Erhverv

Globale slagsmål tvinger virksomheder til strategiskift

Virksomheder er nødt til at tilpasse sig et tiltagende opgør mellem Vesten, Rusland og Kina, lyder det fra eksperter og erhvervsledere. Vareforsyning, dataopbevaring og bankforretning skal tættere på nærmarkedet, lyder vurderingen.

Artiklens øverste billede
»Jeg oplever en øget fragmentering i verden og en geopolitisk udvikling, som ikke er specielt konstruktiv for verdenshandlen,« lyder det fra Robert Mærsk Uggla, nyvalgt bestyrelsesformand for A.P. Møller-Mærsk. Ifølge eksperter kommer virksomhederne til at flytte forsyningskæder tættere på nærmarkedet for at gardere sig mod politiske slagsmål. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Stigende politiske spændinger mellem Vesten, Rusland og Kina vil i de kommende år tvinge virksomheder til markante ændringer i forretningen.

For at gardere sig mod politiske slagsmål må erhvervsledere bl.a. indstille sig på at skrue ned for de store handelsstrømme på tværs af kloden og i stedet holde vareleverancer, data og bankforretninger langt tættere på nærmarkederne, lyder det fra eksperter og erhvervsledere.

»Fra at virksomhederne primært skulle fokusere på, hvad der økonomisk kunne betale sig, så skal man nu i langt højere grad indkalkulere den geopolitiske risiko. Det er selvfølgelig noget, der eksploderede med Ruslands invasion af Ukraine, for nu gælder det ikke kun i forhold til Kina, nu gælder det også i forhold til Rusland, at den geopolitiske risiko er enorm,« siger Thomas Ahrenkiel.

Han er tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste og i dag partner i konsulentfirmaet Macro Advisory Partners, der rådgiver virksomheder, investorer og offentlige institutioner om globale forhold.

I dag er der en erkendelse af, at der faktisk er rigtig meget på spil, og at vi er nødt til at passe på os selv.

Thomas Ahrenkiel, partner i Macro Advisory Partners

USA’s handelskrig med Kina i 2018 og 2019 fyrede op under modsætningsforholdet mellem øst og vest, og coronakrisens nedlukning af fabrikker og transportruter i 2020 satte yderligere spotlys på sårbarheden i de globale forsyningslinjer.

Senest har Ruslands invasion af Ukraine og de efterfølgende sanktioner sendt endnu et signal om, at vi lever i en verden med mere klart optegnede modsætningsforhold.

»Jeg oplever en øget fragmentering i verden og en geopolitisk udvikling, som ikke er specielt konstruktiv for verdenshandlen. Så vi skal naturligvis agere ud fra den situation,« sagde Robert Mærsk Uggla, nyvalgt bestyrelsesformand for A.P. Møller-Mærsk, i forbindelse med rederiets generalforsamling tirsdag.

Flere eksperter vurderer over for Finans, at de vestlige lande, herunder især EU-landene, gennem de seneste årtier har haft hvad der betegnes som en naiv forestilling om, at Kina og Rusland gennem samhandel kunne integreres i vestlig tankegang.

Den forestilling er i dag erstattet af langt større skepsis over for den autoritære stil i de to lande og større nervøsitet over, om vestlig knowhow bliver kopieret og misbrugt.

»I dag er der en erkendelse af, at der faktisk er rigtig meget på spil, og at vi er nødt til at passe på os selv og rebalancere forholdet til Kina ikke mindst,« siger Thomas Ahrenkiel.

En stribe danske virksomheder har trukket sig eller er i færd med at trække sig ud af Rusland i protest mod præsident Vladimir Putins angreb på Ukraine og af frygt for at komme i karambolage med sanktioner.

Flere eksperter vurderede for nylig over for Finans, at virksomheder i stigende grad bliver nødt til at vælge mellem Vesten og Rusland/Kina.

»Hvis ikke du selv foretager det fravalg, risikerer du, at det sker ved, at der er nogen, hvis hammer rammer dig, og du bliver ramt af en sanktion eller af en udelukkelse,« siger Lars Bangert Struwe, generalsekretær i den sikkerhedspolitiske tænketank Atlantsammenslutningen.

Thomas Ahrenkiel, tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste og i dag partner i konsulentfirmaet Macro Advisory Partners, mener virksomheder bør justere forsyningskæder og datahåndtering som følge af stigende globale spændinger. Foto: Ulrik Hasemann

Eksperternes budskab til virksomhederne er dog ikke nødvendigvis, at de er tvunget til at forlade bestemte lande. Det handler i højere grad om at gardere forretningen mod politisk turbulens, f.eks. ved at placere produktionen tæt på det sted, varerne sælges, håndtere data lokalt og hente finansiering i nærmarkedet.

»Virksomhederne skal gøre sig mere robuste i forhold til de markeder, de er på. Vi vil formentlig se forsyningskæder, som bliver mere regionale. Hvis man er i Kina, skal man overveje at etablere en forsyningskæde, som ikke er afhængig af amerikansk teknologi eller råvarer eller komponenter fra Taiwan. Man vil i højere grad være på det kinesiske marked for det kinesiske markeds skyld,« siger Thomas Ahrenkiel.

Verden er blevet noget mere usikker.

Søren E. Nielsen, adm. direktør, Mobile Industrial Robots

Den danske robotsucces Mobile Industrial Robots (MIR) har siden 2018 haft amerikanske ejere, men har også et væsentligt salg i Kina.

Ifølge adm. direktør Søren E. Nielsen er det ikke politiske signaler, men strengt forretningsmæssige hensyn, der styrer udviklingen i virksomheden. Han fortæller, at der primært som en konsekvens af coronakrisen er gennemført ændringer, der skal gøre MIR mindre sårbar.

»Verden er blevet noget mere usikker, og derfor har vi måttet ansætte rigtig mange flere i vores indkøbsafdeling og vores kvalitetsafdeling. Det gør vi for at skabe mere robusthed i, hvor vi kan købe vores varer, så vi ikke kun køber ting hos en bestemt leverandør, men de steder, hvor det er muligt, kvalificerer flere leverandører,« siger Søren E. Nielsen.

Stigende energipriser, forstyrrede transportkæder og det vi nu ser i Ukraine, gør det dig nervøs på din forretnings vegne?

»Det har en betydning. Vores varer bliver dyrere lige nu, og vores egne omkostninger til at fremstille og vores transportomkostninger bliver også dyrere. Det, der optager mig i øjeblikket, er at prøve at finde ud af, hvor mange af de her stigninger, der er permanente, og hvor mange af dem, der bare skyldes en periode, vi skal igennem,« siger Søren E. Nielsen.

Hos dansk-kinesiske Cre8tek, der med 250 ansatte i Kina, udvikler man elektronik og belysning for vestlige selskaber. Her kan adm. direktør Poul Dørup Olesen dog ikke se tegn på forstyrrelser fra det politiske landskab.

»Det er ikke det, vi oplever i det daglige arbejde. Vi har samarbejde med leverandører i Kina, vores egen virksomhed i Kina og kunder, som egentlig blot ønsker global fred og samhandel,« siger Poul Dørup Olesen.

Han mener den seneste udvikling er et brud med øst-vest-tankegangen gennem mange årtier om, at man handler med hinanden i stedet for at slås. Han vurderer dog også, at de mest skingre budskaber ofte er dem, der får mest omtale i medierne.

»Jeg tror ikke, det reelt kommer til at betyde så meget. Det kan i større eller mindre grad komme ind alligevel, for det er et spørgsmål om, at man politisk vedtager nogle remedier, som gør, at man bliver protektionistisk over for egne markeder. Men det er ikke det, der gavner vores egne markeder. Åben verdenshandel er godt for os alle sammen,« siger Poul Dørup Olesen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.