Erhverv

Circle K og OK forventer høje benzin- og dieselpriser resten af året

Prisen for brændstof ændrer sig i øjeblikket dagligt i et tempo, der ikke er set i flere år. Priserne er fortsat tårnhøje.

Artiklens øverste billede
Prisen på benzin og diesel er høj - her hos Cirkel K på Godthåbsvej i København. Arkivfoto

En pumpepris på mere end 15 kr. pr. liter er ikke et usædvanligt syn, når bilen skal tankes med benzin hos en landets mange tankstationer.

Siden Ruslands invasion af Ukraine i slutningen af februar har brændstofpriserne bevæget sig op og ned i et tempo, som ikke er set i flere år. Usikkerhed i markedet har sat sine spor i de danske brændstofpriser, hvor både prisen for benzin og diesel har nået rekordhøjder.

Og de tårnhøjde priser vil formentligt fortsætte året ud, vurderer bl.a. kæderne Circle K og OK.

»Markedet er voldsomt volatilt i øjeblikket. Hvis vi kigger bare lidt længere tilbage, så var prishop på mellem 30-40 øre helt unormalt og meget sjældent. Siden krigens begyndelse har vi set prishop på 1-1,20 kr. på daglig basis, og det symboliserer det aktuelle marked, hvor tingene ændrer sig hele tiden,« siger Jesper Dan Holst Rasmussen, seniormanager for prisfastsættelse hos Circle K.

Torsdag er Circle K’s vejledende pumpepris for en liter benzin 15,39 kr. Det er en stigning på 20 øre i forhold til onsdagens pris, hvor benzinprisen ligeledes tog et stort hop opad. Onsdag steg prisen med 40 øre til 15,19 kr. per liter.

Også dieselprisen bevæger sig med udsving, der ikke er set i flere år.

For bare få måneder siden var det muligt at fylde bilen med benzin til en literpris på 12,79 kr., mens en liter diesel kostede omkring 11 kr. pr. liter. Nu har benzinprisen ikke været under 14,19 kr. siden marts, mens diselprisen ikke har været under 12,49 kr. pr. liter i samme periode.

»Det er meget atypisk, at brændstofpriserne svinger så meget på dagligbasis, som de gør i øjeblikket. Vi har ikke set så store udsving i flere år, og selvom prisen er faldet lidt den seneste tid, så er den fortsat meget høj. Forventningen er, at dieselprisen efter sommer vil falde en smule, men benzinprisen ser umiddelbart ikke ud til at falde,« siger Rasmus Boserup, presseansvarlig hos OK.

Ifølge både OK og Circle K skyldes de høje priser og mange udsving, at markedet lynhurtigt reagerer på krigen og de mange meldinger fra Rusland. Da det russiske selskab Gazprom onsdag eksempelvis bekræftede, at det stopper med at levere gas til Polen og Bulgarien skaber det frygt for, at andre lande inden længe vil blive ramt, og det skaber reaktioner på oliemarkedet.

Hos Circle K, der har mere end 225 tankstationer i Danmark, forventer man ikke, at markedet normaliserer sig lige foreløbigt. Derfor vurderer Jesper Dan Holst Rasmussen også, at de markante prisudsving på både diesel og benzin vil fortsætte året ud. Samme melding kommer fra OK.

»Vi skal nok helt hen i 2023, hvor markedet for brændstof normaliserer sig. Resten af året er forventningen, at priserne for både benzin og diesel fortsat vil være højt. Formentligt omkring 14-16 kr. pr. liter brændstof,« siger Jesper D. Rasmussen.

Som en reaktion på de stigende priser har Skatterådet helt ekstraordinært hævet kørselsfradraget for 2022.

Det er blot tredje gang på 30 år, at der midt i året er blevet pillet ved fradraget, som bliver benyttet af omkring 1,2 mio. pendlere.

Ændringen betyder, at pendlere kan se frem til at kunne foretage fradrag for befordring på op til 2,16 kr. pr. km i forhold til, at de efter de nuværende satser kan foretage fradrag for befordring op til 1,98 kr. pr. km. Det svarer til en stigning på 18 øre pr. km.

Stigningen er opgjort på baggrund af Skatterådets forventning om en gennemsnitlig benzinpris på 15,77 kr. pr. liter i år.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.