Danfoss om exit af Rusland: Vi ser ikke andre muligheder
Den danske industrikoncern Danfoss forbereder en total exit fra Rusland og Belarus, hvor der samlet er 1.300 ansatte.
Danfoss følger efter andre vestlige virksomheder, som ønsker at komme helt ud af Rusland som konsekvens af landets invasion i Ukraine.
Fredag eftermiddag skriver Danfoss-ledelsen, at den derfor nu har indledt proces, som for koncernen betyder exit i både Rusland og Belarus (Hviderusland).
Vestlige virksomheder på stribe har siden invasionen i Ukraine 24. februar midlertidigt lukket og suspenderet aktiviteter, fabrikker og butikker i Rusland. Det samme gælder i Belarus, som støtter russerne i krigen.
Den seneste tid har flere virksomheder så medddelt, at de nu definitivt trækker sig fra Rusland. Eksempelvis har Carlsberg først på ugen offentliggjort, at koncernen ønsker at afhænde dens lokale bryggerier i det store østland. Detailkæden Jysk lukker permanent dens 13 butikker samt opsiger 200 russiske ansatte.
Danfoss valgte også sidst i februar at sætte forretningerne i Rusland på pause. Siden har koncernen evalueret situationen. Det har nu ført til en ny melding.
»På baggrund af effekten af sanktionerne, forstyrrelser i forsyningskæden og andre logistiske udfordringer har vi besluttet at lave en kontrolleret exit fra Rusland og Belarus,« skriver Danfoss-ledelsen i en pressemeddelelse fredag eftermiddag.
Her står desuden, at Danfoss har indledt »en proces, hvor vi overvejer forskellige muligheder. Vi prioriterer fortsat vores russiske og belarussiske teams samt deres familiers sikkerhed og velbefindende.«
Danfoss har været i Rusland siden 1993. Samlet er der 1.300 ansatte i de to lande.
Danfoss ønsker ifølge kommunikationsdirektør Kasper Elbjørn ikke på nuværende tidspunkt at præcisere, hvordan koncernen vil håndtere en exit i de to lande. Han understreger dog samtidig:
»Vi beklager beslutningen, men i den nuværende situation ser vi ikke andre muligheder end at indlede denne proces.«
Med i overvejelserne om at trække sig fra Rusland eller ej indgår hos flere vestlige selskaber, at det kan udløse en nationalisering af aktiviteterne fra Kreml-styrets side.
Om det sagde Danfoss’ afgående bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen for et par uger siden i et interview med Finans:
»Situationen er, at vi har et selskab derovre med 1.300 medarbejdere. Jeg har svært ved at se fornuften i at nationalisere et importfirma, når de ikke har lov til at købe produkter i vesten.«
Han understregede samtidig, at for Danfoss betyder sikkerheden for medarbejderne - også de russiske - alt.
»I alle krige er der kun tabere. Der er ingen vindere her. Selvom de tror, de vinder, så gør de det ikke,« sagde Danfoss-formanden.