- Opdateret 14/03/2022 kl. 17:06
Bagmand i udbytteskandale kan stå foran udlevering til Danmark
Danmark indgår udleveringsaftale med De Forenede Arabiske Emirater.
Den helt centrale bagmand i sagen om påstået milliardsvindel med udbytteskat, Sanjay Shah, kan stå foran en udlevering til retsforfølgelse i Danmark.
Justitsministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at justitsminister Nick Hækkerup i denne uge rejser til De Forenede Arabiske Emirater for at underskrive en udleveringsaftale.
Aftalen betyder, at formodede gerningsmænd til forbrydelser med tilknytning til Danmark bliver udleveret til retsforfølges, og regeringen har i længere tid arbejdet på at få en sådan aftale på baggrund af to konkrete sager.
Den ene af sagerne er udbyttesagen, hvor et netværk af udenlandske personer og selskaber drænede den danske statskasse for 12,7 mia. kr. i perioden 2012-2015.
Sagens hovedmand er den britiske statsborger, Sanjay Shah, der i adskillige år har levet uden for de danske myndigheders rækkevidde i luksus på palmeøen Palm Jumeirah i Dubai.
Den anden sag handler om vanvidsbilisme på Langebro i 2019, hvor en betjent blev kørt ihjel.
Nick Hækkerup oplyser til Finans, at Rigsadvokaten med udgangspunkt den nye udleveringsaftale allerede har bedt om at få udleveret de to formodede gerningsmænd.
»Det skal naturligvis ikke være sådan, at man som kriminel kan spekulere i at skjule sig for retsforfølgning. Denne aftale kan forhåbentligt bidrage til, at vi får de formodede gerningsmænd til landet, så de kan blive retsforfulgt i Danmark,« siger han.
Ifølge ministeren er der ingen garanti for, at de to bliver udleveret til Danmark, men aftalen gør det nemmere.
»Der er en løbende dialog om sagerne, så Emiraterne er klart bekendt med, at vi ønsker at få de personer udleveret, og de ved selvfølgelig også at når vi gerne vil lave den aftale med dem nu, så er det på grund af de to, jeg har en positiv forventning til, at det kommer til at ske. Men du har ret i, at der er ingen garanti.«
Har Emiraterne tilkendegivet, at de er parate til at udlevere dem?
»Du skal nok nærmere forstå det sådan, at de har tilkendegivet, at en aftale ville gør det endnu nemmere at få dem udleveret.«
Hvor lang tid vil det tage at få dem udleveret?
»Vi er allerede i et forløb med dem, og Rigsadvokaten har allerede anmodet om at få dem udleveret til Danmark. Der skal gerne kunne eksekveres på det relativt hurtigt, men når jeg trækker lidt på det, så er det, fordi jeg jo ikke ved, om der kan støde noget til, og fordi jeg ikke ved, hvor lang sagsbehandlingstiden i Emiraterne er på sådan noget.«
Du kan ikke sige, om det handler om dage, uger eller måneder?
»Det kan jeg simpelthen ikke.«
Sanjay Shah skal jo efter planen i retten til oktober. Forventer du, at han er udleveret inden da?
»Det kan jeg ikke sige, at jeg forventer, men jeg kan sige, at jeg har en forhåbning om det, og at denne aftale gør det nemmere. Når jeg ikke kan sige, at jeg forventer det, så er det, fordi jeg simpelthen ikke ved, om der kan være særlige sagsbehandlingsskridt eller andet, som gør sig gældende, men alt andet lige så vil han kunne være her til efteråret.«
Forhandlingerne har stået på i cirka et år men er nu så fremskredne, at aftalen er klar til officiel underskrivelse.
Sanjay Shah blev tiltalt i sagen i januar 2021 og er varetægtsfængslet in absentia. Han er efterlyst internationalt og risikerer således at blive anholdt, hvis han forlader Dubai.
Sagen skal efter planen behandles ved Retten i Glostrup til oktober, men hidtil har det været uvist, om Shah ville møde op, så sagen kan gennemføres.
Shah er tiltalt sammen med briten Mark Anthony Patterson, og sagen omfatter bedrageri af særlig grov beskaffenhed for godt 9 mia. kr. samt forsøg på bedrageri af særlig grov beskaffenhed for yderligere 553 mio. kr.
En stribe andre personer er tiltalt i relaterede sager.
Sanjay Shahs talsmand, Jack Irvine, siger i en skriftlig kommentar, at »hvis Sanjay Shah skal komme til Danmark, så kommer han«. Men han forudser samtidig, at den danske justitsminister vil få problemer med at få sit ønske om udlevering.
Han påpeger, at den påståede forbrydelse også skal anerkendes som en forbrydelse i Dubai.
Sanjay Shah har under hele sagen fastholdt, at han blot udnyttede et hul i skattelovgivningen til lave såkaldte cum-ex-handler med aktier, der betød, at han fik udbetalt milliarder i refusion af udbytteskat fra den danske statskasse.
»Det kan tage meget lang tid, eftersom vi i mange år har demonstreret, hvordan Mr Shah fik juridisk rådgivning - også fra danske advokater - om, at cum-ex handlerne var lovlige,« skriver Irvine.
»Jeg vil også gerne indskyde, at vores team er af den opfattelse, at en fair retssag i Danmark er umulig i lyset af den tsunami af propaganda i sagen fra den danske regering formentlig for at beskytte uduelige skatteministre og skattemedarbejdere.«