Prognose chokerer markederne: Kornpriserne hamrer op
En prognose fra det amerikanske landbrugsministerium indikerer, at den globale kornhøst vil falde 28 mio. tons. Samtidig begrænser Indien sin eksport af hvede. Det får priserne til at stige eksplosivt til det højeste niveau nogensinde.
En global høstprognose fra det amerikanske landbrugsministerium, USDA, har sendt chokbølger gennem markederne, hvor kornpriserne i dag stiger til det højeste niveau nogensinde.
Rapporten indikerer, at den globale avl af korn det kommende år vil falde med 28 millioner tons, hvilket vil reducere lagerbeholdningen med omkring 20 mio. tons.
Det har sat turbo på prisstigningerne, at Indien i weekenden har lagt restriktioner på eksport af hvede. Der er ikke tale om et decideret eksportforbud, og Egypten har netop købt yderligere 0,5 mio. tons indisk hvede. Alligevel øger det indiske tiltag panikken i markedet, hvor frygten er, at protektionistiske tiltag vil forstærke fødevarekrisen.
Nyhederne har kastet en spand benzin på et marked, der i forvejen var rødglødende. Prisen på et ton hvede til levering i september er steget yderligere 5 pct. til omkring 435 euro – et prisniveau, der aldrig er set før.
Pris i euro på et ton hvede. Kilde: Barchart
»Prognosen fra det amerikanske landbrugsministerium er afgjort et slag i hovedet på svineproducenterne og alle andre, der håbede på, at kornpriserne hurtigt ville falde. Det er overraskende, at prognosen peger i retning af så store produktionsfald. Konsekvensen er, at priserne fortsætter opad på den korte bane,« vurderer chefanalytiker John Jensen, AgroMarkets.
Ifølge USDA-prognosen er der udsigt til, at den globale produktion af majs det kommende år falder 35 mio. tons til 1.180 mio. tons. Produktionen af hvede ventes at falde 4,5 mio. tons til 775 mio. tons. Til gengæld er der udsigt større produktion af sojabønner.
USDA’s store nedskrivning af verdens høst skyldes især, at Ukraines høst af hvede ventes at falde fra 33 mio. tons til 21,5 mio. tons. Samtidig ventes det krigsplagede lands produktion af majs at styrtdykke fra 42 til 20 mio. tons.
Før krigen tegnede Ukraine sig for 15 pct. af den samlede eksport af majs til verdensmarkedet, 10 pct. af hvedeeksporten, 15 pct. af bygeksporten og 47 pct. af eksporten af solsikkeolie. Lukningen af havnene langs Sortehavet har tvunget Ukraine ud af markedet og de seneste måneder sendt priserne på himmelflugt.
Prognosen fra USDA indikerer, at Ukraines produktion det kommende år vil falde så voldsomt, at den globale forsyningssituation fortsat vil være stram og priserne høje.
»Hvis prognosen holder stik, vil det vare længere end ventet, før priserne falder. Men de vil falde, for korn er nu så dyrt, at det på lidt længere sigt vil tvinge forbruget ned. I vores del af verden vil forbrugerne blive mere bevidste om at undgå madspild, og i andre dele af verden vil nogle forbrugere blive tvunget til at spise mindre eller spise noget andet. Samtidig vil de høje foderpriser få svineproduktionen til at falde, hvilket reducerer forbruget af korn til foder,« påpeger chefanalytiker John Jensen.
Han vurderer, at faldet i forbruget i løbet af efteråret vil blive så markant, at det sender priserne nedad.
»Fra tidligere kriser ved vi, at priserne i den sidste fase stiger hysterisk og nærmest lodret. Når det på et tidspunkt står klart, hvad de høje priser gør ved forbruget, vil vi se priserne falde stejlt i en periode og derefter flade ud og nå tilbage på et normalt niveau i løbet af et år eller to,« siger John Jensen.
Markedsanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom, vurderer, at »hvis USDA-prognosen skal tages for pålydende, så er der ikke meget håb om lavere kornpriser.«
Han mener dog, at USDA undervurderer, hvad de høje priser vil gøre ved forbruget.
»Priserne er nu så høje, at man lukker historisk meget forbrug. Svineproducenter vil blive tvunget til at lukke, og forbrugerne vil omlægge madvaner og reducere madspild. Desuden vil fødevarekrisen formentlig udløse en debat om, hvorvidt vi kan forsvare fortsat at bruge en stor del af den globale kornproduktion til at producere brændstof til biler,« vurderer Palle Jakobsen.
I USA bruges en stor del af majsavlen til produktion af bioethanol, mens man i Europa og Asien bruger henholdsvis rapsolie og palmeolie til produktion af biodiesel.
»Hvis man holder op med det, vil der være mad nok til alle, og priserne vil falde,« vurderer Palle Jakobsen.
Han tvivler dog på, at Ukraines produktion af korn kommer til at falde så dramatisk, som det amerikanske landbrugsministerium lægger op til.
»De meldinger, vi får, er, at landmændene i Ukraine – bortset fra Donbas-regionen – faktisk har fået sået og har både diesel og gødning, så markerne kan passes. Desuden har EU-Kommissionen lige lovet af hjælpe Ukraine med at transportere 20 mio. tons korn ud af landet. Det er vanskeligt, og det er dyrt, men selvfølgelig er det muligt,« mener Palle Jakobsen.
Lige nu er Ukraines eksport reduceret dramatisk, hvilket medfører, at kornlagrene stadig er fyldt med korn fra 2021-høsten. Det kan skabe pladsproblemer, når 2022-høsten om kort tid går i gang. Den manglende eksport dræner samtidig de ukrainske landmænd for likviditet og dermed mulighed for at tilså markerne efter den kommende høst.