Erhverv

Ørsted-topchef jubler efter flyvende start på 2022: »Jeg er meget tilfreds«

Ørsteds indtjening er år til år vokset markant i 1. kvartal, viser dugfriske regnskabstal. Alligevel fastholder topchef Mads Nipper forventningerne til 2022.

Artiklens øverste billede
Selv om Ørsted er kommet flyvende ud af 2022-startblokken, fastholder topchef Mads Nipper forventningerne til året om et driftsresultat før frasalg på 19-21 mia. kr. Arkivfoto: Gregers Tycho

Ørsted med topchef Mads Nipper i front har grund til at juble over starten på 2022.

Godt hjulpet på vej af de skyhøje energipriser har den danske energikæmpe landet et overskud på den løbende drift renset for indtægter fra frasalg på 7,8 mia. kr., hvilket er en stigning år til år på mere end 60 pct.

»Jeg er meget tilfreds med vores start på året. Det er lykkes os at skabe stærke driftsmæssige og finansielle resultater,« lyder det i en kommentar fra topchef Mads Nipper til kvartalsresultatet.

Fremgangen i driften sætter tydelige spor på bundlinjen, som vokser 257 pct. til et overskud efter skat på 5,7 mia. kr.

Den markante fremgang i 1. kvartal får dog ikke Ørsted-ledelsen til at skrue op for forventningerne til året.

Jeg er meget tilfreds med vores start på året. Det er lykkes os at skabe stærke driftsmæssige og finansielle resultater.

Mads Nipper, adm. direktør i Ørsted

I stedet fastholdes forventningerne om en driftsindtjening i niveauet 19-21 mia. kr., ligesom der heller ikke pilles ved investeringerne, som fortsat ventes at lande i niveauet 38-42 mia. kr.

Ørsted har haft et uhyre travlt kvartal præget af fortsatte udbygninger af selskabets havmølleforretning, nye frasalg og en opsigtsvækkende aftale med Mærsk om produktion af grønne brændstoffer, men energikæmpen er også ramt af de forsyningsmæssige udfordringer, som resten af erhvervslivet tumler med.

Det har bl.a. ramt opførelsen af en kæmpe solcellepark i USA, hvor mangel på solcellepaneler har forsinket projektet.

Sideløbende har topchef Mads Nipper og resten af Ørsted-ledelsen kæmpet med en omstridt gaskontrakt med rusisske Gazprom, der løber til 2030. Selv om Ørsted helst så aftalen annulleret, er meldingen, at det ikke juridisk er muligt at slippe ud af kontrakten.

Senest har Gazprom, der har den russiske stat som dominerende ejer, skruet bissen på over for samarbejdspartnere som Ørsted ved at kræve betaling for leveret gas i rubler i stedet for euro eller dollars, som oprindeligt er aftalt i kontrakterne.

»Ørsted afviser kravet fra Gazprom Export om at betale i rubler for den leverede gas,« siger Mads Nipper i forbindelse med Gazproms krav til EU’s gaskøbere.

For Ørsted betyder meldingen, at selskabet inden udgangen af maj risikerer at havne i en direkte konflikt med den russiske energigigant.

Imens understreger Ørsted-ledelsen, at man kæmper med næb og klør for at vride sig fri af alle russiske forbindelser og aftaler.

»Vi gør alt, hvad vi kan, for at stoppe vores samarbejde med russiske virksomheder, herunder at stoppe med at købe biomasse og kul til vores kraftværker,« understreger topchefen i kvartalsregnskabet.

Mens de mere end 111.000 Ørsted-ejere, anført af den danske stat der sidder på 50,1 pct. af aktierne, kan glæde sig over en nylig udbyttebetaling på knap 5,3 mia. kr., kan de se tilbage på et 2022, hvor aktiekursen er dykket 4,2 pct. siden årsskiftet

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.