Erhverv

Rigsadvokaten frafalder sag mod Christian Harlang (Rettet)

Rigsadvokaten har besluttet at opgive sigtelsen for bedrageri mod den tidligere advokat Christian Harlang. Nu kræver han godt 10 mio. kr. i erstatning af Advokatsamfundet.

Artiklens øverste billede
Rigsadvokaten har opgive sigtelsen mod Christian Harlang for bedrageri. Nu kræver han 20 mio. kr. i erstatning fra Advokatrådet. Foto: Arkiv

Rettet: Af den første version af denne artikel fremgik fejlagtigt, at Advokatnævnet frakendte Christian Harlang advokatbestallingen bl.a. med henvisning til, at han havde krævet for meget i salær ved behandlingen at et dødsbo. Nævnets begrundelse var i sammenhængen, at Christian Harlang havde opkrævet for højt salær for arbejde udført for klienten, mens denne stadig var i live, bl.a. i forbindelse med den pågældendes tvangsindlæggelse. Vi beklager fejlen, som er rettet i denne version af artiklen.

Efter flere års efterforskning har Rigsadvokaten besluttet at opgive sigtelsen mod den tidligere advokat Christian Harlang. Rigsadvokaten mener ikke, at han vil blive fundet skyldig.

Den beslutning har omgående medført et stort erstatningskrav mod Advokatrådet, der i 2017 anmeldte Christian Harlang for bedrageri.

»Det er mere end påfaldende, at sagen er trukket ud i fire år og fem måneder, og at den har virket som en selvsvingende destruktiv rambuk igennem alle disse år i forhold til mine muligheder som advokat,« lyder den skriftlige kommentar fra Christian Harlang.

Han mistede i første omgang sin advokatbestalling, fordi hans advokatfirma og han selv kom under konkursbehandling i juni 2018. Kravene mod hans firma endte på 22,9 mio. kr., mens kravene mod Christian Harlang selv var på 29,2 mio. kr. Der er formentlig overlap mellem de to beløb. Ingen kreditorer fik dividende.

I 2017 besluttede Advokatrådet så at politianmelde ham for bedrageri. De begrundede det med, at dommerne i Østre Landsret under sagen, hvor Christian Harlang har repræsenteret 23 irakiske statsborgere, havde bemærket, at Christian Harlang ifølge dem havde fået dækket udgifter, han ikke burde havde fået dækket.

Efterfølgende afgjorde Advokatnævnet i sommeren 2021 i et andet sagskompleks, at han skulle miste bestallingen. Nævnet pegede på i alt ni forhold, hvor han ifølge nævnet bl.a. ikke havde efterlevet reglerne for klientkonti, han havde krævet for meget salær af en klient, bl.a. for arbejde udført i forbindelse med dennes tvangsindlæggelse, og ifølge nævnet havde han ikke medvirket til, at Advokatrådet kunne gennemføre tilsyn i hans firma. Denne afgørelse er indbragt for domstolene af Christian Harlang.

Efter at Rigsadvokaten nu har besluttet at droppe sagen om bedrageri, kommer Christian Harlang med en række krav.

I første omgang kræver han en erstatning på 10 mio. kr. fra Advokatrådet for ødelagt virksomhed og tort.

Desuden kræver han 50.000 kr. som torterstatning fra Advokatrådets daværende formand, advokat Peter Fogh, som ifølge Christian Harlang krænkede tavshedspligten, da Peter Fogh i 2017 bekræftede over for nyhedsbureauet Ritzau, at Christian Harlang var politianmeldt for bedrageri.

Og endelig kræver han af Østre Landsret, at de betaler ham 160.286 kr. Det er penge, som Christian Harlang blev pålagt at betale tilbage af de udgifter, han havde fået refunderet i sagen om irakerne.

I Advokatrådet afviser rådets formand, Martin Lavesen, at der er grundlag for erstatning.

»Vi rejste i sin tid sagen på baggrund af udskrifter fra retsbogen, som Østre Landsret havde sendt til os, hvor det fremgik at Christian Harlang havde krævet udlæg for udgifter, som landsretten fandt, at det var tvivlsomt han reelt havde haft. Der var derfor tale om et potentielt strafbart forhold, som vi som tilsynsmyndighed fandt relevant at anmelde til politiet med henblik på efterforskning af forholdene,« lyder det i en kommentar fra Martin Lavesen.

Christian Harlang kræver også, at Advokatnævnet genoptager sagen om dets fratagelse af hans advokatbeskikkelse. Men her henviser Martin Lavesen til, at Harlang selv har indbragt nævnets afgørelse om at fratage ham bestallingen for domstolene.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.