ruslands største udbyder af digitale tjenester og løsninger med tilstedeværelse i alle markedssegmenter og omfatter millioner af husholdninger samt statslige og private organisationer. Rostelecom leverer ikke kun tjenesteydelser til den russiske regering, men skaber også en vigtig indtægtskilde for den

Mikhail Igorevich Poluboyarinov

Administrerende direktør for OJSC Aeroflot. OJSC Aeroflot er Den Russiske Føderations største luftfartsselskab. Aeroflot leverer ikke kun tjenesteydelser til den russiske regering, men skaber også en vigtig indtægtskilde for den. Aeroflot gennemførte ulovlige flyvninger til det besatte Krim.

Sergey Alexandrovich Kulikov

Formand for bestyrelsen for virksomheden RUSNANO LLC ogmedlem af bestyrelsen for Rusnano JSC samt første næstformand for bestyrelsen for militærindustrikommissionen. Rusnano LLC er en russisk innovations udviklingsinstitution, der er oprettet inden for rammerne af præsidentens initiativ »strategi for udvikling af nanoteknologiindustrien.

Vadim Nikolaevich Moshovich

En russisk iværksætter med forretningsinteresser inden for landbrug og udvikling af fast ejendom. I 2004 grundlagde Vadim Moshkovich Rusagro Group,som er en stor producent af svinekød, fedt og sukker. Vadim Nikolaevich Moshovich er derfor involveret i økonomiske sektorer, der udgør en betydelig indtægtskilde for Den Russiske Føderations regering.

Vladimir Sergeevich Kiriyenko

Administrerende direktør for VK Company Limited. VK Company Limited er en russisk internetvirksomhed med en betydelig tilstedeværelse i de trussisktalende internetsegment. VK-projekter havde tilsammen det største publikum og mest skærmtid i Rusland. VK’s websteder når på månedsbasis ud til mere end 90 % af de russiske internetbrugere, og virksomheden er blandt de fem største internetvirksomheder, baseret på det samlede antal sider, der besøges.

Andrey Andreevich Guryev

Medlem af bestyrelsen, administrerende direktør og formand for bestyrelsen for PJSC PhosAgro og fører i denne egenskab tilsyn med virksomhedens aktiviteter. PhosAgro er en af verdens førende producenter af fosfatbaserede gødningsstoffer. Virksomheden er Europas største producent af fosfatbaserede gødningsstoffer, verdens største producent af råfosfat af høj kvalitet og verdens næststørste producent (med undtagelse af Kina) afmonoammoniumfosfat (MAP) og ammoniumfosfat (DAP).

Dmitry Vladimirovich Konov

Formand for bestyrelsen for PJSC SIBUR og fører i denne egenskab tilsyn med selskabets aktiviteter. SIBUR Holding er den største integrerede petrokemiske virksomhed i Rusland og en af de hurtigst voksende virksomheder i den globale petrokemiske industri.

Nikita Dmitrievich Mazepin

Søn af Dmitry Arkadievich Mazepin, generaldirektør for JSC UCC Uralchem. Da Uralchem sponsorerer Haas F1 Team, er Dmitry Mazepin hovedsponsor for sin søns aktiviteter i Haas F1 Team. Han er en fysisk person med tilknytning til en fremtrædende erhvervsperson (hans far), der er involveret i økonomiske sektorer, der udgør en betydelig indtægtskilde for Den Russiske Føderations regering, der er ansvarlig for annekteringen af Krim og destabiliseringen af Ukraine.

Kilde: EU’s sanktionsliste

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.