Erhverv

Chokregning: Ny opgørelse sætter tal på erhvervslivets elregning i 2021

Nye tal viser, at erhvervslivets elregning voksede 130 pct. sidste år. Især 2. halvår var en dyr forhøjelse drevet frem af en historisk stor elregning på 9,1 mia. kr.

Artiklens øverste billede
Jernstøberiet Mat Dania i Aars er blandt Danmarks største elforbrugere. I september forventede ledelsen en ekstra 2021-regning på 20 mio. kr. Siden steg elprisen yderligere, og de høje elpriser er fortsat ind i 2022.

Nye afregninger indsamlet af Energistyrelsen viser, at erhvervslivets elregning eksploderede i 2021.

Mens landets virksomheder i 2020 betalte tæt ved 6,0 mia. kr. for den leverede el, betalte 504.058 virksomheder alene i 2. halvår 2021 knap 9,1 mia. kr., og samlet endte virksomhederne sidste år med at betale 13,7 mia. kr. for den leverede el, viser Energistyrelsens tal.

Tallene dækker over faktiske afregningspriser, idet opgørelsen bygger på indrapporteringer fra elhandelsselskaberne i Danmark.

DI satte allerede i januar tal på sidste års samlede stigning i elregningen til den producerende industri, som ifølge Danmarks største erhvervsorganisation løb op i 3,6 mia. kr.

Selvom den producerende industri er storforbrugere af el, står SMV-virksomhederne for 67 pct. af erhvervslivets elforbrug, og derfor rammer de rødglødende elpriser SMV-virksomhederne hårdt.

»Jeg er bange for, at energikrisen kan give dødsstødet til flere af de små og mellemstore virksomheder. Mange er ikke godt nok økonomisk polstrede, efter de kun med nød og næppe er kommet gennem coronakrisen,« siger Lasse Lundqvist, konsulent i SMVdanmark.

Det sker i en kommentar til en ny SMVdanmark-analyse, hvor 47 pct. af de adspurgte virksomheder svarer, at de stigende energipriser her og nu udgør den største udfordring for driften, hvor det tidligere har været mangel på ledige hænder, der har været den altoverskyggende udfordring for SMV-erhvervet.

Analysen er udarbejdet under Ukraine-krigen, men før de seneste dages eksplosive udvikling i gasprisen udløst af, at russisk Gazprom har meddelt, at der nu lukkes for gassen til Polen og Bulgarien, fordi de to lande afviser at afregne for leveret gas i rubler.

Jeg er bange for, at energikrisen kan give dødsstødet til flere af de små og mellemstore virksomheder.

Lasse Lundqvist, konsulent i SMVdanmark.

Det har fået frygten for nye gaslukninger til puste til den i forvejen høje gaspris, fordi EU-landene i samlet flok afviser Ruslands krav om at betale for gas med rubler.

I nyhedsbrevet DI Business peger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi, på, at den stigende gaspris er mere end blot et forbigående problem.

»Det er tydeligt for enhver, at priserne er steget meget voldsomt over de seneste år. Det gør særligt ondt på de virksomheder, der bruger meget gas i deres daglige produktion,« siger Troels Ranis.

Meldinger tager afsæt i, at mens en kubikmeter gas i dag handles til 9,85 kr., lå prisen i 2019 ifølge DI i gennemsnit på 1,09 kr. Sidste år steg gennemsnitsprisen til 3,84 kr. for år til dato at være eksploderet til 8,27 kr.

Når gasprisen overhovedet er interessant i elpris-sammenhæng, skyldes det, at en stor del af EU-landenes elproduktion stammer fra gas, og eftersom de daglige elpriser føres an af den dyreste energikilde, rammer den galopperende gaspris også elkunderne.

Det ses også i dag, hvor elprisen på det danske marked udløst af handler på elbørsen Nord Pool svinger mellem 1,46 kr. og 2,12 kr. for en kilowatt-time (kWh). På samme tid sidste år svingede kWh-prisen mellem 0,36 kr. og 0,64 kr.

Et kig på Energistyrelsens seneste opgørelse over erhvervslivets elregning viser da også, at de stigende elpriser har ramt virksomhederne hårdt især i 2. halvår af 2021.

Mens kWh-prisen i 1. halvår lå på 0,39 kr., betalte de 504.058 virksomheder i 2. halvår i gennemsnit 0,76 kr.

Der er dog store udsving de afregnede elpriser. Mens virksomheder med det suverænt mindste og største elforbrug i 2. halvår havde indgået elkontrakter, som betød en betaling på omkring 0,84 kr. pr. kWh, slap virksomheder med et mellemstort årsforbrug på 500.000-2.000.000 kWh med at betale 0,69 kr.

Ved første øjekast ligner forskellen en bagatel, men de 0,15 kroners forskel dækkede alene i 2. halvår over en merbetaling på 1,8 mia. kr.

Selv om elprisen allerede begyndte at kravle i vejret sommeren sidste år, har det ikke fået virksomhederne til at søge mod fastprisaftaler.

Ifølge Energistyrelsens notat købte omkring 65 pct. af virksomhederne el i 2. halvår på kontrakter, hvor prisen svinger i takt med markedsudviklingen. SMV-erhvervet er de største tilhængere af fastpriskontrakter, idet omkring en tredjedel af de 503.930 virksomheder med et årligt elforbrug under 20.000.000 kWh afregner den købte el til fast pris.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.