Dansker investerer som Warren Buffett: Fordobler bundlinjen på et år
Per Juul har verdens femte rigeste, multimilliardæren Warren Buffett, som forbillede. Ved at følge hans taktik fordoblede Per Juul Value Invest sidste år overskuddet til 14,9 mio. kr. efter skat.
Du har nok hørt om Warren Buffett. Den 91-årige investor, virksomhedsmagnat og filantrop. Men vidste du, at vi har en dansk pendant?
Per Juul er nemlig inspireret af den amerikanske milliardær og følger samme investeringsstrategi, den såkaldte value-investering. Her investerer man i aktier, der er undervurderet af markedet ved at gennemskue selskabets potentiale og reelle værdi, fremfor hvordan markedet ”kunstigt” prissætter aktien.
»Det giver god mening for mig at have en tilgang til aktier, hvor man undersøger forretningen i stedet for at gætte på, hvordan kursen udvikler sig. Jeg opfatter mig som ejer af virksomheden fremfor bare at have et kort i et kortspil,« siger Per Juul, stifter og direktør i investeringsselskabet Per Juul Value Invest.
Den taktik har ført til, at Per Juuls investeringsselskab, Per Juul Value Invest, sidste år mere end fordoblede årsresultatet efter skat fra 7,3 mio. kr. til 14,9 mio. kr. Det skyldes ifølge direktøren gode investeringer, men også en fremgang i antallet af investorer og investeringsmidler.
Per Juul forvalter 70. mio. kr. for en række privatinvestorer, der hver minimum har lagt 750.000 kr i selskabet.
Investoren kommer fra en fortid i bladhuset Benjamin Media, hvor han var kreativ direktør og derefter adm. direktør i Norge. Inden finanskrisen i 2007 valgte han dog at følge sin interesse for aktiehandel. Per Juul har altså ingen uddannelse inden for økonomi, men er selvlært efter at have læst bøger og blade og ved at gøre egne erfaringer på aktiemarkedet.
Aktiehandleren fortæller, at han ofte køber billige, upopulære aktier og så krydser fingre for at hans forventning om, at aktiekursen vil stige, bliver mødt. Sidste år købte investeringsselskabet f.eks. aktier i råvare- og olieindustrien, da han vurderede, at olieprisen ville gå op p.g.a markedsforhold i verden. Han pointerer, at han ikke kunne forudse, at olieprisen ville stige pga. krigen i Ukraine.
Derudover var hans topperformere sidste år aktier i selskaberne Applied Materials, der bl.a. leverer service og komponenter til produktion af mikrochips, forsikringsselskabet Protector og Googles moderselskab Alphabet.
»Buffett og jeg ser på aktieværdien i forhold til prisen. Vi kan godt købe en dyr aktie, hvis den er endnu mere værd. Det er dog ret sjældent, fordi der tit er meget hype i de dyre ting. Hvis aktien er alt for dyr, så vil jeg ikke ofte ikke købe den,« fortæller han om sin strategi.
Under coronakrisen opkøbte Per Juul en række aktier, som han syntes faldt for meget, men efterfølgende et steget i værdi. Det gælder b.l.a. Netcompany, som han købte »helt på bunden« og fik et »kæmpe afkast« af i 2021.
Per Juul har en forsigtig målsætning om at få flere investorer ind resten af året og at slå markedet. Han går efter at skabe et årligt afkast på gennemsnitligt 10 pct.