Den danske robotbranche forventer heftig vækst: Fra 11.000 til 19.000 ansatte i Danmark på fire år
Med 21 mia. kr. i samlet omsætning i 2021 kunne den samlede danske robotbranche prale af en vækst på 12 pct. Men det bliver vildere i de kommende år, lyder spådommen i en ny analyse.
Den danske succes med robotter fortsætter for fuld damp. Og det er ikke bare nogle enkelte succeser som Universal Robots og MIR, der kan fremvise høj vækst. Det gælder faktisk hele branchen på tværs af landet, viser en ny analyse fra Odense Robotics, en organisation for robotbranchen.
Samlet består den danske robotbranche af 418 virksomheder, som fra 2020 til 2021 hævede omsætningen med 12 pct. til 21,1 mia. kr., fremgår det af opgørelsen.
»At hele branchen samlet har en vækst på 12 pct. er en rigtig stærk udvikling. Men vi kan se, at virksomhederne kigger ind i stærke muligheder ude i verden, og at globale megatendenser øger efterspørgslen. Så de forventer en endnu stærkere vækst fremover,« siger Mikkel Christoffersen, direktør for Odense Robotics.
Ud fra de svar, Odense Robotics har fået fra en stribe robotvirksomheder, er fremtidens vækst estimeret frem til 2025. Her vil branchen samlet omsætte for 37,2 mia. kr., lyder vurderingen, altså næsten en fordobling i løbet af fire år. Samtidig ventes antallet af ansatte i branchen herhjemme stige fra 10.700 til 18.800.
Forklaringen på de optimistiske toner er, at næsten alle pile peger i den rigtige retning lige nu. Corona-krisen og den efterfølgende bølgegang i de globale forsyningskæder har sat turbo på en udvikling, der allerede var skudt i gang globalt: At få flere robotter og færre menneskehænder i produktionen, og at forsøge at trække produktionen hjem fra for eksempel Kina.
»Nu er krigen i Ukraine kommet også, og der bliver for alvor kigget på forsyningskæder og reshoring. Mange vil gerne tage produktion hjem til Danmark eller i hvert fald så tæt på, at man føler, at det er politisk sikkert,« siger Søren Peters, direktør for Gain&Co, der rådgiver virksomheder om brugen af robotter.
Corona-krisen sendte i perioder medarbejderne hjem, mens samlebåndene stod stille, så det var i sig selv med til at øge interessen globalt. Men de manglende muligheder for at rejse ud til kunder eller vise sine produkter på messer gav problemer. Robotter og automation er meget hands-on og ikke nemt at sælge via et video-opkald.
»Det var en udfordring at møde nye kunder ude i verden. Så på den baggrund er tallene for vækst særdeles flotte,« siger Mikkel Christoffersen.
Også hos landets største erhvervsorganisation, DI, er der begejstring over de realiserede og forventede væksttal for robotbranchen. At der forventes noget, der nærmer sig en fordobling af branchens omsætning på fire år, lyder ikke skævt, mener Rikke Hougaard Zeberg, direktør for DI Digital.
»Jeg tror på, at det er realistisk, for vi ved, at der er et kæmpe potentiale for digitalisering ude i virksomhederne, og Danmark har rigtig meget at byde på inden for robotter og automation. Nu ser vi også, hvordan det bliver relevant for mange andre brancher end industrien, for eksempel landbrug og sundhedssektoren,« siger hun.
Det store hår i suppen er dog den mangel på chips og andre komponenter, som har ramt alle teknologiske brancher. Her har den russiske invasion af Ukraine kun gjort alting sværere, fordi både Rusland og Ukraine producerer vigtige mineraler til chip-produktionen.
Manglen på komponenter er en kæp i hjulet for væksten. Den betyder helt konkret, at vi installerer færre robotter, end der er efterspørgsel efter.
»Det vil være en begrænsende faktor. Der vil være vækst, men der er også en komponentmangel, der spiller den anden vej. Der er leverance-udfordringer, og mange har svært ved at skaffe komponenter. Så jeg tror, at det vil regulere væksten,« siger Søren Peters.
Samme melding kommer fra Casper Hansen, direktør for Technicon, der sammensætter robotløsninger til virksomheder.
»Manglen på komponenter er en kæp i hjulet for væksten. Den betyder helt konkret, at vi installerer færre robotter, end der er efterspørgsel efter. Men jeg mener stadig, at det er realistisk med den forventede vækst. Fordi det bliver drevet frem af nogle stærke, globale megatrends,« siger han.