Erhverv

Historisk vagtskifte i Danfoss: Diskret og magtfuld erhvervsprofil bliver ny formand

Med en af landets mest indflydelsesrige erhvervsprofiler Jens Bjerg Sørensen som ny formand for bestyrelsen i Danfoss går industrigiganten ind i en periode uden ejerfamilien på absolutte topposter.

Artiklens øverste billede
Jens Bjerg Sørensen bor i Aarhus, hvor han arbejder som adm. direktør for industrikonglomeratet Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup

Efter mere end 20 år med anden generation af Danfoss-familien i den absolutte topledelse i industrikæmpen bliver det fremover en ekstern bestyrelsesformand, der skal styre slagets gang i samarbejde med topchef Kim Fausing.

Det bliver nemlig Jens Bjerg Sørensen, der overtager posten som bestyrelsesformand for Danfoss efter Jørgen Mads Clausen, som træder tilbage efter 12 år på posten. Inden da var han adm. direktør i 12 år.

Jens Bjerg Sørensen er adm. direktør for industrikonglomeratet Schouw & Co. med hovedsæde i Aarhus og har været næstformand i Danfoss’ bestyrelse siden 2020.

Den lange erfaring i industrien er en af de afgørende grunde til, at Bjerg Sørensen nu får pladsen som bestyrelsesformand i landets største industrivirksomhed.

»Jens Bjerg Sørensen har stor erfaring som mangeårig CEO for Schouw & Co., der ligesom Danfoss laver meget forskelligt. Og så er han jyde. Det er også efter min mening en kvalifikation. Han er selvfølgelig en mand, men vi kunne ikke finde en kvinde, som var ligeså god,« siger Jørgen Mads Clausen.

Beslutningen om at vælge en ekstern profil til formandsposten er truffet år tilbage. I et interview med Finans i 2018 sagde Jørgen Mads Clausen, at hans efterfølger skulle være en person med stor erfaring. Hans børn og nevøer var »ikke klar«, lød det dengang fra formanden.

Den kommende Danfoss-formand har ligesom familien Clausen en diskret stil og foretrækker at holde sig uden for mediernes søgelys. Jens Bjerg Sørensen vil, har han tidligere sagt til Finans, hellere koncentrere sig om sit arbejde.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jens Bjerg Sørensen, men i en pressemeddelelse udtaler han, at han er »beæret over at blive nomineret som ny bestyrelsesformand« og fremhæver Danfoss’ historie.

»Det langsigtede fondsejerskab og familiens stærke værdisæt er en af hovedårsagerne til, at Danfoss i dag har afgørende indflydelse på, om verden lykkes med den grønne omstilling,« udtaler Jens Bjerg Sørensen.

»Jeg har som næstformand fulgt det tætte samarbejde mellem Jørgen og Danfoss’ adm. direktør, Kim Fausing, som jeg anser som afgørende for Danfoss’ succes. Det agter jeg at fastholde sammen med den nye bestyrelse.«

Jeg vil fortsat snakke med bestyrelsen, og jeg vil også snakke med den adm. direktør.

Jørgen Mads Clausen

Foruden sin stilling som topchef i Schouw & Co. bestrider Jens Bjerg Sørensen en lang række bestyrelsesposter. Han sidder i store og små fonde og er blandt andet næstformand i Salling Group og entreprenørvirksomheden Per Aarsleff.

Og nu er han altså rykket op fra posten som næstformand til formand i Danfoss’ bestyrelse.

»Han er det solide, sikre bud. Vi kan alle sammen godt lide ham, og han har gjort det godt, der hvor han har været,« lyder det fra Jørgen Mads Clausen.

Den afgående formand vil ikke uddybe, hvor længe Jens Bjerg Sørensen skal sidde på formandsposten, før et familiemedlem igen indtager pladsen i spidsen for Danfoss.

»Vi er alle sammen på valg, så når tiden er inde, kan det være, det bliver et familiemedlem,« lyder det fra Jørgen Mads Clausen.

Jørgen Mads Clausen har været aktiv i Danfoss som topchef og formand i mere end 20 år. Foto: Joachim Ladefoged

Danfoss er ejet af efterkommere af Danfoss-stifter Mads Clausen og Bitten & Mads Clausens Fond, som blev stiftet i 1971 af Bitten Clausen. Fonden sidder på 85 pct. af stemmerne.

Det har ligget i kortene længe, at tredje generation i den stenrige familie bag Danfoss vel nok skulle ind i både fondsbestyrelsen og Danfoss’ bestyrelse, men at de unge mænd endnu ikke skal sidde på de allerøverste poster.

Mads Clausen, søn af Jørgen Mads Clausen, bliver nyt medlem af bestyrelsen i Danfoss A/S, samtidig med at han fortsætter som medlem af fondens bestyrelsen, hvor han har siddet siden 2015.

Mads-Peter Clausen, søn af Peter Mads Clausen, bliver nyt medlem af bestyrelsen i fonden og fortsætter samtidig som medlem af bestyrelsen for Danfoss A/S, hvor han har været medlem siden 2014.

I Bitten & Mads Clausens Fond er Jens Martin Skibsted, søn af Bente Skibsted, allerede medlem.

Det er endnu ikke offentliggjort, hvem der bliver bestyrelsesformand i ejer-fonden, hvor Jørgen Mads Clausens bror Peter Mads Clausen træder af efter 36 år som formand.

Alt tyder imidlertid på, at der også her kommer en erfaren ekstern profil ind på formandsposten, indtil ejer-familiens tredje generation er klar til at tage ansvaret.

Et godt bud kunne være den ekstremt loyale Danfoss-direktør Lars Tveen, som dedikeret har lagt hele sit arbejdsliv i Danfoss, og som har arbejdet tæt sammen med Jørgen Mads Clausen, både mens han var adm. direktør og formand i Danfoss.

Jørgen Mads Clausen og Peter Mads Clausen har meddelt, at de fortsat vil »supportere både Danfoss og fonden.«

De to brødre Peter Mads Clausen og Jørgen Mads Clausen (th.) lader nu tredje generaton i Danfoss-familien komme til. Men de får ikke formandsposter endnu. Foto: Danfoss

Hvad det mere konkret betyder, er uklart, men Jørgen Mads Clausen forklarer, at hele hans liv er Danfoss. Det kommer han ikke lige sådan til at slippe.

»Som formand har du fire møder med bestyrelsen om året, og så snakker du med din direktør med jævne mellemrum. Jeg vil fortsat snakke med bestyrelsen, og jeg vil også snakke med den adm. direktør,« siger Jørgen Mads Clausen.

Hvordan magten end bliver fordelt i Danfoss og Bitten & Mads Clausens Fond, er der nok at tage fat på. Klimadagsordenen giver industrikæmpen momentum, og regnskabet for 2021 var historisk med en omsætning, der voksede 29 pct. til 56 mia. kr. Driftsresultatet (ebit) landede på 5,2 mia. kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.