Erhverv

At rejse er at lære – hvad vi kan lære, når vi drager ud af Danmark?

I en tid, hvor rejserestriktionerne bliver færre og det bliver nemmere at bevæge sig uden for Danmarks grænser, har de seneste måneder lært mig både, hvor meget Danmark kan tilbyde, men også hvor meget man kan lære, når vi drager til andre egne af verden.

Artiklens øverste billede
Andreas Foss Elsgaard, studerende ved Globe-programmet på CBS. Foto: Privat

Det er ikke sjældent, vi bliver mindet om, hvor gode forudsætninger vi står med herhjemme som studerende og nyuddannede i forhold til mange andre steder i verden. Personligt har jeg, som så mange andre universitetsstuderende, fundet relativt lille incitament til at kigge andre steder hen, når det kommer til uddannelsesplads og job.

Dette er i sig selv et godt tegn på et velfungerende og anerkendt studie- og arbejdsmiljø i Danmark, men det betyder også, at mange danske studerende ikke griber muligheden for noget, vi danskere er fantastiske til: Nemlig at interagere med den mangfoldige omverden og tage en masse viden og perspektiv med hjem.

SERIE: Virksomhedernes konkurrence om talent og kompetencer er større end nogensinde. FINANS følger over 18 måneder de elitestuderende fra Globe-programmet på CBS på deres personlige rejser fra Hong Kong over København til USA – fra talent til en del af dansk erhvervslivs fremtid.

De seneste to år har jeg haft fornøjelsen af at deltage i CBS’ Globe-program og dermed fået muligheden for at studere i udlandet af to omgange sammen med 53 andre danskere, amerikanere og hongkongere.

Nu hvor programmet er ved at lakke mod enden, har jeg aldrig været mere overbevist om, at den største læringsoplevelse for mig og mine danske medstuderende sjældent fandt sted i forelæsningssale eller læsehaller, men i de perspektiver, synspunkter og værdier, som vi er blevet kastet ud foran i fremmede egne.

Det kan måske lyde som en gængs kliche, men der har ikke været en eneste fra den danske del af studieprogrammet, som ikke har ytret en vis overraskelse over den effekt, som opholdet har haft på deres ambitioner, planer og overvejelser på deres fremtid. Denne effekt ville de fleste have været foruden, hvis ikke programmet var til.

De fleste danske studerende på programmet har også selv været i stand til at tilbyde de samme danske bidrag til de amerikanske og hongkongske studerende, hvad enten det har været i form af Danmarks unikke foreningsliv og arbejdskultur eller cykelture og højtbelagt smørrebrød i København.

Denne værdimæssige og kulturelle udveksling ville aldrig kunne genskabes i et universitetsfag.

Decoding Global Talent, Onsite and Virtual

Danskere er for det meste fremragende engelsktalere og gode til deres respektive virke. Vi kan i mange tilfælde komme ualmindeligt meget længere ved at lære, arbejde og interagere med udlandet og samtidig lære dem noget om os. Det er mit håb, at både studerende og arbejdende vil prøve at søge udenlands i de kommende år.

Der er ingen tvivl om, at Danmark har brug for de absolut bedste kompetencer, vi kan få fat i, nu hvor pandemiens svøbe trækker sig tilbage (forhåbentlig en gang for alle), og disse kompetencer findes i kombinationen af dansk og international viden.

Hvis man skulle få muligheden for et udlandsophold, er det min store opfordring at prøve at drage ud i det store udland og arbejde eller studere i en tid.

Det er bestemt at hoppe i den dybe ende af bassinet, men vi er dygtige svømmere i vores lille land. Det giver mere udvikling både personligt og professionelt, end vi ville kunne finde i den vante baghave derhjemme.

Det er trods alt vigtigt at huske, at rejse ikke kun er at leve, men også at lære.

Andreas Foss Elsgaard

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.