Erhverv

Politikere vil ramme Rusland hårdt med sanktioner: Blød dansk kontrol med virksomheder møder nu hård kritik

Erhvervsstyrelsen har til opgave at håndtere implementeringen af sanktioner, men fokuserer mindst lige så meget på vejledning som på kontrol. Flere eksperter advarer om, at det kan gøre sanktionerne mindre effektive.

Artiklens øverste billede
Signe Flege er chef for den afdeling i Erhvervsstyrelsen, der vejleder dansk erhvervsliv om indførte sanktioner. Det er også den, der skal kontrollere danske virksomheder for potentielle sanktionsbrud, men det er ikke hovedfokus, fortæller hun. Foto: Gregers Tycho

De danske myndigheder fokuserer langt mindre på håndhævelse og kontrol end i andre lande, når det gælder virksomheders overholdelse af politisk besluttede handelssanktioner.

I stedet er en stor del af ansvaret for at overholde f.eks. russiske sanktioner overladt til virksomhederne selv, og det øger risikoen for sanktionsbrud, advarer flere eksperter fra både ind- og udland.

Det er Erhvervsstyrelsens kontor for eksport- og sanktionskontrol bestående af 8-10 medarbejdere, som er ansvarligt for at føre kontrol med virksomhederne herhjemme.

»Med de mange sanktioner, der bliver indført nu, er det umuligt for et kontor på den størrelse at være særligt proaktiv i kontrollen af mulige sanktionsbrud. De (medarbejderne, red.) kan ikke gøre noget ved det, for de har ikke musklerne til det,« siger Tom Kirchmaier, professor og forsker i økonomisk kriminalitet ved Copenhagen Business School og London School of Economics.

Sidste år lavede kontoret 10 kontrolbesøg, som alle var varslet i forvejen. De seneste syv år har styrelsen meldt danske virksomheder til politiet for sanktionsbrud fire gange, og oftest begynder undersøgelser af mulige sanktionsbrud som en reaktion på f.eks. oplysninger i presse og ikke som udløber af en proaktiv kontrol, lyder det fra Erhvervsstyrelsen.

Også Tom Keatinge, leder af Center for Finansiel Kriminalitet og Sikkerhedsstudier i tænketanken The Royal United Services Institute (RUSI) i London, er kritisk over for de danske myndigheders håndhævelse af kontrollen. Han betegner den som »meget tillidsfuld«.

»Det er ikke en strategi. Det er at håbe på det bedste,« siger han.

Tom Keatinge peger på, at landene i EU i høj grad overlader håndhævelse af reglerne til den private sektor, herunder virksomheder og banker.

Derfor mener han, at det er fair at bede regeringerne ikke kun i Danmark, men på tværs af Europa om at »demonstrere, at de har de nødvendige ressourcer, procedurer og strafmuligheder på plads til at sikre, at sanktionerne reelt er effektive og ikke bare ser godt ud på papiret.«

USA har længe har haft en slagkraftig myndighed, der slår hårdt ned på brud på amerikanske sanktioner. Også Storbritannien har en selvstændig enhed, der implementerer og håndhæver sanktioner. Den britiske myndighed har inden for de seneste uger bebudet, at man vil øge medarbejderantallet fra 40 til 70 personer.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

I Erhvervsstyrelsen er fokus mindst lige så meget på at vejlede danske virksomheder om, hvordan de håndterer sanktionsreglerne, som på at kontrollere, hvorvidt danske virksomheder bryder sanktionerne, understreger kontorchef Signe Flege, der har ansvar for sanktions- og eksportkontrol.

»I sidste ende er det virksomhedernes ansvar at overholde sanktionerne,« slår hun fast.

Signe Flege understreger, at selvom styrelsen ikke har »noget ønske om at politianmelde et vist antal virksomheder hvert år«, har den »naturligvis en kontrolopgave«, og at der også nu er afsat ressourcer til at undersøge sager om mulige sanktionsbrud.

»Det håndterer vi. Vi ser på de sager, som vi skal, og svarer de telefoner, der ringer, men det er klart, at der lige nu bliver trukket et ekstra læs,« siger hun.

Lars Krull, bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, betegner Erhvervsstyrelsens fokus som »typisk dansk«. Han mener, at det er afgørende, at de danske myndigheder fremover er i stand til at garantere en effektiv kontrol på området.

»Vi tror på det bedste i folk. Vi stoler på, at folk betaler den rette skat. Vi stoler på, at erhvervslivet overholder sanktionerne, men vi er alle sammen på en læringskurve, for vi står i en situation, hvor vi ikke har prøvet noget lignende tidligere. Det er problematisk, hvis ikke myndighederne er proaktive og bruger kræfter på at opretholde et pres på virksomhederne,« siger han

Det er problematisk, hvis ikke myndighederne er proaktive og bruger kræfter på at opretholde et pres på virksomhederne.

Lars Krull, seniorrådgiver, Aalborg Universitet

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup.

Erhvervsministeriet oplyser i et skriftligt svar, at »indsatsen i forbindelse med overholdelse af sanktioner er blevet styrket, og det sikrer, at der er øget kontrol med virksomheder, som handler med kritiske produkter eller lande omfattet af sanktioner.«

Det har ikke inden for redaktionens deadline været muligt at få uddybet, hvordan og hvilken indsats der er blevet styrket.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.