Uventet højt: Minkavlere laver største overskud i årevis
Eksplosive prisstigninger på skind skæppede godt i kassen hos Kopenhagen Fur, der stadig vil sælge minkskind de næste par år.
De danske minkavlere kom ud af 2021 med skindet på næsen og mere til.
Dansk Pelsdyravlerforening, der dækker over Kopenhagen Furs aktiviteter og er ejet af de danske minkavlere, havde således i fjor sit bedste år siden 2016/2017.
Det viser et nyt regnskab.
Auktionsomsætningen steg betragteligt, det samme gjorde afregningen til avlerne, og bundlinjen gik fra blodrød til grøn med et overskud efter skat på 38 mio. kr.
Kopenhagen Fur anerkender, at overskuddet er højere end ventet.
»Årets resultat resultat er højere end budget,« konstateres det i regnskabet.
Resultatet trækkes op af et ejendomssalg i koncernen, men i særdeleshed også af eksplosive prisstigninger på dansk minkskind, der stadig er på lager efter masseaflivningen under coronakrisen.
Det fortalte Kopenhagen Furs adm. direktør, Jesper Lauge Christensen, om i midten af 2021 efter minkskind var steget med op til 130 pct.
»Vi har aldrig før i branchens historie set så eksplosive prisstigninger. Det er logisk nok, at indkøberne nu bremser lidt op og bliver forsigtige. De vil være sikre på, at prisstigningerne kan sendes videre til de næste led i værdikæden: fabrikanter, detailforretninger og ultimativt slutforbrugerne,« forklarede han.
Afregningen til minkavlerne steg i fjor med 32 pct. til knap 2,5 mia. kr. for Kopenhagen Fur.
Selskabet skriver i det nye regnskab, at politikernes beslutning om at lukke minkerhvervet også på sigt vil lukke Kopenhagen Fur og Dansk Pelsdyravlerforening.
Kopenhagen Fur forventes at fortsætte salget af skind i 2022, mens der i 2023 alene vil blive solgt skind, som er opsorteret og pakket.
Herefter vil selskabet lave en kontrolleret og frivillig nedlukning, hvilket i sidste ende vil fordele Kopenhagen Furs tilbageværende aktiver og værdier til ejerne - minkavlerne.
I november 2020 blev det politisk besluttet at slå alle danske mink ned som følge af coronakrisen. Lidt over to måneder senere landede den politiske aftale om »fuldstændig erstatning« til minkbranchen.
Det vides endnu ikke nøjagtigt, hvad erstatningen løber op i til minkbranchen og følgeerhvervene. Ved aftalens indgåelse blev prisen vurderet at være op til 18,8 mia. kr. for nedlukningen af minkbranchen i Danmark.