Overproduktion og høje foderpriser presser ægproducenter
Krisen i økologisk ægbranche er meget, meget stor, lyder det fra formand for Æg- og Fjerkræudvalget.

Hvert tredje æg, der sælges i Danmark, er økologisk. Men det kan snart få en ende, lyder det fra branchen selv.
Producenter af økologiske æg er ramt af en krise, der truer hele erhvervets overlevelse.
Sådan lyder det i LandbrugsAvisen fra Lars Bredahl, formand for Æg- og Fjerkræudvalget i Økologisk Landsforening.
- Hovedproblemet er, at økonomien i den økologiske ægproduktion er rent ud sagt forfærdelig i øjeblikket. Krisen er meget, meget stor, siger han til mediet.
I sidste uge kastede en større økologisk ægproducent håndklædet i ringen og erklærede sig konkurs.
Men formanden frygter, at det kun er toppen af isbjerget, vi har set indtil videre.
Ifølge Lars Bredahl begyndte problemerne for fem-seks år siden, da produktionen af buræg blev udfaset.
Det fik flere producenter til at omlægge til økologi. Med det resultat at der nu er en overproduktion af økologiske æg.
Overproduktionen har resulteret i, at afregningen for æggene er faldet 10-15 procent.
Samtidig har krisen i Ukraine medført en markant stigning i de priser, som landmændene betaler for foder til dyrene.
- Summen af de to ting - at vi ikke får den rigtige pris for æggene og samtidig skal betale en meget højere pris for foderet - gør selvfølgelig, at man bliver presset. Og regningen er hele vejen sendt videre til producenterne, siger Lars Bredahl.
I Seges - der er en forsknings- og udviklingsorganisation inden for landbrugs- og fødevareområdet - ser cheføkonom Klaus Kaiser store udfordringer for branchen.
- Fjerkræproducenterne er meget pressede på grund af de stigende omkostninger. Især ægproducenterne, da priserne på æg stort set ikke har flyttet sig, mens foderpriser og el er steget kraftigt, siger han til LandbrugsAvisen.
Han tilføjer, at økologerne yderligere er udfordret, fordi de har skullet holde dyrene indenfor på grund af fugleinfluenza.
/ritzau/
/ritzau/