Danish Crown har udsolgt: Prisen på oksekød rammer højeste niveau nogensinde
Slagteriernes afregningspriser for oksekød er højere end nogensinde før. Efterspørgslen er braget i vejret på både hjemmemarkedet og de europæiske eksportmarkeder. Samtidig viger produktionen, hvilket forstærker prisstigningerne.
Markedet for oksekød er rødglødende, og priserne stiger i denne uge til det i særklasse højeste niveau nogensinde.
Markedslederen Danish Crown har netop hævet afregningsprisen til landmændene med yderligere 75 øre pr. kilo. Dermed er priserne i runde tal steget 50 pct. på et år, og den gennemsnitlige afregning til landmændene er nu omkring 30 kr. pr. kilo.
»Markedet i hele Europa er præget af vigende produktion og en særdeles stærk efterspørgsel. Vi venter, at afregningspriserne til landmændene vil fortsætte med at stige hen over sommeren,« fortæller Finn Klostermann, adm. direktør for Danish Crown Beef.
På både hjemmemarkedet og eksportmarkederne ude i Europa oplever Danish Crown, at efterspørgslen nu trækker på alle cylindre.
»Coronarestriktionerne er ophævet. Hoteller og restauranter er genåbnet og godt fyldte, fordi forbrugerne efter den lange periode med nedlukninger har appetit på at komme ud. Samtidig afholdes alle de udskudte familiefester, og på toppen af det er vi på vej ind i grillsæsonen og en sommer, hvor hele turistindustrien for første gang siden 2019 kommer op i normale omdrejninger,« påpeger Finn Klostermann.
Priserne på oksekød i Europa har tidligere i lange perioder været under pres som følge af en stor import fra blandt andet Argentina, Uruguay og Australien. Den import faldt markant under coronakrisen, da restauranter og resten af foodservicesektoren var lukket i det meste af Europa. Producenterne i Sydamerika fandt nye kunder i Asien og er siden fortsat med at sende varerne den vej.
»Den faldende import reducerer udbuddet i Europa. Samtidig er der løbende en vigende tendens i antallet af kreaturslagtninger internt i Europa, hvilket yderligere reducerer udbuddet af oksekød. Tendensen forstærkes lige nu af, at mælkepriserne er så høje, at det får landmændene til at beholde køerne lidt længere, inden de sendes til slagtning,« vurderer Finn Klostermann.
Det kan virke paradoksalt, at produktionen af oksekød er vigende, når priserne er rekordhøje. Forklaringen er, at landmændenes omkostninger til blandt andet foder, energi og kunstgødning også er steget eksplosivt og i vidt omfang har udhulet gevinsten. Desuden tager det lang tid at skrue op for produktionen, og landmændene kan i bakspejlet se tilbage på en lang periode med elendig produktionsøkonomi. Derfor tøver flertallet med at flytte foden til speederen.
Finn Klostermann venter, at betalingen for landmændenes leverancer af kreaturer vil stige hen over sommeren og efter 1. september »flade ud på et niveau, der minder om det aktuelle.«
»En stor ubekendt er forbrugernes reaktion på den voldsomme inflation. De stigende priser kan gå ud over salget af de dyreste udskæringer. Det kan også sænke det totale forbrug, fordi forbrugerne blive mere opmærksomme på at undgå madspild,« vurderer Finn Klostermann.
Danish Crowns oksekødsdivision, som årligt slagter omkring 260.000 kreaturer, kan lige nu melde alt udsolgt.
»Dog oplever vi, at de høje priser har fået en del kunder til at afgive ordrer med kortere tidshorisont. Man afventer, om priserne eventuelt giver en smule efter, inden varerne skal bruges,« siger Finn Klostermann.
Hos konkurrenten Himmerlandskød, som årligt slagter 120.000 kreaturer, er der også fuld damp under kedlerne.
»Efterspørgslen er særdeles stærk på både hjemmemarkedet og vores eksportmarkeder ude i Europa. Priserne er rekordhøje og ventes at fortsætte op de kommende måneder. Produktionen af oksekød er samlet set vigende, og den tendens ventes at fortsætte, fordi antallet af malkekøer løbende falder i takt med, at mælkeydelsen pr. ko stiger,« forklarer Lars Andersen, adm. direktør for Himmerlandskød. Dette selskab øger slagtningerne ved at vinde markedsandele, men den totale produktion af oksekød fortsætter med at vige i Danmark.
Lars Andersen vurderer, at de rekordhøje oksekødspriser ikke vil få produktionen til at stige.
»Afregningspriserne på oksekød er godt nok rekordhøje, men gevinsten er i vidt omfang blevet spist op af stigende omkostninger ude på landbrugsbedrifterne,« påpeger Lars Andersen.
Forbrugerpriserne på oksekød har været stort set stabile i en lang årrække, men er begyndt at stige stejlt i februar og marts.