Serier

Russisk ejer købes ud af detailkæden Humac

Detailvirksomheden med 22 danske butikker klipper alle bånd til den russiske ejer. Siden den russiske invasion i Ukraine har netop det ejerskab mødt kritik her i landet.

Krigen i Ukraine
Michael Bech, der er adm. direktør for Humac, glæder sig over at få en ny, dansk ejer. PR-foto.

Endnu en dansk detailvirksomhed skifter ejer som konsekvens af den russiske invasion i Ukraine. Humac-kæden med 22 butikker og 250 ansatte overtages i dag, fredag, af en dansk køber.

Dermed træder Humac A/S ejeren Inventive Retail Group, Moskva, ud. Køberen er Jacob Andersen Holding, der driver en række andre, danske virksomheder.

Efter Ukraine-krigen brød ud i februar har der været stort fokus på danske virksomheder med russiske aktiviteter. Det gælder også selskaber her i landet med russiske ejere.

Således blev detailselskabet Sportmaster, hvis ejere har direkte forbindelser til Rusland, sat på salgslisten for én måned siden. Uden at der dog endnu er offenliggjort en ny ejer.

Humac, der er kendt som forhandler af Apple-produkter i Danmark, meddeler fredag, at "alle bånd nu klippes" til den tidligere, russiske ejer.

»Humac, har de seneste 13 år været ejet af en russisk investor, men efter 24. februar 2022 stod det hurtigt klart, for både den russiske ejer og den danske ledelse i Humac, at dette ejerskab ikke kunne fortsætte. Vi har derfor arbejdet intensivt på at sikre et nyt ejerskab af Humac de seneste uger. Jeg er derfor glad for, at vi nu har sikret den forsatte drift under dansk ejerskab,« udtaler adm. direktør Michael Bech, Humac.

Han fremhæver, at kæden nu er ude af alle relationer til Rusland. Michael Bech udtaler:

»De seneste godt to måneder har været en hård periode for alle medarbejderne og særligt at skulle modtage daglig kritik af vores daværende ejerskab. En kritik vi har haft fuld forståelse for.«

Jacob Andersen Holding ejer i forvejen en række danske virksomheder - Nordic Houseware Group A/S, Han Kjøbenhavn A/S, Copenhagen Design ApS og Vendsyssel FF ApS.

I forbindelse med overtagelsen får Humac tilført 42 mio. kr. i ny aktiekapital. Pengene skal ifølge en pressemeddelelse bl.a. »være med til at understøtte den fremadrettet vækst«.

»Jeg ser et stort potentiale i Humac og forventer, at vi kan øge vores markedsandel,« udtaler Jacob Andersen.

Det understreges i meddelelsen, at ledelsen i Humac forsætter uændret med adm. direktør Michael Bech og finansdirektør Hawjeen Ali i spidsen.

Læs også
Top job